ЧНУ будує базу в курортному Миговому

ЧНУ будує базу в курортному Миговому

05.12.2018, 19:10

В університеті кажуть, що то все для діточок – студентів-туристів та менеджерів із туристичної індустрії

Розвивати матеріально-технічну базу навчальних закладів – безперечно, необхідно. Адже без практичних занять будь-яка освіта не дасть жодного результату. Особливо коли йдеться про природничі чи точні науки. Наприклад, коли йдеться про фахівців із молекулярної генетики та біотехнології чи електроніки та енергетики (і десятки інших спеціальностей, фахівців з яких готують у ЧНУ). Майбутні бакалаври та магістри повинні мати необхідні реактиви, прилади, лабораторії тощо. Інакше підготувати фахівця вдасться лише за рахунок ентузіазму викладачів та бажання самих студентів.

Також ми знаємо, що у найбільшому виші Чернівців – Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича на все катастрофічно не вистачає грошей. Така ситуація загалом по країні. Наприклад, взимку вони йдуть на вимушені канікули. Бо опалювати аудиторії чи гуртожитки нічим (дуже дорого).

Проте у ЧНУ, виявляється, вистачає грошей для будівництва бази у туристичному Миговому за кілька мільйонів гривень. Лише одна огорожа цієї бази потягнула на півмільйона гривень.

Отже, ЧНУ вирішило збудувати базу в селі Мигове Вижницького району. Мешканці нашої області прекрасно знають (і далеко за межами краю), що це курортне місце, куди взимку полюбляють приїздити на відпочинок, аби покататися на лижах чи відпочити у затишних будиночках (готелях, садибах тощо).

Вартість робіт – чимала. Скажімо, на спеціалізованих сайтах у вільному доступі можна знайти інформацію про закупівлі послуг ЧНУ – «будівництво огорожі території бази для навчальних, виробничих практик студентів ЧНУ ім. Ю.Федьковича в с. Мигове Вижницького району Чернівецької області». Вартість робіт – 500 тисяч гривень. І це лише один паркан.

Ще майже за 550 тисяч гривень заплановано збудувати колибу - харчоблок, госпспоруду та один котедж.

Ще два котеджі потягнули на 1 мільйон 250 тисяч гривень.

Кошторисом на 2018 рік передбачено 170 000 гривень на проектні роботи та 1 900 000 гривень на будівництво окремих будівель.

Що цікаво, ділянку, на якій університет будує котеджі та колиби, надали у «строкове платне користування ЧНУ» ще 2007 року, а термін дії цієї оренди – 49 років.

Відповідь університету заслуговує того, щоб її опублікували повністю. Адже там вказані «перлини» пояснень керівництва ЧНУ, навіщо їм взагалі знадобилася ця база.

«В останні роки туризм став пріоритетом розвитку в Україні.

ЧНУ ім. Ю. Федьковича активно сприяє у підготовці кадрів для туристичної галузі. Сьогодні в університеті на географічному факультеті навчаються 548 здобувачів вищої освіти за спеціальностями «Туризм» та «Менеджмент (туристичної індустрії)», що складає близько 52% всіх студентів даного факультету (яких є 1058 осіб). Інші спеціальності факультету - «Географія», «Гідрометеорологія», «Геодезія та землеустрій», на яких навчаються ще 378 студентів (35,7%), також потребують не в меншій мірі стаціонарних баз польових практик. (Для довідки: в середньому загальний обсяг практичної підготовки за весь період навчання на вказаних спеціальностях складає на 1 студента близько 450 год. або 15 кредитів)

Підвищення якості підготовки таких фахівців вимагає нарощування освітніх зусиль в організації стаціонарних баз навчальних та виробничих практик. На жаль, до останнього часу ЧНУ не мав у своєму розпорядженні таких сучасних стаціонарів. Саме тому розпочато спорудження бази студентських практик поблизу одного з найбільших туристичних комплексів Українських Карпат - «Мигове».

На підставі договору оренди земельної ділянки від 25 грудня 2007 року між Вижницькою районною державною адміністрацією та Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича було передано в строкове платне користування ЧНУ земельну ділянку загальною площею 0,7522 га для будівництва та обслуговування бази навчальних та виробничих практик студентів терміном на 49 (сорок дев’ять) років. Дана земельна ділянка знаходиться на території Мигівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області.

Упродовж 2018 року виготовлені проекти на будівництво окремих будівель для бази практики. Для кожного окремого об’єкта будівництва виготовляється окремий проект та окрема інвентарна справа. Роботи по цих об’єктах здійснюють різні підрядні організації. Кошторисом на 2018 рік передбачено 170 000 грн. на проектні роботи та 1 900 000 грн. на будівництво окремих будівель для бази практики за рахунок власних надходжень університету.

На даний час майже готовий до введення в експлуатацію один дерев’яний будиночок місткістю близько 20 - 25 осіб; на 50% завершено спорудження харчоблоку; закладається фундамент під ще два аналогічні будинки, що дозволить наростити одноразову місткість бази студентських практик до близько 100 осіб. Це дозволить розв’язати проблему якісної практичної підготовки студентів як географічного, так і інших факультетів університету, здійснювати взаємообмін студентськими групами з інших закладів вищої освіти України та з-за кордону.

У вільний від практик період база «Мигове» зможе використовуватись для оздоровлення студентів та викладачів ЧНУ ім. Ю Федьковича», йдеться у відповіді за підписом ректора ЧНУ Степана Мельничука.

Відверто кажучи, уся ця так звана «відповідь» потребує детального аналізу. А запитань виникає просто безліч.

Наприклад, якщо дотримуватися логіки керівництва ЧНУ, то студенти – «туристи» до цього взагалі не проходили жодної практики, бо не було відповідної бази. Хоча їх без проблем брали на практику чи стажування у різні туристичні заклади області та України (і не тільки). До речі, у тому самому Миговому вони також могли проходити практику – головне –  узгодити це з власниками таких туристичних комплексів та готелів. І для цього необхідно будувати спеціальну базу?

У відповіді йдеться, що будівництво цієї бази «дозволить розв’язати проблему якісної практичної підготовки студентів як географічного, так і інших факультетів університету». Про які, пробачте, факультети ще йдеться?

Яку підготовку мають там здобути студенти юридичного, історичного, інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук, філологи тощо?

За цією логікою для студентів-філологів потрібно збудувати  власну школу, юристам – щонайменше нотаріальну та адвокатську контору (в ідеалі – власний суд), економістам – банк чи принаймні успішне підприємство тощо. Аби можна було здійснювати «підвищення якості підготовки таких фахівців»…

Олексій Микосянчик

1


КОМЕНТАРІ (2)

А чому не біля БУРБАКОВОЇ дачі у Виженці? Бурьак би ходив підмітав би там після депутаттства.

avatar

студент

05 грудня 2018 20:13

Ну ні чого собі дача, каскад будинків в чотири рівня, окрема електро-підстанція, купа камер і охорони. Та це ціле "межигір'я"!!! 

avatar

Гришин-Грищук

06 грудня 2018 15:54