Чернівці знову опустилися у рейтингу прозорості: експерт назвала причини 'нулів' і 'мінусів'

Чернівці знову опустилися у рейтингу прозорості: експерт назвала причини "нулів" і "мінусів"

13.02.2020, 00:32

Рейтинг прозорості міст 2019 і Чернівці.

-загальний бал: 55.80.
-місце в рейтингу: 27.

Результати рейтингу аналізує експертка Olga Obersht.

Те, що минулого року місто було на 18-му місці з 55-ма балами, а 2017 - на 13-му з 42,4 балами свідчить про те, що міста в країні розвиваються та підвищують рівень прозорості, присутня конкуренція навіть за 0,5 бала. З іншого боку, варто зважати на методологію, вона різниться з року в рік, а також, на те, що вона не завжди є релевантною ситуації в містах та потребам міст (про це неодноразово писала організації, що проводить аналіз).

Проте Чернівцям є куди рости, безсумнівно.

У першу чергу оцінювалась інформація, як легко її можна віднайти на сайті ради, чи можна знайти усю інформацію про діяльність виконавчих органів, виконкому та депутатів. Низька оцінка за деякими показниками саме через цей момент.

Місто втратило бали на бюджетному процесі: не ухвалено бюджетний регламент, відсутня інформація про витрати на утримання міської ради та її органів. Багато нулів у сфері грантовоі підтримки інституцій громадянського суспільства, якої нема.

Також професійна етика та конфлікт інтересів: не ухвалено кодекс депутатської етики, кодекс етики службовців, відсутній інструмент для повідомлення про неетичну поведінку чи конфлікт інтересів у діяльності посадових осіб, неоприлюднені порядки запобігання конфлікту інтересів тощо. От на цій темі місто багато балів втратило. Є два нулі в земельній політиці та значні недопрацювання у висвітлені діяльності комунальних підприємств.

Гарні результати з оприлюдення інформації про комунальне майно, у сфері доступу та участі, закупівель (до речі, зі скаргами, пропозиціями та зверненнями можете ознайомитись на DOZORRО, який використовують виконавчі органи ради).

Натомість житлова політика оцінена не надто високо, тут також питання до методології. Чи хтось бачив на сайті міської ради або іншому спеціальному ресурсі протоколи засідань громадської комісії з житлових питань? От.

В освіті мінус - за відсутність електронної реєстрації в закладах середньої освіти.

Ну і, на жаль, багато нулів місто отримало в оцінці інвестицій та економічного розвитку: кредитний рейтинг міста, програма підтримки розвитку підприємництва, електронні аукціони для продажу прав на розміщення сезонної торгівлі, у законом встановлені строки оприлюднення регуляторки - цього всього нема, а тому нулі.

- Звісно, не все так однозначно. Тому варто робити висновки та прагнути бути кращими. Спільними зусиллями. Як не як, орієнтири маємо.

Світлина від Olga  Obersht.

Світлина від Olga  Obersht.

Світлина від Olga  Obersht.

 

Світлина від Olga  Obersht.

 

1