Чернівецький національний у мовному законі все влаштовує?

Чернівецький національний у мовному законі все влаштовує?

04.07.2012, 23:05

Сьогодні я був здивований прочитати на офіційному веб-сайті Національного університету «Києво-Могилянська академія» заяву з приводу законопроекту «Про засади державної мовної політики», 3 липня проголосованого у Верховній Раді. В документі, підписаному президентом найшанованішого університету України, чорним по білому озвучена позиція НаУКМА щодо провокаційного законопроекту: "Немає сумніву, що закон, який суперечить Конституції, посилюватиме політичний розкол України, руйнуватиме основи української державності". Перше, що інстинктивно зробив після цього — відкрив сайт Чернівецького національного. Остання новина від 4 липня: реклама молодіжного фестивалю під заголовком "Літо — час виходити в офлайн!" І жодної реакції на події в країні чи ясної громадянської позиції «за» або «проти». В як завжди «толерантних» Чернівцях у розпалі політична сієста.

Толерантна сієста в розпалі
Святослав Вишинський, "ВКурсі"

Заява з приводу голосування у Верховній раді України за закон "Про засади державної мовної політики" 


3 липня цього року, прийнявши з грубими порушеннями регламенту закон «Про засади державної мовної політики», Верховна Рада в особі «регіоналів», комуністів і представників Народної партії, очолюваної В.Литвином, ще раз цинічно продемонструвала, що їй закон не писаний. Так не можуть себе поводити народні депутати України. Було порушено все, що тільки можливо порушити, передусім – статті глави 20 Закону України «Про регламент Верховної Ради».

Але своїми протиправними діями народні депутати, які «протягували» закон, зазіхають і на основи конституційного ладу в Україні: прийнятий документ суперечить Конституції України, рішенню Конституційного суду України від 12 грудня 1999 р., порушує Бюджетний кодекс України. Саме тому він зазнав серйозної критики у висновках профільних установ НАН України, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, кількох парламентських комітетів.

Венеціанська комісія у своєму висновку також відзначила методологічні хиби законопроекту, який тепер може набути сили закону: він не в змозі забезпечити належний баланс між розвитком і використанням державної мови як об’єднуючого чинника в житті суспільства та розвитком і захистом мов меншин (02.12.2011 р.).

Немає сумніву, що закон, який суперечить Конституції, посилюватиме політичний розкол України, руйнуватиме основи української державності. Цим рішенням більшість Верховної ради України намагається напрередодні парламентських виборів відволікти увагу суспільства від тих гострих соціальних проблем, які його справді хвилюють.

Національний університет «Києво-Могилянська академія» неодноразово подавав свої експертні висновки щодо низької якості мовних законопроектів, висловлював свою позицію у листах до очільників держави та публічних зверненнях. Як президент Києво-Могилянської академії я підтверджую цю позицію: такий закон не може бути підписаний ні Головою Верховної Ради України, ні Президентом України, які зобов’язані зробити все, щоб правове поле нашої держави не було остаточно зруйнованим.

Сергій Квіт, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія»

4 липня 2012 р.

http://ukma.edu.ua/index.php/news/495-zayava-z-privodu-golosuvannya-u-verkhovni-radi-ukrajini

Заява Українського католицького університету з приводу прийняття закону про мови

Сталося те, у що здоровий глузд не хоче повірити. Партія регіонів у спілці з комуністами таки нав’язали Україні закон, який, усупереч її Конституції та рекомендаціям Ради Європи, підриває позиції державної мови, а тому серйозно дестабілізує гуманітарну ситуацію в країні. Ті, що обіцяли «почути кожного», проігнорували відчайдушні заклики та протести мільйонів.

Схоже, що парламентський процес в Україні остаточно паралізований, оскільки цинічне знущання над процедурою прийняття рішень і грубий диктат не має нічого спільного з парламентаризмом. Закони, прийняті в таких умовах, є нелегітимними і неконституційними, а здійснення влади набуває ознак її узурпації. В цьому разі громадяни мають моральне право не виконувати такі закони.

