'Чернівціводоканал' щороку подвоює збитки, які перевалили за сто п'ятдесят мільйонів гривень, але керівники міста вже не бажають контролювати його фінансово-господарську діяльність

"Чернівціводоканал" щороку подвоює збитки, які перевалили за сто п'ятдесят мільйонів гривень, але керівники міста вже не бажають контролювати його фінансово-господарську діяльність

18.11.2019, 23:37

Чому виконком хоче зняти з контролю Чернівціводоканал? Керівництво міста задоволене показниками роботи підприємства? Про це запитує  Центр реформ та розвитку - Чернівці.

"Впродовж останніх років Виконавчий комітет контролював діяльність КП Чернівціводоканал. Проте нещодавно на сайті міської ради з’явився проект рішення, яким передбачено зняти з контролю Виконавчого комітету фінансово-господарську діяльність Чернівціводоканал. Невже очільників міста задовільняють показники роботи, які демонструє нове керівництво підприємства? Чому Виконком хоче зняти з контролю діяльність стратегічно-важливого для міста підприємства, яке перебуває у кризовому стані?

ЯК ВИКОНКОМ РАНІШЕ КОНТРОЛЮВАВ ДІЯЛЬНІСТЬ ЧЕРНІВЦІВОДОКАНАЛ?

Своїми рішеннями Виконавчий комітет зобов’язував керівництво підприємства розробити план-графік заходів щодо покращення фінансово-економічного стану підприємства з обов’язковим щоквартальним звітуванням перед ДЖКГ (у звіті мали бути вказані причини невиконання/відхилення від запланованого плану-графіку заходів).

Також підприємство було зобов’язане вживати заходи щодо зменшення понаднормативних втрат та збільшення обсягів реалізації, запроваджувати енергозберігаючі заходи, скорочувати терміни ліквідації аварійних ситуацій, відновлювати дорожнє покриття після проведених робіт та покращувати якість надання послуг із водопостачання та водовідведення.

Крім того Виконавчий комітет зобов’язував керівництво Чернівціводоканал періодично звітувати про проведену роботу на засіданнях Виконавчого комітету.

Джерело інформації: http://chernivtsy.eu/portal/f/mv/mvk2016023-752.docx

ЩО ПЕРЕДБАЧЕНО ПРОЕКТОМ РІШЕННЯ ВИКОНКОМУ?

Підприємству доручено розробити заходи щодо поліпшення фінансово-економічного стану підприємства. Попереднє рішення Виконкому зняти з контролю, а інформацію щодо стану підприємства щорічно розглядати в першому півріччі на засіданні постійної комісій міської ради з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища. http://chernivtsy.eu/portal/f/mvp/mvk2019022-10.docx

КОРОТКО ПРО ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВА У 2019 РОЦІ

Чистий збиток лише за 9 міс.2019 року складає 61,22 млн.грн. (за весь 2018 рік 41,53 млн.грн., 2017 – 32,54 млн.грн., 2016 – 13,8 млн.грн.), тенденція очевидна: збитки подвоюються щороку, а що буде далі? Реалізацію води зменшено на 8,4% (на 626,4 тис.м3) в той час як перед керівництвом підприємства було поставлено завдання збільшити обсяги реалізації.

За 9 міс.2019 року замінено лише 1,7 км водопровідних та 0,45 км каналізаційних мереж (за 2018 рік замінено 2,18 км водопровідних та 0,58 км каналізаційних). Нагадаємо, що загальна протяжність водопровідних мереж 428 км (з них 139 км аварійні), каналізаційних мереж 299,28 км (108,3 км аварійні). За скільки років Чернівціводоканал такими темпами замінить хоча б аварійні мережі? Відповідь очевидна.

Панове Олексій Каспрук, Василь Продан, Антоніна Бабюк, чому Виконавчий комітет знімає з контролю діяльність Чернівціводоканал? Чи задовільняють Вас показники роботи підприємства?

1