Чернівецьким вчителям можуть затримати зарплату

Чернівецьким вчителям можуть затримати зарплату

16.01.2015, 14:48

Без зарплатні за січень можуть залишитися вчителі у Чернівцях. Про це повідомила редакції «Версій» вчителька однієї з місцевих шкіл.

– Сьогодні нас зібрав директор школи і повідомив, що ані авансу, ані зарплатні за січень чекати не варто  – грошей немає. Можливо, після сьомого лютого прийде аванс, але і це не факт. Як же нам жити?..

Начальник Чернівецького міського управління освіти Георгій ОЛІЙНИК у коментарі кореспонденту «Версій» підтвердив, що вони збирали голів профкомів та директорів шкіл, аби повідомити про затримку зарплатні. Але про те, що за січень не заплатять – не йшлося.

– Відтепер школи фінансуватимуть з Києва за рахунок державних субвенцій. Саме через це сталася затримка. Вчителі звикли отримувати аванс 17-го числа кожного місяця, а зарплатню – першого. Нині це може трохи змінитися, – каже Георгій Олійник.

– Дошкільні навчальні заклади залишилися на балансі міського бюджету, тож вихователі гроші отримали вчасно. А ситуація з вчителями нині залежить не від нас, а від уряду. Сподіваємося, що після 22-го числа гроші все ж таки надійдуть.

Водночас, як повідомляє мерія, у січні всі бюджетні установи міста зарплату отримають вчасно.

Проект бюджету Чернівців на 2015 рік планують розглянути на черговій сесії міської ради 29 січня. Однак це не спричинить затримки у виплатах зарплат працівникам бюджетних установ міста у січні. Про це повідомила начальник фінансового управління міської ради Лівія Бамбуляк. «Лише на початку цього тижня було оприлюднено додатки до Держбюджету, які стосуються місцевих бюджетів, та зміни Податкового кодексу. Тому над проектом бюджету ми ще працюємо. Зокрема, потребують уточнення дані надходжень до бюджету, які пов’язані зі змінами законодавства. Проект бюджету до сесії буде винесено на розгляд депутатських комісій, буде також обов’язково проведено громадське обговорення. Окрім того, перед громадою прозвітують про виконання бюджету 2014 року. За оперативними даними, минулорічний бюджет виконано на 101,4%, а без урахування трансфертів з Державного бюджету – на 108,2%. Тобто понад план отримано 41,3 млн. грн. Усі видатки за захищеними статями – на зарплати бюджетникам, оплату енергоносіїв та інші торік були проведені в повному обсязі », – зазначила Лівія Бамбуляк. Начальник фінансового управління запевнила, що місто у січні не відчує відсутності затвердженого бюджету-2015. Наразі видатки здіснюються з розрахунку 1/12 до минулорічного і всі бюджетні установи у січні вчасно отримають зарплату. Буде також профінансовано всі інші видатки.

Нагадаємо, 20% надбавки за престижність професії не виплачуватимуть через кризу

Останнім часом дедалі частіше з’являється інформація про протести українських вчителів. І це не дивно, адже нещодавно уряд, у зв’язку із кризою, вирішив зекономити на педагогічних працівниках, позбавивши їх суттєвої надбавки за престижність професії (20% від загального окладу). Профспілка працівників освіти не погодилася зі зміною і подала на Кабмін в суд. Вони вимагають пояснення, чому відміняють надбавку. Занепокоєні і буковинські вчителі.

- 20% - це суттєва надбавка, тому втратити її вчителям буде важко. Хотілось би знати, чи усіх позбавлять доплати. А якщо не всіх, то як визначатимуть кого? Адже у вчителів-початківців зарплата така мізерна, щоб без цих 20% вони ледь виживуть, а ті, хто пропрацював багато років, заслужили надбавку довгою важкою працею, - каже вчитель та класний керівник Ганна Козак.

В. о. обов’язки начальника відділу економіки та соціального розвитку ДОНМС Алла Цуркан роз’яснює, що надбавку встановили постановою КМУ від 23 березня 2011 року. Зміни внесли 25 березня цього року, в них установили, що надбавку виплачуватимуть у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Розмір надбавки встановлює керівник закладу. Це означає, що раніше усі педагогічні працівники за престижність професії отримували доплату 20% від окладу, а тепер надбавка становитиме до 20%, тобто це може бути і 15% і 5%. Розмір доплати встановлюватиме місцева влада. Це ж стосується працівників бібліотек, надбавка яких раніше становила аж 50%. За якими принципами зменшуватимуть надбавку, невідомо.

У Кабмін надходять скарги з багатьох областей країни, деякі вчителі вже травневу зарплатуотримали без надбавки. Та буковинські вчителі кажуть, що травневий оклад був такий, як і раніше. Це дає надію, що антикризова кампанія не позначиться на педагогах нашої області. Окрім цього нововведення на вчителів очікує ще одне – Міносвіти повідомило, що найближчим часом зарплати вчителям піднімати не будуть.

- На сьогодні я не можу сказати, коли планують підвищити зарплати вчителям. Нинішнього року не планують, - заявив міністр освіти і науки Сергій Квіт. Тож усі ці жертви освітян тільки для того, щоб вийти із кризи. Залишається сподіватися, що економити будуть не лише на вчителях, яких і раніше не надто балували великими окладами.

Ірина БЄЛОВА

Джерело: «Версії», chernivtsy.eu та vidido.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

революція гідності перемогла)))))))) вітаю вас з гідністю голожопстава народу і жирними олігархами-(видалено адміном))))))))))

avatar

маська

16 січня 2015 13:20

Це ще що. Он Міносвіти заявило про укрупнення шкіл і про те, що вчителів в україні є ЗАБАГАТО

avatar

1

16 січня 2015 15:29

Сьогоднішній неукраїнській владі непотрібні розумні Українці! До влади прийшла не команда "реформаторів", а прийшла команда гробарів! Прийде час і Українці прозріють, але це нажаль вже буде занадто пізно. СЛАВА УКРАЇНІ!

avatar

Чернівчанин

17 січня 2015 11:38