Чернівці місто - недружнє до книгарень

Чернівці місто - недружнє до книгарень

12.10.2021, 18:37
Якою там столицею ми плануємо бути? Книжковою? Ага ???? У Чернівцях прокуратура подала до суду на книжкове видавництво «Фоліо» (власник Красовицкий Александр), звинувативши у несплаті оренди і незаконному ремонті історичної будівлі у Чернівцях.
 
Через річний карантин облаштована там книгарня не працювала жодного дня, але чиновники, позичивши у Сірка очі, не посоромилися нарахувати чверть мільйонний борг нібито за несплату оренди. Купа міських комунальних приміщень роками стоять пусткою або за безцінь використовуються ділками, але саме з невідкритої книгарні у Чернівцях вирішили зірвати куш.
 
Замість того, щоб подякувати інвестору, який взагалі захотів мати бізнес у нашому депресивному місті. Та за одне тільки бажання відкрити щось нове у Чернівцях, тим більше КНИГАРНЮ, потрібно медаль давати. Зі звільненням від орендної плати, поки підприємство міцно не стане на ноги. Ось тоді справді можна буде пишатися тим, що Чернівці - місто сприятливе для ведення бізнесу. І не потрібні будуть ніякі намальовані паперові рейтинги, бо легкість ведення бізнесу буде засвідчено на практиці, а не на папері.
 
Скандальне приміщення колишньої "Технічної книги", яке років сім зяяло пусткою без опалення і з дірою в підлозі, коли в ньому спробували облаштувати книгарню, раптом стало невимовно цінним, розташованим у межах комплексної охоронної зони центрального історичного ареалу Чернівців та в межах буферної зони об'єкта культурної спадщини, внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А де були всі міські служби, коли Папієв з Довганичем його руйнували?
 
Нагадаємо, Чернівецька прокуратура подала до суду на видавництво «Фоліо» за несплату орендної плати та незаконний ремонт в історичній будівлі на вул. О. Кобилянської. Там вимагають, аби суд повернув приміщення в комунальну власність міськради, адже видавництво заборгувало за нього 250 тис. грн орендної плати. Про позов з вимогою повернути приміщення у вівторок, 12 жовтня, повідомила прес-служба прокуратури.

«У 2020 році департамент розвитку Чернівецької міськради передав ТзОВ в оренду понад 77 кв. м нежитлового приміщення для використання під торговельний об'єкт. Приміщення знаходиться в житловому будинку початку ХХ ст., занесеного до Держреєстру нерухомих пам'яток України. Підприємець систематично не сплачував оренду плату за користування приміщенням та самовільно, без погодження з управлінням охорони культурної спадщини Чернівецької міськради, проводив ремонт. Як наслідок, з травня 2020 по серпень цього року до місцевого бюджету не надійшло понад 250 тис. грн», – йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури.

 У повідомленні не називають ані підприємця, ані приміщення, але, за інформацією, ZAXID.NET йдеться про нежитлове приміщення на вул. О. Кобилянської, 45, орендарем якого є харківське ТОВ «Видавництво Фоліо».

Справа про несплату оренди видавництвом вже передана до суду і наступне засідання по ній пройде 27 жовтня.

Зазначимо, приміщення на вул. Кобилянської, 45 розташоване у межах комплексної охоронної зони центрального історичного ареалу Чернівців та в межах буферної зони об'єкта культурної спадщини, внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Згідно з законом, проводити ремонт у цьому приміщенні можна лише за погодженням мерії. 

Фото 2019 року

З історією питання можна ознайомитися за посиланнями:

 
Через вісім років після скандалу з "Буковинською книгою" у закинутому приміщенні "Технічної книги" у Чернівцях планують відкрити нову книгарню
 
Чи скористаються пропозицією у Чернівцях? Мінкульт готовий компенсувати пільгову оренду для 200 нових книгарень в провінції
 
Український видавець Олександр Красовицький вважає, що відсутність туристів у Чернівцях - це смерть всього, хоча місто ідеально годиться для втомленої Львовом публіки
 
Чернівці страждають від нестачі книг, - видавець
 
Україна потребує системної підтримки книговидання та читання як асиметричної відповіді на розв'язану проти неї інформаційну війну
 
Гендиректор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький інкогніто побував у Чернівцях і Чернівецькій області
1