«Чернівці можуть показати приклад, як зламати монополію облгазів Фірташа у схемі газопостачання», - нардеп

«Чернівці можуть показати приклад, як зламати монополію облгазів Фірташа у схемі газопостачання», - нардеп

03.05.2017, 21:09

Народний депутат України Максим Бурбак заявив, що починаючи з Чернівців можна зламати монополію Фірташа і облгазів у схемі газопостачання. Але робити це потрібно грамотно. Він також запропонував алгоритм вирішення цього питання, щоб абонплата за постачання газу йшла не олігархам, а територіальним громадам. 

Про це голова парламентської фракції «Народного Фронту» Максим Бурбак сказав під час спілкування з чернівецькими журналістами, пише buknews.com.ua

- Керівник ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда заявляє, що зробити це неможливо. Нібито зупиниться подача газу, або його взагалі забракне.  Не треба розповідати про відсутність газу. Насправді газу вистачає:  ми втричі зменшили його споживання. Треба просто казати людям правду.  Подача газу громадянам - це пряма відповідальність облгазу. Коли абоненти заключають договір, то підприємство  бере на себе  зобов’язання поставити їм газ, а споживачі оплатити його. Тому питання, як поставити газ споживачеві клопіт підприємства.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак пропонує Каспруку повернути Чернівцям другу нитку газогону, яку непомітний Продан і лялька Михайлішина віддали Фірташу  

- Натомість ніяк не можу отримати від «Чернівцігазу» відповідь на інше своє запитання: скільки «Чернівцігаз» заробив за 7 років, поки безкоштовно користувався другою гілкою газогону до Чернівців, який йому передали депутати.  У складі тарифу на газ є плата за перегін газу розподільчими мережами. І ця мережа належить місту, а оплата йшла приватному підприємству. 2011 року, нагадаю, тодішні депутати міськради безкоштовно передали на баланс «Чернівцігазу» газову трубу вартістю понад 28 мільйонів гривень! Хоча у договорі вартість чомусь занизили тільки до тих 8 мільйонів, які на завершальному етапі будівництва вклало ДП «Укргазвидобування», яке очолював Юрій Борисов. Насправді вартість цього проекту, ще раз повторюю, становила  28 мільйонів гривень. Це у цінах 2011 року, які з того часу суттєво виросли. 

- «Народний фронт» підтримав законопроект, в якому врахована європейська норма про розподіл облгазів  на фірми, які продають газ, та які його постачають.  Чому в Сполучених Штатах, Європі на ринку працюють по кілька газопостачальних компаній? Це дозволяє громадянам обирати від кого й за якою ціною отримувати цю послугу. 

- Пропоную наступний алгоритм вирішення проблеми:  створити робочу групу, як запропонував депутат Романчишин на сесії міської ради, до складу якої включити представників «Чернівцігазу». Завданням групи має  стати встановлення соціальної справедливості. Для цього газогін треба повернути на баланс міста. Це перший крок. Після цього  обрахувати, скільки ця  труба зараз реально вартує. Тому що 28 мільйонів – це цифра в цінах 2011 року, а нині вона змінилася. З’ясувавши це місто оголошує відкриті,  публічні, прозорі  конкурси: один  на оренду труби, другий конкурс - на її обслуговування.  Існують міжрегіональні фірми з обслуговування газових мереж, які мають усі необхідні ліцензії. Можливо, зголоситься якесь підприємство, яке  візьме трубу в оренду та обслуговуватиме цю трубу дешевше, ніж робить це «Чернівцігаз».   Буде конкуренція - виграє споживач! І це буде те відновлення соціальної  справедливості, на якому я наполягаю. Витративши на газогін 28 мільйонів, який тепер коштує значно більше, громада міста буде отримувати за нього орендну плату, а громадяни дешевше обслуговування.

- Це удар по газовій монополії. Очевидно, що цей процес може поширитися на територіальні громади. Наприклад, про це вже думають у Рукшині, - розповів Максим Бурбак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак офіційно звернувся до Каспрука повернути громаді вкрадене запроданцями в міській раді майно

Колегу підтримав народний депутат України Микола Федорук. За словами колишнього Чернівецького міського голови, окрім другої нитки газогону, самі Чернівці газифіковано за участю міської ради. Є цілі мікрорайони, де газифікацію здійснено за кошти міського бюджету і самих мешканців у співвідношенні приблизно п’ятдесят на п’ятдесят.  Зараз всі ці труби теж перебувають на балансі «Чернівцігазу». Їх   теж можна  повернути на баланс міста і передати комунальному підприємству для обслуговування. Якщо буде введено абонплату за газ, а це рано чи пізно буде зроблено, то ці гроші підуть не олігархам, як йшли дотепер через структуру тарифу, а Чернівцям і чернівчанам. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівчан запрошують підтримати петицію про повернення громаді газогону, відібраного профірташівською більшістю в міськраді

1