Чернівцям і не снилося: як пропагують українське кіно в Тернополі

Чернівцям і не снилося: як пропагують українське кіно в Тернополі

26.06.2021, 09:46

Поки в Чернівцях відвідувачі кінотеатрів скаржаться, що почасти не можуть переглянути бажаний фільм через замалу кількість охочих на сеанс, у Тернополі до цього питання підійшли кардинально: показали кіно абсолютно безкоштовно.

Один з днів п’ятиденного 8-го «Мистецького фестивалю «Ї» у Тернополі цілком присвятили мистецтву кіно, а точніше – українському кіно. У кінотеатрі «Злата» продемонстрували три фільми (короткометражний, документальний і екранізацію роману), а також презентували книгу про українців у Голлівуді, за мотивами якої було знято однойменний фільм українською та англійською мовами.

Розпочали кіноденьіз короткометражного фільму «Однокласник» режисера Максима Мельника. Режисер – місцевий, тернополянин, уже має у своєму доробку кілька стрічок і кілька їх відзнак на міжнародному рівні, «Однокласника» знімав у своєму ж Тернополі. Якщо коротко, то це фільм про людську байдужість.

Також у рамках фестивалю відбувся показ документального фільму про життя та ув’язнення Василя Стуса «Ваш Василь». Назва фільму — це підпис, який залишав письменник під листами з ув'язнення. У фільмі використані спогади про Василя Стуса його старшої сестри Марії, сина Дмитра, друзів та однодумців, а також уривки з віршів, щоденників, листів, виступів і допитів.

Завершили марафон українського кіноекранізацією роману Василя Шкляра «Чорний Ворон» про боротьбу українських повстанців проти радянської влади у найбільш замовчуваний період української історії - в 1920-х роках, вже після окупації УНР, у Холодному Ярі. У фільмі не лише знімалися дуже популярні українські актори, як-от Тарас Цимбалюк у головній ролі (відомий за роллю Карпа у серіалі «Спіймати Кайдаша») чи Наталя Сумська,  чи музикант і співак Сергій Бабкін – там ще й текст за кадром читає сам автор, Василь Шкляр! Зрештою, вражає й те, що «1+1» може знімати не лише «Сватів» і «95-й квартал», бо ж «Чорний ворон» - це повнометражний художній фільм виробництва «ТРК Студія 1+1».

У рамках кіномарафону знайшлося місце і літературі. Адже ці напрямки тісно пов’язані. Одним із гостей фестивалю був автор Станіслав Сукненко, який презентував свою книгу «З Голлівуду до України», за мотивами якої було знято фільм «З України до Голлівуду» українською та англійською мовами. Автор розповів про видатних українців, які жили в Америці та працювали над створенням голлівудських фільмів.

- Коли я починав роботу над книжкою, я не думав, що в Голлівуді було стільки українців, які стануть основою такої книжки. Мені вдалося знайти більше ніж сто людей, - розповів Станіслав Сукненко.

Автор також зізнався, що вже назбирав матеріали на нову книгу, яка буде присвячена українцям у європейському кінематографі. 

 

За матеріалами пресрелізів «Мистецького фестивалю «Ї»

Фото «Мистецького фестивалю «Ї» і Суспільного

1