Чернівці: місто-панорама без панорамних майданчиків

Чернівці: місто-панорама без панорамних майданчиків

29.01.2020, 11:31

  У даному нарисі я, питомий чернівчанин, який щиро вболіває за благоустрій та туристичну привабливість свого рідного міста, підніму тему, якої мало хто торкається у своїх обговореннях стратегії планування спільного міського простору. Однак у цих обговореннях її неможливо оминути.

Як відомо, Чернівці розміщені на височині, а вірніше у місці максимального наближення двох височин – Хотинської та Чернівецько-Сторожинецької. Відтак рельєф утворюватиме різкі перепади і, відповідно частина міста знаходитиметься на нижчому рівні, а інша частина – на вищому, що передбачає появу у межах міста точок із панорамним краєвидом. В нас їх достатньо багато, однак я перелічу деякі – найвідоміші – Винна гора (Аврора) на вулиці Декабристів, Турецький міст, місце на вулиці Й. Главки, навпроти Музею Буковинської Діаспори, місце на розі вулиць Заставнянської, Лозвіської та Топорівської, а також перехрестя Стрийської та Маковея! З них повноцінний оглядовий майданчик я побачив тільки в одному місці – на Турецькій площі. Колись сквер з оглядовим майданчиком був і навпроти Музею Діаспори. Зараз, однак, там джунглі – непролазна хаща.

За Австрії у Чернівцях культура панорамних оглядових майданчиків процвітала. Тільки на Узвишші Ґьобеля їх було декілька – там були альтанки, з яких нижня частина міста проглядалася як на долонях. А сама назва готелю «BelleVue» вказує на те, що з балкону проглядається панорама. А зараз... немає ні самого Узвишшя Ґьобеля, ні тим більше оглядових майданчиків.

 Та і у нинішній Європі про цей бік туризму не забувають. В Португалії, де рельєф місцевості дуже нагадує чернівецький, оглядові майданчики трапляються дуже часто. Для них у португальській мові навіть «винайшли» специфічне слово – «miradouro» або «mirante». На оглядових майданчиках завжди людно, туристи проходять ними і фотографуються на фоні відмінної панорами. Далі фотографії потрапляють у соціальні мережі, де їх розглядають люди і сповнюється бажанням і самим потрапити в це неймовірно шикарне місце! «Ах, мій знайомий там був! Тепер і я туди поїду!» Ще на них знімають музичні кліпи відомі виконавці (нещодавно я сам бачив у хіт-параді 2019 року кліп англомовної пісні, який знімали у знайомому місці у Порту – на оглядовому майданчику біля Церкви Святої Матері Перемоги), а у голівудських фільмах один герой призначає зустріч іншому і вони, споглядаючи перспективу, обговорюють плани.

Варто нагадати, що на португальський приклад звернули увагу у Грузії і облаштували ряд оглядових майданчиків у центрі Тбілісі, а також у Мцхеті, Сіґнахі, Телаві, Лаґодехі, Ґудаурі, Местії та Кутаїсі. І це теж зіграло на руку туризму у Грузії, який почав повільну, але вірну трансформацію від «Кін-дза-дза» в напрямку найкращих курортних місць Європи. До речі... у Грузії зараз знімають «Форсаж-9». І знімуть, і покажуть – туристів стане ще більше.

Спробуйте туристам показати Винну Гору? Любо-дорого глянути! Але як підійти ближче, щоб краще охопити панораму?  А тим більше взимку, коли слизький лід перетворює гірський виступ на трамплін і так і хоче примусити вас обох до останнього в вашому житті «фристайлу»! Так. Там потрібен повноцінний оглядовий майданчик зі сквером, парапетами і сходами додолу, за прикладом PasseiodeSãoDiniz у Віла-Реалі або Quinta de Bonjoia у Порту або монастиря Джварі у Мцхеті. Але чомусь його ніхто не облаштовує! Хоча він там «проситься». Кому це вигідно?  До речі, якщо ви взялися обговорювати плани навпроти музею діаспори, то перспектива вас не обрадує – в усіх значеннях цього слова...

Отже, Португалія виклала урок, а Грузія його засвоїла. Чому і  наші муніципальні депутати не беруть на озброєння цей приклад і не сприяють облаштуванню панорамних точок та оглядових майданчиківхоча б найвідоміших, які самі по собі могли б стати таким самим туристичним об´єктом, як і будинки в історичному центрі міста. Що нам заважає облаштувати ще пару-трійку туристичних об´єктів? Тим більше, облаштувати оглядовий майданчик вартує не так дорого! О! Майже забув! Коли, як у Львові, нарешті туристи зможуть піднятися на вежу Ратуші?  Звідти теж відкривається шикарна панорама! Чи може натовп туристів не дає вашим зніженим тілам спокою?

                                                              Влад Горенюк

Фото: Юрий Бондарь

1