«Чернівцігаз» Фірташа влаштував буковинцям «пастку на дурнів»

«Чернівцігаз» Фірташа влаштував буковинцям «пастку на дурнів»

04.01.2022, 15:36

Чим менше буковинці споживатимуть блакитного палива, позбуваючись газової залежності від країни-агресора, підвищуватимуть енергоефективність власних осель та залучатимуть альтернативні джерела  енергії, тим дорожче для них коштуватиме доставка газу. Очевидна абсурдність цієї ситуації, коли похвальна економія газу та зменшення його споживання обертається для споживачів збільшенням сукупних витрат на його отримання, гідна пера якогось новітнього Геллера з його безсмертною «Пасткою на дурнів».

За добрий десяток років паразитування на державних і громадських газових трубах, які облгаз Фірташа отримав у користування готовими ще з часів Союзу, регіональна газова компанія не ударили палець об палець, щоб модернізувати застарілу схему газозабезпечення найменшої області України. І бодай на крок наблизити її до сучасних вимог ефективного функціонування. Під час будівництва багато років тому, коли на Буковині ще існувала промисловість, газорозподільна система в області  була розрахована на значно більший обсяг споживання. Відповідно вищими є витрати на її обслуговування. Питання про те, чому за десятиліття, які минули від 90-х років минулого століття, оператори газового ринку не пристосували систему до нових реалій, риторичне.

Те, що це не потрібно самому газовому олігарху, бізнес якого з часів скандально відомого РосУкрЕнерго зав’язаний на Росію, а також його регіональним гауляйтерам зрозуміло. Для отримання надприбутків виграшною для них є будь-яка ситуація. Як при збільшенні  споживання газу, так і при частковій відмові буковинців від нього. У першому випадку, прибуток олігарху принесе завищена «бензоколонкою, що вдає з себе державу», політична ціна газу для Європи. У разі ж зменшення його споживання різницю компенсує завищена ціна на його доставку. Що, власне, за потурання НКРЕКП наочно продемонстрували гауляйтери Фірташгазу у випадку споживачів Буковини. Вивівши Чернівецьку область у трійку лідерів за зростанням тарифів на доставку газу.

Газові шантажисти, вочевидь, настільки упевнилися у власній безкарності, що навіть не приховують власну бездіяльність у процесі приведення газового господарства краю до сучасних вимог. Для чого ділитися надприбутками, будуючи рік за роком нову, ефективну систему газового забезпечення громадян,  якщо у кінцевому випадку вони і так за все заплатять. Точнісінько, як у ситуації з геллерівською «пасткою на дурнів». Навіть попри те, що саме невиконання «Чернівцігазом» своїх інвестиційних зобов’язань щодо утримання, ремонту та модернізації мереж було головним аргументом тодішнього міністра палива та енергетики Юрія Бойка, коли він віджимав газове господарство Буковини для Фірташа у попереднього орендаря газових труб.

Нинішнє нахабство компанії Фірташа  сягнуло таких меж, що її представники вже не соромляться плювати навіть в очі державі. Вимагаючи від держави дешевого так званого «технічного газу» (зрозуміло за кошти людей) нібито для здешевлення доставки газу тим таки людям. А й справді, кого їм соромитися? Якщо більшість ТОП-посадовців, якщо й не годуються напряму з рук олігарха, то зобов’язані йому в інший суто вітчизняний спосіб, за яким організовано політичне і державне життя в Україні.  

Єдине, на що за попередньої влади і під шаленим тиском ЄС спромоглася підконтрольна різним олігархічним акціонерам українська держава, то це формально розділити  торгівлю газом та його доставку. Хоча першому ліпшому споживачеві, який бодай трохи цікавиться темою  і стежить за новинами газового ринку, відомо, що у випадку облгазів Фірташа такий розподіл відбувся суто формально, на папері. Те, що було покликане сприяти конкуренції між постачальниками газу за кінцевого споживача, обернулося тільки різними назвами компаній і додатковими витратами тих таки людей на велетенські зарплати ТОП-менеджменту і обслуги ще одного газового паразита.

Невиразне белькотіння нинішньої влади, включно із новорічним зверненням гаранта, який просторікував щось про те, як нібито сильно він налякав олігархів папірцем, здатне хіба що викликати гомеричний регіт в усіх притомних людей.  Замість міжнародного аудиту капіталовкладень облгазів Фірташа у газові мережі за роки їхнього паразитування на державних і громадських трубах, «наляканий» президентом газовий олігарх отримав під Новий рік від підконтрольного тій таки владі органу подарунок у вигляді підвищених тарифів на доставку і розподіл газу,  а ще раніше - так званий «дешевий» соціальний газ нібито для забезпечення потреб людей, який насправді, як припускають аналітики газового ринку, міг йти прямісінько на хімічні і титанові підприємства олігарха. Остаточно поселити страх у серці олігарха, вочевидь, має останній подарунок влади у вигляді закладеної у тариф обов’язкової плати споживачів за обслуговування внутрішньобудинкових мереж газу.  

Юрій Чорней

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки депутати Чернівецької міськради жували шмарки, у Зеленського підкинули грошенят газовому гауляйтеру України Фірташу за рахунок чернівчан

Фальшиве благодійництво "Чернівцігазу" Фірташа+удавана турбота Зеленського і "Слуг народу"=велике здирництво з буковинців

1