Україна має знати поіменно імена тих народних депутатів, що проголосували за цей закон, та оголосити їм суспільний бойкот. Сьогодні вони радіють, бо отримали нагороду свою. Але не за горами той час, коли пізнають вони гіркоту відповідальності і ганьби. Адже тягар відповідальності за дестабілізацію суспільного ладу падає тепер виключно на них: «Хто сіє вітер, пожне бурю!» (Ос. 8:7)

Чаша наруги над парламентаризмом переповнена. Час опозиційним депутатам виявити принциповість і засвідчити колапс парламентського процесу своєю відмовою брати участь у депутатських ігрищах. Здається, їхнє членство у цьому антинародному парламенті втрачає логічне та моральне виправдання.

У тому тьмяному минулому, в яке тягне нас керівництво держави, немає місця ні для академічної, ні для релігійної, національної чи для будь-якої іншої свободи. У тій «мерзоті запустіння» господарем становища стало б лише повне безправ’я.

Упродовж минулих років завдяки здоровому глуздові українських громадян – а особливо в середовищі молодого покоління, яке виростало у пострадянській Україні, – почали загоюватися мовні шрами минулого, а подекуди потягнулися здорові пагінці порозуміння, взаємної поваги та чутливості до історичних та мовних питань. Цей неправедний закон, а також обставини його прийняття, відкривають минулі рани і демонізують ситуацію.

Нашу спільноту об’єднує віра в те, що не злочинні політики, а Бог є Господом історії. Україна житиме всупереч злій волі її щораз відвертіших ворогів, а нинішня парламентська криза стане нагодою «перезавантажити» державу, зокрема врахувавши уроки і встановивши запобіжні механізми для збереження демократії.

Навіть якби закон про мови в редакції влади був прийнятий легітимно, він не вирішує долі російськомовного сегмента українського суспільства, а навпаки – ставить його перед новими загрозами. Така дешева провокація тільки штучно поляризує наше суспільство. Сьогодні стало очевидним, що громадянський мир у нашій державі не встановити ні наругою над правами корінної нації, ні нехтуванням прав національних меншин. Україна має достатньо здорових і відповідальних сил у всіх своїх регіонах, щоб консолідуватися довкола ідеї захисту своєї державності і таки знайти загальнонаціональний консенсус щодо шляхів її розвитку.

Український католицький університет, який вповні може виконати свою місію лише в умовах цивілізованого державного ладу, готовий бути активним учасником пошуку такого консенсусу.

Ректорат УКУ 

Група «Першого грудня»: Мовний заколот - результат зухвалого задуму  

Група «Першого грудня» наголошує, що «зміст проголосованого «мовного» законопроекту є прикладом фальшивої законотворчості.

Ініціативна група «Першого грудня» просить громадян усвідомити, що «мовний» заколот спрямований супроти кожного з нас, оскільки вперше в українській історії проводить між людьми мовний кордон. «Це — результат зухвалого і зловмисного задуму. Це — замах на Україну і єдність нашого народу», говориться в переданій УНІАН заяві Ініціативної групи «Першого грудня» у зв’язку з подіями 3 липня у Верховній Раді України.

Учасники Ініціативи «Першого грудня» звертаються сьогодні до всього українського суспільства і кожного українського громадянина, незалежно від його походження, мови, віри чи поглядів з заявою, в якій підкреслюють, що «3 липня 2012 року у Верховній Раді України відбувся антиконституційний «мовний» заколот». «Жодна чесна людина, яка б хотіла висловити своє неупереджене слово, не знайде іншого визначення», - підкреслюють вони.

Група «Першого грудня» наголошує, що «зміст проголосованого «мовного» законопроекту є прикладом фальшивої законотворчості, яка не вирішує жодної принципової мовної проблеми в Україні, не дбає про мовні запити національних громад, а натомість використовує частину російськомовних українців задля розколу України, суспільного протистояння і розбрату».

Вони констатують, що «спосіб, у який було схвалено «мовний» законопроект, свідчить про катастрофу українського парламентаризму і вражаючу деградацію парламентської традиції. Парламент остаточно перетворився на місце бездумного «кнопкодавства», він утратив свою суспільну легітимність».

Як зазначається в заяві, «на очах суспільства «мовний» законопроект був проголосований по-злодійськи, з цинічними коментарями учасників злодійства, які не бояться ані свого злочину, ані громадянського осуду».

