'Чернівціводоканалу' завдано збитків на 6 млн грн: за неефективне управління знову заплатять чернівчани?

"Чернівціводоканалу" завдано збитків на 6 млн грн: за неефективне управління знову заплатять чернівчани?

06.12.2019, 10:55

 У інвестиційній програмі підприємства 2018 року було заплановане придбання та встановлення частотного перетворювача на ВНС «Митків». Влітку 2018 року його закупили, проте встановити планують лише у 2020 році. Внаслідок затримки реалізації цього заходу підприємству завдано збитків на суму близько 6 млн.грн. (вартісна оцінка можливої економії витрат на електроенергію у 2018-2020 роках).

Про це повідомляє ГО Центр реформ та розвитку - Чернівці, яка неодноразово наголошувала на необхідності повного виконання інвестиційної програми КП «Чернівціводоканал».

Більш повна інформація у деталях нижче….

ЩО ПЕРЕДБАЧЕНО ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ПРОГРАМОЮ?

У інвестиційної програмі КП «Чернівціводоканал» на 2018 рік було передбачено придбання та встановлення високовольтного перетворювача частоти для встановлення ВНС «Митків». Він потрібен для керування насосними агрегатами ВНС «Митків» і дозволить заощадити споживання електроенергії цією насосною станцією. Реальне встановлення частотного перетворювача заплановане в інвестиційній програмі 2020 року (хоча мало бути зроблено ще у 2018 році).

16.03.2018р. Чернівціводоканал уклав договір з ТОВ «Аурум-Електро» на постачання частотного перетворювача вартістю 2,55 млн.грн. Влітку 2018 року частотний перетворювач було поставлено на склад підприємства.

ЯКОЮ МОЖЕ БУТИ РЕАЛЬНА ЕКОНОМІЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ?

Згідно інвестиційної програми щорічна економія електроенергії від встановлення частотного перетворювача складає 632,87 тис.Квт/год., щорічний економічний ефект від його встановлення складає 1,13 млн.грн.

Проте згідно випробувань проведених підприємством щорічна економія від використання перетворювача складатиме 15% річного споживання електроенергії (6-7 млн.Квт) Таким чином після встановлення частотного перетворювача можна щорічно заощаджувати близько 1 Млн.Квт/год електроенергії.

З урахуванням того, що середня вартість 1 Квт. за перше півріччя 2019 року складала 2,18 грн., щорічна економія від встановлення перетворювача може складати близько 2,2 млн.грн.

СКІЛЬКИ ЗБИТКІВ ЗАВДАНО ПІДПРИЄМСТВУ ВІД НЕСВОЄЧАСНОГО ВСТАНОВЛЕННЯ ЧАСТОТНОГО ПЕРЕТВОРЮВАЧА?

З початку 2018 року (коли прийнято рішення) до кінця 2020 року (коли його встановлять) пройде 3 роки. Таким чином підприємство недоотримає від економії витрат на електроенергію близько 6 млн.грн. Хто за це понесе відповідальність?

СКІЛЬКИ ВСЬОГО ЗБИТКІВ ЗАВДАНО ПІДПРИЄМСТВУ ВІД НЕСВОЄЧАСНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РІШЕНЬ?

1