Чесанов продає «Сорбонну»?

Чесанов продає «Сорбонну»?

08.09.2011, 20:21

На сайті оголошень emarket.ua учора, сьомого вересня з’явилося повідомлення про те, що в Чернівцях продається ресторанний комплекс «Сорбонна». У повідомленні вказується площа закладу – 1500 квадратних метрів, а також те, що до комплексу входять два ресторани, нічний клуб, літній майданчик. Вартість закладу, яка вказується в оголошенні – 32 мільйони гривень.

- Я вперше про це чую, - коментує по телефону molbuk.ua власник закладу, депутат міської ради Анатолій ЧЕСАНОВ.

- А ви маєте якісь здогадки стосовно того, хто це зробив? – запитуємо.

- Друзі постарались. Я ще рік тому збирався продавати «Сорбонну». Мабуть, ще від того часу висить це оголошення, - відповів Чесанов.

- Ні, воно з’явилося учора…

- Не знаю. Це неправда. Буду дізнаватися, хто це зробив, - додав Анатолій Анатолійович.

Наслідком реконструкції, здійсненої поблизу розважального комплексу “Сорбонна”, що на вул. Університетській стала “якась дуже незвичайна споруда, що зовсім не вписується в історичне середовище”. Тому відділ охорони культурної спадщини кваліфікує її як самовільне будівництво. “Сьогодні там збудовано два зайвих поверхи. Хоча у 2008 році землю і дозвіл департамент містобудівного комплексу давав тільки на облаштування літнього розбірного майданчика”, – прокоментувала ситуацію навколо будівлі начальник відділу Олена Пушкова. Відділом охорони культурної спадщини був виданий перший припис щодо зупинення будівельних робіт та приведення цієї будівлі у відповідність до погодженої проектної документації. Проте власниця – пані Оманчуківська, на яку оформлено документи, довіреною особою якої виступає депутат Чернівецької міської ради Анатолій Чесанов, оскаржила його у суді. Рішенням Шевченківського райсуду припис відділу охорони культурної спадщини залишено у силі. Але оскільки попередній припис не був виконаний, довелося видавати наступний щодо знесення будови. “Повернення до погодженої проектної документації на практиці означає знесення всієї самовільної будови, – пояснила пані Олена Пушкова. – Наразі і цей припис проігноровано. Тому відділ підготував матеріали для прокуратури міста Чернівці з проханням виступити позивачем до суду для підтримання справедливої вимоги органу місцевого самоврядування”.

Ще одним архітектурним хуліганством, якому намагаються дати раду захисники культурної спадщини міста залишається будівля торговельного комплексу “Роксолана”. Споруджена при вході на ринок, що на вул. Червоноармійській будівля фактично закриває огляд на розташований поруч колишній єзуїтський костел “Серця Ісусового”. “Йдеться про самовільно добудований третій поверх, якого не було у розробленій львівським інститутом “Укрзахідпроектреставрація” проектній документації, – прокоментувала ситуацію навколо будівлі начальник відділу Олена Пушкова. – Оскільки будівлю розташовано у межах центрального історичного ареалу всі новобудови мають здійснюватися на підставі історико-містобудівних обгрунтувань. Але власник вийшов за межі тих габаритів, які були йому дозволені. Міська рада подала позов до суду щодо знесення самовільно збудованого третього поверху. Ми підключили до неї прокуратуру. Сьогодні вона ще в суді”.

Принагідно варто нагати, що у виступі під час нещодавнього засідання Громадської гуманітарної ради Президент України підкреслив: «хочу звернути увагу керівників місцевих органів влади на їх персональну відповідальність за збереження об’єктів національної культурної спадщини. Ми нарешті мусимо зупинити незаконне будівництво та реконструкцію, що загрожують руйнацією національних святинь”. “Мова не про мораторій чи цілковиту заборону будівництва в буферних зонах. Адже реставрація пам’яток та створення туристично-готельної та музейної інфраструктури є невід’ємною складовою будівельної діяльності.

Ми повинні запровадити таке регулювання містобудівної діяльності із залученням державно-приватного партнерства, яке існує, наприклад, в Кракові та Будапешті, Празі та Відні, інших історичних містах Європи та світу. Там жорстко регламентується не лише сама можливість будівництва, а й габарити будівель у плані та по висоті, а також характер їх архітектури. І ці правила мусять буди обов’язковими для всіх. Одне можна стверджувати вже зараз: хмарочосам не місце в історичних центрах Києва, Львова, Чернівців та тих міст, де їх спорудження руйнує історичне середовище”, – підкреслив Глава держави. “Про це десяток років волає громадськість, цій проблемі присвячувалися документи як місцевого, так і державного рівня. Настав час від слів і документів переходити до справ і вибудувати надійну систему державного захисту не лише Софії Київської чи історичного центра Івано-Франківська, Ужгорода та Львова, а й всіх національних святинь від будь-яких посягань як на саму пам’ятку, так і на її історичне середовище”, – резюмував Віктор Янукович.