Учасники Ініціативи «Першого грудня» підкреслюють, що почуття особистої честі і життєвий досвід дають їм право на такі оцінки. «Ми з жалем і болем бачимо безпорадність усіх політичних сил та законодавчих інструментів, які б мали стати на перешкоді «мовного» заколоту», - зауважують вони і додають: «За таких обставин слово для захисту належить народові та кожній чесній людині без найменшої різниці, якою мовою вона спілкується».

«Схвалений «мовний» законопроект є фактом змови, брехні і злочину. Наша совість не дозволяє прийняти такого закону і вважати його законним рішенням українського парламенту. Цей документ належить традиції українофобії і ніколи не стане частиною національного політичного і правового життя нашої держави», - переконані учасники Ініціативи «Першого грудня».

Вони вважають, що «в Україні має з’явитися сучасне ясне, недвозначне і справедливе мовне законодавство, яке дасть поштовх розвитку державної української мови і візьме під належний захист мови всіх національних громад. Формування такого законодавства - завдання не для політичних шахраїв і злодіїв, а для всіх політичних сил України, які повинні знайти сили і мудрість опрацювати необхідні законодавчі ініціативи у відкритий і чесний перед нашим народом спосіб».

«Ми не приймаємо «мовний» заколот. Ми засуджуємо злочинців, які вчинили його всупереч закону і моралі», - наголошують учасники Ініціативи «Першого грудня» і додають: «Очікуємо, що Президент України і Голова Верховної Ради, усвідомлюючи можливі загрози, застосують свої повноваження, щоб не допустити введення проголосованого документа у формальну дію».

Водночас вони закликають всі політичні і суспільні сили країни оскаржити схвалене 3 липня рішення в судовому порядку.

«Ми закликаємо кожного українського громадянина висловити свій протест і осуд», - заявляють вони.

«Захист української мови стає символом захисту нашої державності. Ми закликаємо всіх чесних людей України до дії - зробити особистий україномовний вибір: купувати україномовні книги і часописи, підтримувати україномовне кіно, телебачення, культуру. Бо відтепер ідеться про вибір не лише мовний, а й моральний», - наголошується в заяві.

У документі також підкреслюється, що ми всі маємо пам’ятати, що і україномовні, і російськомовні громадяни України є законними громадянами своєї держави, а тому не можуть бути об’єктами наруги. «Необхідною передумовою їхнього цивілізованого співжиття є взаємна солідарність, яка унеможливить штучну поляризацію суспільства і зіштовхування одних громадян з іншими», – переконані учасники Ініціативи.

«Сьогодні об’єктом атаки є українська мова, отож станьмо усі на її захист, бо лише так захистимо себе від найманців, які хочуть продати вільне майбутнє нашої країни, нашого народу, наших дітей і онуків», - підкреслюється в заяві Ініціативної групі «Першого грудня», яку підписали В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Також до теми протистояння біля Українського дому в Києві — цитата з блогового запису «свободівця» Юрія Ноєвого від 4 липня 2012 р.:

«Мене здивував Кличко, який поряд з бійкою роздава коментарі, а потім паралельно нам пішов зі своїми охоронцями… Коли я відбіг після газової атаки, побачив, що з мого боку залишилося залитих газом тільки 2 шеренги чоловіків. Я кричу Кличку — Підійди, закрий прориви в рядах!, — він на це схвально відповів і пішов далі. Та йомайо, Яценюк пройшов таке посвячення, що запам'ятає, а що у випадку боксера це таке було, агов, дядя??? Я собі от зара пишу і думаю, якби Кличко валився, як депи, як Тягнибок, який переді мною стояв і вдруге повністю був залитий газом, то поліцаї якось би більше були пригнічені своїм теле-кумиром. Тобто ми лупимося, він стоїть — високий і недосяжний для газу. Імідж зіпсує чи що? Скажуть мені — для чого ти на Віталія злишся? Але коли всі стали і тримають натиск, то чого морозитися? Подив, подив… Мене це заторкнуло. Нема ніякого підтексту політичного. Просто треба відповідати своєму званню боксера. Я от книжки завжди читав, а хтось тренувався, я стою супроти, а хтось вздовж».

http://s-vyshynsky.vkursi.com/3833.html#comment13289

avatar

Цитата Ю. Ноєвого з vkursi.com

04 липня 2012 18:19

avatar

Юрій Чорней

04 липня 2012 19:12

ВОНА мовчить на знак протесту..!

avatar

Василь

05 липня 2012 10:12