Чернівці відвідав директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова

Чернівці відвідав директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова

20.09.2020, 21:23

Створення кардіохірургічного центру на теренах Буковини обговорювали в рамках робочого візиту директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова Василя Васильовича Лазоришенця у Чернівці.

Про це повідомила генеральна директорка обласного кардіодиспансеру Ірина Маковійчук. 

Наразі завершується робота по розробці проектно-кошторисної документації облаштування приміщень майбутнього кардіо-хірургічного блоку, тому поради провідного Українського кардіохірурга неоціненні.

Візит мав моніторингову та пізнавальну мету й передбачав вивчення передумов в окремих обласних закладах охорони здоров’я для створення бази кардіохірургії в Чернівецькій області.

Смертність від серцево-судинної патології в Україні за останні роки досягла 66%. Невпинно зростає захворюваність на ішемічну хворобу серця: у 50 тис. осіб щороку розвивається гострий інфаркт міокарда, при цьому кожен третій пацієнт помирає. Такі дані, без сумніву, викликають тривогу і привертають увагу до якості надання медичної допомоги лікарями кардіологічного напряму.

Впродовж останніх двох років ситуація на Буковині суттєво змінилася завдяки роботі нових відділень Чернівецького обласного клінічного кардіологічного центру, з найсучаснішим ангіографом та високопрофесійними фахівцями. Так лише впродовж 2019 року було проведено понад 2000 втручань ( стентування коронарних судин, коронарографї, імплантації кардіо стимуляторів та ін.) в режимі роботи 24/7.

Докорінно змінився рівень діагностики ішемічної хвороби серця, золотим стандартом якої є коронаровентрикулографія. Багатьом пацієнтам допомагаємо одразу стентуванням коронарних артерій, але велика кількість потребує скерування у провідні клініки для проведення аорто-коронарного шунтування.

Найбільш прогресивними центрами зазначеного профілю в межах України, крім Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, є Інститут серця та Науково-практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії.

Фахівці цих центрів постійно проводять консультації пацієнтів, що потребують складних кардіохірургічних втручань - не лише з приводу аорто-коронарного шунтування, а і хворих з клапанними вадами, патологією аорти, складними порушеннями серцевого ритму, бактеріальним ендокардитом та ін.

- Під патронатом інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова у всіх обласних центрах України створюються кардіохірургічні бази. Організація розвитку кардіохірургічної допомоги здійснюється по-різному. В одних регіонах надання цієї медичної допомоги організовано в кардіоцентрах, а в інших – створюються відділення кардіохірургії в обласних багатопрофільних лікарнях, - каже в. о. генерального директора ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» Сергій Цинтар. – Вже незабаром в обласній лікарні з’явиться ангіограф. Це – апарат, який дозволяє візуалізувати всю карту судин потрібного органа чи частини тіла. За умов його використання здійснюється високоточна діагностика серцево-судинних патологій та їх лікування. Наразі в медзакладі тривають ремонтні роботи та підготовка для встановлення цієї апаратури. Працюмо над інфраструктурою. Крім того, очевидною перевагою нашої лікарні є багатопрофільність. Маємо медичних фахівців, потужний операційний блок, ангіохірургію, торакальну хірургію, гемодіаліз, - всі суміжні з кардіохірургією напрями, які потрібні для порятунку хворих під час кардіохірургічних втручань та їхнього одужання в післяопераційний період.

ДОВІДКОВО:

Українська кардіохірургія має славетну історію. Перші операції на серці Микола Амосов проводив вже у 50-ті роки ХХ ст. Сьогодні це міцна галузь із широкою мережею кардіохірургічних закладів по всій краіні. На сьогодні в Україні існує 24 кардіохірургічні центри, в яких виконують близько 20 тис. операцій на рік.

1