Чернівецький Храм, що став Малою Базилікою

Чернівецький Храм, що став Малою Базилікою

26.07.2014, 22:31

Особливий титул чернівецький римо-католицький храм Воздвиження Всечесного Хреста отримав до свого 200-ліття,  яке відзначив  19 липня.

До цього урочистого дня парафіяни костелу готувалися довго і старанно. Можна сказати, кожен прихожанин вніс свою маленьку часточку для того, аби 200-літній ювілей святині став пам’ятним та урочистим. Настоятель костелу отець Марек Дроздзік разом з парафіянами робили це для всіх чернівчан, яких тут радо чекали. Хтось прикріплював  кількаметрові стрічки на стелю  (вони символізували кольори прапорів Ватикану, України та Польщі), хтось прибирав у храмі, хтось був волонтером і допомагав гостям зайняти своє місце у храмі, вщент заповненому людьми, хтось готував духовну концертну програму, а хтось пригощав всіх домашніми стравами  на парафіяльному подвір’ї. Двогодинна Свята Меса проминула на одному подиху – так говорили навіть ті, хто того дня вперше переступив поріг  храму.  Цього дня вона супроводжувалася не лише музикою органу, а й соло на трубі та скрипці. А зносилася молитва за мир та спокій у країні та припинення війни на Сході України.

Незабутній день в житті римо-католицької парафії Воздвиження Всечесного Хреста відзначився і приїздом особливих гостей. До Чернівців вперше завітав гість з Ватикану, голова Папського Комітету з Міжнародних Євхаристійних Конгресів, архієпископ П’єро Маріні, який цими днями якраз перебував в Україні. Саме він і зачитав спеціальний декрет про надання костелу титулу Малої Базиліки (тепер таких в Україні вже буде три). Перед початком Святої Меси солістка Чернівецької обласної філармонії Олена Урсуляк виконала твір “Аве Марія”. Єпископ з Ватикану очолив святкову Службу Божу у співслужінні із архієпископом Мечиславом Мокшицьким, главою конференції римо-католицьких єпископів України  та десятками священиків.  Разом із чернівчанами молилися і представники інших церков, а також заступник голови Чернівецької ОДА Іван Рибак, міський голова Олексій Каспрук,  посол Сейму Республіки Польща  Ян Дзєдзічак, Генеральний Консул РП у Вінниці Кшиштоф Свідерек, а також гості із Франції, Польщі та України.

Безперечно, що ювілей знаної чернівецької святині не міг обійтися лише однією урочистістю. Напередодні у Червоній залі ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбулася науково-практична конференція на тему  «Римо-католицька парафія в Чернівцях: історія заснування, розвиток та подальші перспективи діяльності», де виступили знані чернівецькі історики, зокрема, Олександр Масан та Ганна Скорейко, архівіст Марія Никирса.

Його Екселенція П’єро Маріні під час спілкування із журналістами відзначив, що отриманий титул - це дуже висока нагорода. І вона надається не лише храму як споруді, це відзнака того, що парафія тут живе і розвивається, що тут працювали і  працюють  добрі священики. Варто зауважити – відтепер, після отримання статусу Малої Базиліки,  святиня має бути відчиненою для людей упродовж дня. Чернівецький костел  буде третьою Малою Базилікою в  Україні. Одна з них  є у Львові, друга –  в Гошеві Івано-Франківської області. Термін “базиліка” означає особливу католицьку церкву. На території Ватикану є Великі Базиліки, ті ж храми, що поза межами Ватикану – є Малими Базиліками. Напевно, не останню роль у наданні цього титулу чернівецькому храму зіграло й те, що збудований за австрійських часів костел Воздвиження Всечесного Хреста функціонував у місті завжди, навіть у радянські часи.

Великий і урочистий день парафії Воздвиження Всечесного Хреста розділили представники різних християнських церков, що діють у місті. А гості із Франції та Польщі навіть провели у Чернівцях кілька днів, аби  ближче познайомитися з нашим містом. До слова, священику із Франції настоятель костелу отець Марек Дроздік подарував на згадку вишиванку. Оскільки Святкову Месу очолив єпископ з Ватикану, вона відправлялась латинською мовою, а молитви вірних звучали і українською, і польською, і французькою, і німецькою. Аби високі гості – архієпископи Маріні та Мокшицький – пам’ятали цей день, парафіяни подарували  їм картини із зображенням костелу. А греко-католики міста, яких колись цей храм прихистив для Служб Божих, італійському гостю проспівали разом із присутніми українське “Многая літа”.

Одразу після Святої Меси всіх гостей запросили на парафіяльні фестини. Тут звучали духовні пісні у виконанні парафіяльних вокальних колективів та пригощали найрізноманітнішими домашніми стравами. Радість ювілею з людьми розділив і відомий дует “Писанка”, виконавши свої духовні твори.

Концертом духовної музики у залі Чернівецької обласної філармонії завершувалося відзначення 200-літнього ювілею костелу – храму, який є особливим архітектурним шармом серця Чернівців. Для глядачів співали солісти філармонії Олена Урсуляк (сопрано) та Віталій Соболєв (тенор). Їм акомпонувала лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Євгенія Нестеренко. Музична програма, до слова, була підготовлена вікарієм костелу отцем Андрієм Пеканцем, який має також професійну музичну освіту і виконавицею авторської пісні Ларисою Бережан-Маркуляк. І всі почесні гості, в тому числі архієпископ П’єро Маріні, були серед глядачів. Звучали  «Ave Maria»  Шуберта, «Богородице Діво» Соневицького, «Vergine tutto amor» («Ти любов’ю повна») Дуранте,  «Cantabile» Паганіні… А камерний ансамбль Родини Кольпінга виконав для глядачів неймовірно красивий твір – п’єсу Оксани Герасименко «Сповідь». Духовний концерт завершився безсмертним твором  Миколи Лисенка «Молитва за Україну» (“Боже, великий, єдиний”).

Вже невдовзі громада костелу Воздвиження Всечесного Хреста планує видати книгу, куди ввійдуть фрагменти і великої парафіяльної історії, і життєписи отців, котрі тут працювали,  і найурочистіші миті з відзначення 200-ліття костелу вже у статусі Малої Базиліки. Одразу після ювілею костел знову повернеться до свого щоденного життя. І це не тільки Святі Меси, хрестини чи вінчання. Це також і продовження масшабної  реставраційної роботи всередині храму, адже до ювілею вдалося відновити лише передню частину храму. Маємо надію, що після отримання титулу Малої Базиліки, безумовно, храм захоче відвідати чимало паломників звідусіль.

Наталія ФЕЩУК

Газета “Чернівці”.

Фото – Василь КИЯШКО.

1