'Чесно' нагадало мені 'противсіхство'

"Чесно" нагадало мені "противсіхство"

26.07.2012, 22:17

Вчора, щоб ознайомити буковинську громаду з результатами аудиту відповідності критеріям доброчесності чинних народних депутатів, до Чернівців завітав ідеолог руху «Чесно» Олег Рибачук. Від імені понад 150 організацій-учасників цього громадянського руху він заявив про те, що вже давно ні для кого не становило секрету: жодного народного обранця, який би відповідав усім шести критеріям доброчесності, у стінах українського парламенту немає. Ну, достеменно, як в казці Г.-К.Андерсена «Про нове вбрання короля». Всі ніби й знали, що король – голий, але вголос сказати про це наважився тільки один хлопчик. Тих троє з 449 щасливчиків, які пройшли через це сито, тільки підкреслюють правило. Наступним етапом дослідження, як розповів в Чернівцях Олег Рибачук, має стати вивчення біографій вже не чинних нардепів, а тих, хто лише претендуватиме зайняти місце на лаві під кришталевим куполом. Результатами обіцяють потішити буковинців. І почнуть на Соборній площі вже найближчої п’ятниці. Саме цього дня, 28 липня, чернівчанам запропонують, як кажуть організатори, вакцину доброчесності. Тобто самим протестувати на чесність діючих народних депутатів та вирішити, чи гідні такі політики представляти їх інтереси у парламенті. Перетворити відбір кандидатів на таке собі шоу спробує й «Чернівецька правозахисна група». Члени цієї громадської організації вже розіслали звернення до політичних партій Буковини з пропозицією, щоб їх кандидати у депутати до Верховної Ради України пройшли експрес-дослідження на детекторі брехні (поліграфі).

Звісно, чудово, коли громадянське суспільство бодай так захищає себе від нечесних політиків. Ось і останній звіт FreedomHouse оптимістично констатує, що попри всі загрози демократії в Україні: «за оцінкою експертів, громадянське суспільство не послабилось, а стало більш активним». Проте тому таки громадянському суспільству, тобто усім нам разом взятим, не слід забувати про інше: диявол ховається не тільки в деталях, але часто й за привабливими обгортками. Ну, а те, що знаряддям в його руках може виявитися навіть святий, а благими намірами, як правило, моститься дорога прямо у пекло – взагалі аксіоми. Тож чи варто після цього особливо сподіватися, що будь-хто за нас зможе вирішити, якого політика чи кандидата нам треба підтримати, а від якого краще тікати світ за очі? Тим більше, що жодних правових наслідків ця фільтрація «Чесно» насправді не має. Але задурити деяким людям голову може. Проти кого (об'єктивно) спрямовані результати дослідження Олег Рибачук розуміє і сам. Бо визнає, що електорату Партії регіонів критерії «Чесно» глибоко до одного місця. А якщо й хвилюють когось з її потенційних виборців, то не більше 30 відсотків. Інша річ електорат так званих опозиційних партій. Тут до критеріїв «Чесно» готові дослухатися 70 відсотків потенційних симпатиків опозиції. То у кого в душі, констатуючи очевидні речі, які ж до того не мають жодних правових наслідків, сіє сумніви «Чесно»?  Під час останніх виборів 2010 року прихильники «противсіхства», певно, теж щиро вірили, що своїм небажанням голосувати за менше злочинять по совісті. Хто скористався їхньою вірою, також добре відомо. А про наслідки для країни розповів у черговому звіті щодо стану демократії в Україні під промовистим заголовком «Б'ючи на сполох-2: Захист демократії в Україні» FreedomHouse. 

Те, що всі політики «голі», перефразовуючи Андерсена, річ очевидна. Проте так само очевидним є й інше: «політика – це не боротьба добра зі злом, а якраз боротьба меншого зла з більшим». Бо, як написав один мудрий чернівецький автор, «людина, яка хоче знайти абсолютне добро, повинна забути дорогу до виборчої дільниці». Але хіба не про це чи не найбільше мріють «голі» політики? Тож беручи участь у шоу чи спостерігаючи за ним збоку, не забувайте: насправді його чесність та прозорість залежать тільки від вас.

Юрій ЧОРНЕЙ

Фото: Живемо без Ю, але чомусь з Я.

