Чесно вимагає від партій не включати до списків кандидатів, що злісно порушують права журналістів, антикорупційне законодавство та підкуповують виборців

Чесно вимагає від партій не включати до списків кандидатів, що злісно порушують права журналістів, антикорупційне законодавство та підкуповують виборців

30.07.2012, 05:57

ЗВЕРНЕННЯ до з’їздів політичних сил: Партії Регіонів, Об’єднаної опозиції «За БатьківщинУ», Комуністичної партії України

 Понад 150 організацій-учасників громадянського руху ЧЕСНО з усієї України звертаються до делегатів з’їздів провідних політичних сил щодо неприпустимості висування та підтримки кандидатів, які не відповідають критеріям доброчесності, зокрема: непорушення прав і свобод людини та непричетності до корупційних дій.

Учасники громадянського руху ЧЕСНО здійснили власне дослідження та оцінили чинних народних депутатів, більшість з яких, ймовірно, стануть кандидатами у парламент наступного скликання, на відповідність 6 критеріям доброчесності:

  1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини
  2. Непричетність до корупційних дій
  3. Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя
  4. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців
  5. Особисте голосування в парламенті
  6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів

 Дослідження виявило, що практично всі депутати українського парламенту порушують Закони України та Конституцію щодо окремих, або всіх критеріїв ЧЕСНО. У всіх фракціях були виявлені порушники прав і свобод людини, а також депутати, причетні до корупційних дій.

Закликаємо учасників з’їздів не голосувати за висування цих кандидатів у депутати.

Нагадуємо лідерам політичних сил про те, що всі критерії, запропоновані рухом ЧЕСНО для оцінки кандидатів у депутати до Верховної Ради України, визнані громадською думкою важливими. Найбільш істотним серед запропонованих критеріїв є, насамперед, причетність чи непричетність кандидата до корупційних дій - важливий і дуже важливий для 74% опитаних громадян, а саме:

  • для 88% виборців партії «Батьківщина»,
  • для 79% виборців партії «Фронт змін»,
  • для 78% виборців Партії регіонів,
  • для 88% виборців Комуністичної партії.

64% українців не проголосують за кандидата, про якого будуть знати, що він задіяний у корупції, ще більше - 74% громадян - не проголосують за партію, у списку якої будуть кандидати, задіяні у корупційних діях.

Підкреслюємо, що політичні сили несуть пряму відповідальність перед виборцями за кожного кандидата, який буде у списку політичних партій, або ж висуватиметься ними у мажоритарних округах. 

Ми вважаємо, що політичні еліти мають демонструвати суспільству приклад виконання законів, які вони самі ухвалюють, а відтак, у наступному парламенті депутати мають дотримуватися вищеозначені критерії і забезпечити відвідування, особисте голосування, незмінність політичної позиції згідно волі виборців, прозорість прибутків, і, звісно, непричетність до корупційних дій, та забезпечення поваги й дотримання прав людини.

Звертаємося до лідерів політичних сил оприлюднити на з’їздах публічно свою позицію щодо того, як новообрані депутати забезпечуватимуть дотримання законів України у наступному парламенті. 

 

Вважаємо, що існуюча ситуація є неприйнятною для більшості виборців в усіх регіонах України, відтак, заява щодо наміру її змінити означатиме позитивний сигнал для всього суспільства напередодні парламентських виборів.

Наголошуємо, що ініціатори руху ЧЕСНО неодноразово зверталися до лідерів політичних сил з пропозицією підписання угоди, відповідно до якої партія зобов’язувалася дотримуватися критеріїв ЧЕСНО при формуванні списків та висуванні кандидатів у мажоритарних округах, відкрити списки до початку реєстрації у ЦВК та виключити зі списків кандидатів, які, за результатами громадської перевірки, не відповідатимуть критеріям доброчесності.

Партія Регіонів, яка є нині партією влади в Україні, проігнорувала звернення громадськості щодо підписання угоди, що є свідченням відсутності політичної волі у цієї сили забезпечити підзвітність та прозорість перед власними виборцями.

Аналогічною є позиція і Комуністичної партії України.

Проте, наголошуємо, що перевірка кожного кандидата від цих політичних сил буде проведена рухом ЧЕСНО, а результати - донесені до виборців з метою надання інформації, необхідної для ухвалення свідомого рішення щодо власного вибору під час виборів до парламенту.

Також нагадуємо представникам Об’єднаної Опозиції «За Батьківщину» про важливість виконання публічної Декларації про забезпечення чесних та прозорих виборів. В Декларації, яка була підписана лідерами партій, що входять до Об’єднаної Опозиції, в тому числі і Арсенієм Яценюком, було обіцяно всім українським виборцям, що: «Опозиція не допустить висування кандидатами в народні депутати осіб, причетних до порушення прав і свобод людини і до корупційних дій».

