Чернівці і Новодністровськ мають усе, щоб стати лідерами у процесі створення спроможних громад, — було б бажання, – В’ячеслав Негода

Чернівці і Новодністровськ мають усе, щоб стати лідерами у процесі створення спроможних громад, — було б бажання, – В’ячеслав Негода

23.06.2018, 19:02

Чинне законодавство дозволяє містам без зайвих бюрократичних процедур гуртувати навколо себе сусідні громади і отримувати максимум повноважень, ресурсів та можливостей для розвитку. Єдиний дефіцит у них зараз – це час. Отже головне – не чекати, не зволікати і не боятися брати на себе відповідальність.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час виступу на засіданні секції місцевого економічного розвитку Асоціації міст України «Практика та перспективи економічного розвитку територіальних громад» в рамках ІІІ Форуму місцевого розвитку у Трускавці на Львівщині.

«Міста, а особливо міста обласного значення, є центрами розвитку територій, тож вони мають поширювати свій вплив на навколишні населені пункти, щоб розвиватися разом. Розраховуємо на допомогу Асоціації міст України щодо стимулювання міст ставати лідерами процесу створення спроможних громад», — сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра нагадав, що чергові місцеві вибори, які відбудуться у 2020 році, мають пройти на новій територіальній основі. «І набагато краще, якщо створення цієї основи буде добровільним. Для цього потрібно, щоб кожна громада самостійно зробила крок на зустріч змінам. Тільки так ці зміни будуть сприйняті суспільством і сформують нову якість життя в громадах», — вважає В’ячеслав Негода.

Також він зазначив, що в децентралізованій системі управління, яка зараз вибудовується в країні, жодне рішення щодо земельних питань чи забудови територій не має прийматися без участі органів місцевого самоврядування. Тому важливо, щоб міста і об’єднані громади не боялися брати на себе відповідальність за забудову своєї території і активніше перебирали повноваження архітектурно-будівельного контролю.

«За три роки лише 90 міст і 11 об’єднаних громад отримали повноваження ДАБІ і тепер вирішують усі питання забудови, несуть за це відповідальність перед мешканцями. Так має бути скрізь. Бо в цьому і є логіка децентралізації повноважень. Сподіваюся, що Асоціація міст долучиться до і до цієї роботи з містами і процес передачі повноважень вдасться прискорити», — зазначив перший заступник Міністра, - інформує прес-служба Мінрегіону. 

1