'Чернівцігаз' з Гордою спровокували буковинців на чергове перекриття дороги у селі Банилів: чому бездіє СБУ? (ОНОВЛЕНО)

"Чернівцігаз" з Гордою спровокували буковинців на чергове перекриття дороги у селі Банилів: чому бездіє СБУ? (ОНОВЛЕНО)

22.11.2021, 11:28

На Буковині люди перекрили дорогу у селі Банилів. По пішохідному перехожу ходить 50 жителів.

Про це повідомляє Суспільне.

Люди вимагають відремонтувати газопровід Джурів-Банилів, який торік зруйнував паводок. Зараз вдома у людей немає газу.

Мешканці перекрили дорогу на двох ділянках. Пропускають лише машини швидкої допомоги.

За словами місцевої жительки Галини Григоряк, перекривають дорогу, бо через відсутність газу вдома холодно.

"Це проблема шести сіл. Уже зимовий період, а люди без газу. Його обіцяють до нового року. У хатах та школах холодно, всі села мерзнуть. У кімнаті вмикаю камін, а якщо готую їсти, то відключаю, щоб не було перевантаження електромережі", — розповідає жінка.

 За інформацією "АСС", на акцію протесту у чотирьох місцях Банилова вийшло понад 300 людей. Попри перекриття дороги, вони таки пропускатимуть автомобілі з дітьми, вагітними та швикді. На такий протест люди обіцяють виходити щодня.

 Голова Банилівської сільської ради Василь Соломко каже, що через відсутність газопостачання він змушений закривати школи та садочки у селі.

 "Сьогодні люди у відчаї. 1000 учнів не ходять у школи, 300 дітей не відвідують садочки, будинки застивають, у селі люди масово хворіють. На перекриття вийшов і 90-річний дідусь. Уявіть, до якого відчаю довели людей. Мешканцям вже не цікаво хто винен – газовики, обласна адміністрація чи хтось інший", – сказав Василь Соломко.

Влітку газ місцевим жителям подавали через тимчасовий газопровід. Він придатний лише для використання у теплу пору, бо зі зниженням температури тиск в ньому падає. У селі Банилів від газу відключили 650 домогосподарств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинці щороку сплачують "Чернівцігазу" 200 мільйонів грн, в яких є частка на утримання і відновлення зруйнованих мереж, а Горда рік ховається і каже, що це державна труба, - ОДА

Нагадаємо, зруйнований під час повені у червні 2020 року газопровід Банилів-Джурів буде відновлений за кошти з державного бюджету. Водночас, у Чернівецькій ОДА заявляли, що зруйнований газопровід мала б відремонтувати компанія "Чернівцігаз" та обурювалися через те, що це підприємство цього не робить.

Керівник НАК "Нафтогаз" і документи, які дає міністерство енергетики, підтверджують, що на Буковині є оператор газових мереж, який отримав їх на господарський рахунок. Це означає, що він отримує кошти за транспортування газу від кожного буковинця, який його отримує. В цій платі передбачені кошти на утримання й відновлення мереж.

"Сума цієї плати в рік складає біля 200 мільйонів гривень. А оператор газових мереж рік ховається і каже, що це державна труба. Це не припустимо, коли ти заробляєш десятки гривень на цій трубі, а потім не хочеш відновлювати. Як на мене, це безвідповідальність і намагання перекинути проблему на когось іншого. Ми підніматимемо питання відповідальності таких недобросовісних газових операторів", - каже перший заступник голови ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині СБУ чомусь інакше реагує на свавілля газового монополіста щодо людей, ніж у Чернівцях і на Буковині

За майже аналогічної буковинській ситуації на Харківщині, коли громадяни, доведені до відчаю  газовими шантажистами, так само перекрили трасу, СБУ порушила проти збурювачів громадського спокою і миру кримінальне провадження. "Користуючись монопольним становищем і гострою потребою населення в газі на початку опалювального сезону, жителі села були поставлені в безвихідне становище", - йшлося у повідомленні СБУ. В діях працівників газового підприємства правоохоронці побачили окремі ознаки дій, передбачених ст. 109 КК (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.

1