Чернівці ще щонайменше рік залишатимуться без голови

Чернівці ще щонайменше рік залишатимуться без голови

21.10.2011, 16:24

Верховна Рада вдруге провалила голосування за проект постанови про призначення позачергових виборів мера Чернівців. Проект підтримав тільки 51 депутат із 373 зареєстрованих у залі. Найбільше голосів «за» дала фракція Компартії – 23.

Проект також підтримали позафракційні Олег Ляшко, Адам Мартинюк, члени фракції НУНС – Ксенія Ляпіна, Арсеній Яценюк, члени фракції «БЮТ – «Батьківщина» Євген Суслов, Наталія Королевська. З фракції Партії регіонів «за» проголосував лише один депутат – Сергій Андрос.

– Парламент вдруге провалив голосування, бо Партія регіонів не готова до позачергових виборів мера у Чернівцях. Очевидно, у регіоналів немає гідної кандидатури, яка би перемогла на виборах, а у кандидатурі секретаря міськради партія не впевнена, – вважає керівник фракції «Фронту змін» Олексій КАСПРУК. – Наступна сесія Верховної Ради відбудеться навесні. Тож ще один шанс розглянути й ухвалити постанову про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови у парламентарів є. Проте сумніваюся, що вистачить голосів. Ймовірно, вибори мера Чернівців призначать одночасно з парламентськими восени 2012 року.

Удруге проект постанови на розгляд Верховної Ради вніс голова комітету державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко. Першу спробу призначити дострокові вибори мера Чернівців зробив голова партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк у травні цього року. Вона теж провалилася.

Верховна Рада України призначила на 22 січня 2012 року позачергові вибори керівників органів місцевого самоврядування 17 населених пунктів, але не призначила вибори Чернівецького міського голови. На думку голови Верховної Ради Володимира Литвина, рішення по виборах мера Чернівців не було ухвалене, оскільки зараз міський голова, обраний на виборах 31 жовтня 2010 року, Микола Федорук оскаржує в апеляційному суді рішення Чернівецької міської ради від 31 березня 2011 року щодо припинення достроково його повноважень.

Джерело: molbuk.ua

Згідно з оприлюденинми резуьтатами  опитування громадської думки, якби дострокові вибори мера Чернівців відбулися наступної неділі, 35,8 відсотка чернівчан віддали б голоси за колишнього мера Миколу Федорука. 7,2 відсотка проголосували б за секретаря міськради Віталія Михайлішина. Такими є результати соціологічного опитування, проведеного 3-9 жовтня Центром євроатлантичної інтеграції та безпеки ЧНУ та міським центром культурно-освітніх ініціатив «Метасвіт». Опитано 800 респондентів віком від 18 років. Похибка – 5 відсотків.

Якби вибори відбулися вже (%)

Віталій Михайлішин – 7,2.

Микола Федорук – 35,8.

Інший кандидат – 22,89.

Не підтримую жодного – 13,2.

Не піду на вибори – 8,11.

Важко відповісти – 12,8.