З результатами перевірки громадського руху ЧЕСНО можна ознайомитися в ЧЕСНОметрі на офіційному сайті громадського руху.

Об’єднана Опозиція

Партія регіонів

Комуністична Партія

1.Абдулін Олександр (незаконне відчудження 2,7га державних земель у Пущі-Водиці на його користь)

2.Радковський Олег (рейдерські захоплення в Одесі, що викликали протести людей, справи про контрабанду та корупції)

3.Арутюнов Гарегін (корупційні дії здаля незаконного відшкодування ПДВ, рейдерські атаки, щодо яких є публічні свідчення)

4.Бондарєв Костянтин (рейдерське захоплення дитячої спортивної бази, валютних махінацій та інших корупційних дій)

5.Дубовой Олександр (численні факти, які можна трактувати як підкуп виборців)

6.Соколов Михайло (низка рейдерських захоплень у Дніпропетровську, щодо яких є низка публічних звернень підприємців та журналістів)

7.Черпіцький Олег (непомірні позови до ЗМІ, використання службового становища)

8.Дерев’янко Юрій (факти причетності до корупційних схем концерну ЄДАПС)

9.Грабовецький Володимир (факти причетності до корупційних схем концерну ЄДАПС)

  1. Олександр Стешенко (парламентське розслідування щодо порушення базових прав людини)

 

1.  Ахметов Рінат (монополізація окремих сфер економіки, вплив на Антимонопольний комітет, участь у низці сумнівних приватизаціних процесів, великі позови до ЗМІ, тотальне нехтування обов’язками народного депутата)

2.Геннадій Васильєв (перевищення службових повноважень, переслідування журналістів, стиль життя, який очевидно не відповідає задекларованим доходам)

3.Грицак Василь (лобіювання концерну ЄДАПС, спроба рейдерського захоплення приміщення ГО «Республіка», численні позови до ЗМІ)

4.Єдін Олександр (мало місце розслідування за ухиляння від сплати податків, рейдерські захоплення)

5.Єфремов Олександр (зловживання під час головування у Луганській облдержадміністрації, лобіювання)

6.Звягільських Юхим (незабезпечення умов безпеки на підприємствах, що призводило до смерті людей, можливі зловживання на посаді прем»єр-міністра)

7.Юрій Іванющенко (сумнівні фінансові операції, лобіювання власного бізнесу, численний тиск на ЗМІ)

8.Сергій Ківалов (численні зловживання в Одеській юридичні академії, побудова палаце на території студенської човнової зони, тиск на ЗМІ)

9.Петро Кузменко (рейдерське захоплення «Черкасигаз»)

10.  Ландік Володимир (тиск та погрози ЗМІ)

11.  Лєщинський Олександр (позов, який призвів до заборони журналістській діяльності Ігореві Александрову)

12.  Мельник Петро (численні зловживання на посаді керінвика Національного університету державної податкової служби, порушення прав спостерігачів)

13.  Стельмашенко Василь (побиття депутата Донія, що призвело до важких тілесних ушкоджень)

14.  Столар Вадим (причетність до фінансових махінацій «Еліта-центр»)

15.  Супруненко Олександр (численні факти підкупу виборців, причетність до захоплення книгарні «Сяйво»)

16.  Фельдман Олександр (зміна політичної позиції, підкуп виборців)

17.  Шенцев Дмитро (численні побиття журналістів та погрози, майнові зловживання)

18.  Хмельницький Василь (зловживання землею та майном, кардинальна зміна політичної позиції)

19.  Яценко Антон (причетність до корупційних схем Тендерної палати)

20.  Смітюх Григорій (перевищення службових обов’язків та лобіювання власного бізнесу, відчуження низки державних об’єктів)

21.  Пригодський Антон (перевищення службових обов’язків та лобіювання власного бізнесу, пов’язаного зі сферою перевезень)

22.  Луцький Максим (численні факти підкупу виборців)

23.  Лисов Ігор (підкуп виборців)

24.  Льовочкіна Юлія (підкуп виборців)

  1. Ткаченко Олександр (напади на журналістів, погрози фізичною розправою, пряма причетність до корупційних схем Тендерної палати)

2.  Кілінкаров Спірідон (підкуп виборців, спосіб життя, який не відповідає декларації про прибутки)

3.  Александровська Алла (опосередкована причетність до спроби рейдерського захоплення «Турбоатом» в інтересах К. Григоришина)

4.  Адам Мартинюк (побиття депутата О.Ляшка, дії, які можна трактувати як перевищення службового становища або спроби підкупу виборців)

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Сила етносу - у його згуртованості. Донецьких меншість, але вони згуртовані. А в нас кожне г..но свою думку має. Тому українців і чмирили всю історію.

avatar

Кщт

30 липня 2012 10:12