1


КОМЕНТАРІ (12)

avatar

Сергій Воронцов

26 липня 2012 17:34

avatar

Сергій Воронцов

26 липня 2012 17:36

avatar

Юрій Чорней

26 липня 2012 17:42

avatar

Viktor Dovganyhc

26 липня 2012 23:54

Юрію, ми маємо говорити про дотримання певних стандартів в політиці. Ніхто не вимагає бути ідеальним. Але суспільство має зрозуміти: голос можна віддати лише тим, хто відповідає і відповідав його (суспільства\конкретної людини) критеріям. Виборець не має вираховувати хто кого використовує, він має дивитися на конкретні справи кандидата. Тому, якісь ймовірні сценарії рушаться, коли люди починають свідомо обирати.
А якщо обирати нема кого? - питає Воронцов. Тоді люди мають представляти самі себе в політиці. І ми вже бачимо такі ініціативи. Вони слабкі, бо перші...
Тому нехай пан Чорней, Воронцов чи будь-хто інший\а нехай балотується, наприклад в райраду і попрацює там чуть. Думаю це піде всім тільки на користь.

avatar

Богдан

27 липня 2012 00:08

avatar

Юрій Чорней

27 липня 2012 08:36

avatar

Misha Shmorgun

27 липня 2012 08:58

avatar

Юрій Чорней

27 липня 2012 09:19

До Юрія. Так, всіх ми чи хтось інший, не зробимо ідеальними виборцями, але мова іде про те, щоб громадяни почали голосувати виходячи із певних практичних міркувань. Вплив маніпуляцій, технологій тоді буде мінімізований. Разом з тим місцеві інтелектуали, лідери мають брати на себе відповідальність за суспільство у вигляді депутатської роботи. Я також, знаходжусь серед людей, як і Ви бачу бачу багато нових активних людей, які готові працювати!
Звичайно, якщо всі будуть казати так як ви "нічого не вийде, тому не варто починати", то реально нічого не зміниться. Але немає нічого неможливого для тих хто вірить і багато працює. Тому, Ваш песемістичний настрій, щодо довготривалої перспективи, загалом, не поділяю).

avatar

Богдан

27 липня 2012 10:45

avatar

Yurij Chornej

27 липня 2012 11:09

Теперь самый главный вопрос – а чем все же оппозиция отличается от власти? Ответ прост и хорошо известен – да ничем. Ничем. Оппозиция – бывшая власть. Она состоит из людей, которые уже были у руля при Кучме и Лазаренко, потом были выдавлены более удачливыми конкурентами, вернулись при Ющенко и вновь проиграли более сильным и бесцеремонным оппонентам.

Разве не об этом свидетельствует рейтинг движения "Честно"? Разве не об этом пытаются сказать его активисты, которые, тем не менее, сами проголосуют за оппозицию. Вопрос только – почему?

А потому, что оппозиция и власть – как два первобытных племени. В обоих царит закон стаи. В обоих нет никакого представления о совести и приличиях.

Обе стаи дикарей не ходят на заседания и голосуют чужими карточками. Только одно племя – племя собирателей и отбирателей, а другое – племя отбирателей и охотников. Если ты – неодушевленный предмет, какой нибудь ночной горшок главы племени – тебе все равно. В самом деле, какая тебе разница, какой на тебе, ночном горшке, узор, национальный ли на тебе орнамент или драгоценная инкрустация? Задница – она и есть задница, на что ее не усаживай. И выбора у тебя нет.

А вот если ты – млекопитающее или, не дай Бог, человек? Имеет ли для тебя значение, что для одного племени ты просто часть пейзажа, а для другого – предмет охоты? Что в первом случае тебя просто не заметят, а во втором – будут гнаться по всему лесу, поймают, освежуют и повесят шкуру на видном месте, если красивая? На самом деле это не имеет никакого значения? Значит – ты ночной горшок.

Потому что предложенное нам уравнивание критериев – это логика ночного горшка. Да, оппозиция ужасна. Да, в ее списках – сколько их не фильтруй – все равно будет большое количество приспособленцев и предателей, потому что таковы нравы общества и за несколько лет их не изменишь, это работа на десятилетия. Да, оппозиция может победить – а потом "регионалы" перекупят половину наших избранников. Да, если оппозиция придет к власти экономическое положение страны существенно не улучшится – просто потому что мы на пороге чудовищного кризиса. Но выборы, на которые мы пойдем, это уже не выборы, а плебисцит. И голосовать гражданин будет не за власть или оппозицию, а за то, хочет ли он быть человеком или ночным горшком.

avatar

Почитайте, що з цього приводу написав мій улюблений Портніков

27 липня 2012 11:23

avatar

Misha Shmorgun

27 липня 2012 11:51