Чернівецький скульптор Володимир Гамаль представив на виставці  понад 130 власних робіт

Чернівецький скульптор Володимир Гамаль представив на виставці понад 130 власних робіт

24.01.2017, 11:23

2017 рік для Чернівецького художнього музею розпочався цікавою та яскравою виставкою відомого чернівецького скульптора Володимира Гамаля – одного з тих митців, які, безперечно, визначили розвиток цього жанру мистецтва на Буковині. Виставку було приурочено до 50–річчя творчої діяльності митця і складається вона з понад 130-и робіт автора.

Володимир Гамаль народився в 1948 році в с. Рогізна. Першим його мистецьким навчальним закладом стало Вижницьке училище прикладного мистецтва (нині – коледж). З 1976-1982 рр. майбутній скульптор навчався в Естонському державному художньому інституті м. Таллінн (тепер — Естонська академія мистецтв), де під час навчання одержував за відмінні успіхи підвищену та іменну стипендії ім. Крейцвальда.

З 1986 р. ювіляр є Членом Національної спілки художників України. Для його творчості є характерною яскрава індивідуальна манера, вдале поєднання традицій і новаторства, серйозність та значущість тематики. Діапазон задумів митця досить широкий – від реалістичного скульптурного моделювання до декоративних узагальнених форм.

Він активно працює у галузях монументальної та станкової скульптури, створює портрети, композиції, використовуючи різні матеріали: камінь, дерево, бронзу, кераміку. І останніми роками Володимир Гамаль, як скульптор, реалізував багато творчих задумів у кераміці, яку також можна побачити в експозиції його нинішньої виставки. Зокрема, дуже цікавою є велика серія робіт малої пластики із зображенням відомих українців: від короля Данила, Б. Хмельницького, В. Гамалії до Т. Шевченка, І. Франка, Ю. Федьковича, С. Бандери, А. Шептицького, О. Архипенка, Н. Яремчука, І. Миколайчука та ін.

Протягом своєї творчої кар’єри автор створив цілий ряд скульптур і композицій, присвячених життю і діяльності відомих діячів науки, мистецтва та суспільного життя. Відомими в усій Україні є його роботи, які він присвятив О. Кобилянській, Ю. Федьковичу, С. Воробкевичу та ін.

«Володимир є скульптором-патріотом, який у своїх роботах чітко підкреслює любов до буковинського краю та неньки України», - так сказав під час відкриття виставки відомий буковинський краєзнавець Степан Карачко.

Значна частина експозиції Гамаля присвячена Жінці – матері, коханій, об’єкту любові й поклоніння, поваги й шанування. Зображення жінок у скульптурах автора – це ода красі жіночого тіла, оспівування ніжності й тендітності, яка демонструє глибоку чуттєвість митця.

 Оригінальні скульптурні композиції Володимира Гамаля демонструють високу професійну майстерність і досконале володіння технологічними прийомами. На думку багатьох фахівців, у його роботах відчувається філософське осмислення важливих історико-мистецьких тем, які розкривають духовний світ митця, його громадянську позицію. Володимир Гамаль - художник, який і в радянські часи реальні проблеми й питання ставив вище ідеології. Твори митця, безперечно, достойно репрезентують кращі досягнення буковинського образотворчого мистецтва в галузі скульптури кінця ХХ - початку ХХІ століть.

Альберт Комарі

 

 

1