Чернівці спробують перетворити в західну столицю інтелектуального туризму (+ВІДЕО)

Чернівці спробують перетворити в західну столицю інтелектуального туризму (+ВІДЕО)

14.08.2017, 12:19

Урбаністична резиденція у Чернівцях - це трансформація міського простору + культурна дипломатія + залучення громади + інтерпретація історичної спадщини + отримання кейсів роботи з містом.

ІСТОРІЯ

Наша місія

Трансформувати міський простір у Чернівцях, залучивши до цього митців, громаду та всіх зацікавлених 

Чому це актуально? 

Актуальність створення урбаністичної резиденції полягає у відсутності кейсів роботи з міським простором, роботи з пам’яттю та історичним бекграундом. Попри те, що Чернівці – одна з культурних столиць України, саме у напрямі урбан-активізму не вироблено відповідний інструментарій та відсутні історії успіху. Також відсутня стійка участь громади та низових ініціатив у підтриманні культурних проектів без зовнішнього фінансування, тобто низький рівень партисипації до спільної справи. У зв’язку з тим, що парадигма українського культурного простору наразі полягає у створенні єдиного континууму, то залучення митців, урбаністів, художників з інших регіонів сприятиме культурній дифузії, а спільна інтерпретація міського простору та активний діалог «МИТЕЦЬ-ГРОМАДА»: обміну досвідом та склеюванню ментальних прогалин.   

Що це дасть?

  • Трансформацію трьох міських просторів
  • Переосмислення історичної спадщини через мистецтво
  • Залучення громади до творення міста 

Як ми це робитимемо?

Проект складається з двох компонентів, які у сумі підсилюють один одного. Перший компонент – це робота з існуючим культурним простором, який наразі  підтримується на волонтерських та громадських засадах (арт-простір Лабораторія культури) та створення прилеглого до нього open-простору у внутрішньому дворику (вул. Якоба Петровича, 2), а також двох інших міських просторах: набережна річки Прут (спільно з ініціативою DZESTRA "Prut anew") та закинутий постамент Шіллера у одному з міських дворів, який зараз є самозахопленою парковкою (вул. Челюскінців).

Планується облаштувати вуличний кінотеатр, вуличний лекторіум або інші об’єкти\інсталяції\взаємодії\заходи, які запропонують резиденти.

Резиденти – це другий компонент. На протязі цього часу планується запустити спринт з  трьох резиденцій, при чому резиденти будуть гостями з інших  регіонів та фахівцями у галузях мистецтва (скульптори, архітектори, урбаніст, художники), які, спільно з місцевою громадою створюватимуть нові елементи та удосконалюватимуть старі (напр. майстер-клас з вуличних меблів, мурали, серія кінопоказів). Резиденти обиратимуться конкурсним шляхом.

Таким чином кожен з трьох резидентів (послідовні резиденції по 10 днів)  працюватиме з попереднім матеріалом, а також приноситиме кейси, практики та візії з подібної роботи у себе в регіоні. Кожен з резидентів куруватиме власний авторський проект + разом з локальною громадою підсилюватиме роботу простору(ів). До авторських проектів відносяться лекторіуми, воркшопи, власні виставки, трансформації тощо. Плануюються зустрічі з громадою, серед них - дискусії за ланчем з мешканцями прилеглих будівель, аби долучити їх до процесу оживлення обраного міського простору, а також безпосередньо стратегічні зустрічі з мешканцями з метою обговорення й окреслення подальшої долі / можливостей щодо реалізації даного простору в міському контексті. Більше того вестиметься блог та сторінки проекту у соцмережах, сторітелінг. Здійснюватиметься активна співпраця зі ЗМІ (участь резидентів у ефірах, новинних сюжетах), з владою (робота з департаментом культури, відділом охорони культурної спадщини).

Також планується зняти документальну стрічку протягом всього проекту про хід його перебігу та серіями інтерв’ю з учасниками (громада, резиденти, залучені фахівці)

СТАТТІ БЮДЖЕТУ

1. Проживання резидентів (3 рази * 10 ночей)  - 12 000 грн.

2. Добові резидентів (3 рази * 11 днів)  - 4 950 грн.

3. Проїзд резидентів (3 рази) - 1 000 грн.

4. Публічні заходи та громадські ланчі - 6 400 грн.

5. Створення документального фільму про проект - 10 000 грн.

6. Рекламна кампанія у соцмережах (платні записи) - 3  000 грн.

У випадку успішного краудфандингу МФ "Відродження" фінансує стипендію на реалізацію проектів резидентів у Чернівцях*

ПОДАРУНКИ

Підтримайте проект та оберіть подарунок

Можна за посиланням: 

https://biggggidea.com/project/urbanistichna-rezidentsiya-u-chernivtsyah/

1