Чернівецький депутат зсередини побачив 'кухню' європейської політики

Чернівецький депутат зсередини побачив "кухню" європейської політики

01.03.2013, 17:26

ВЧИМОСЯ ПРИНЦИПАМ І УМОВАМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНСТИТУЦІЙ ВЛАДИ.

11-16 лютого 2013 року відбувся заключний четвертий етап «Майстерні Європейської політики  2012 року». Протягом тижня учасники відвідали угорські міста Ньїредьгаза, Дебрецен та Будапешт, столицю Словаччини – Братиславу, а також завітали до однієї з найкрасивіших європейських столиць – міста Відень (Австрія).Чернівці, репрезентував депутат міської ради Симака Олег Миколайович.

Як повідомив www.buknews.com.ua депутат Чернівецької міської ради Олег Симака, першого дня учасники Майстерні відвідали мерію міста Ньїредьгаза (Угорщина). Під час зустрічей у мерії керівництво міста презентувало напрацьований досвід комунальних реформ та удосконалення інфраструктури. Було представлено найбільш успішні проекти транскордонної співпраці між Україною та Угорщиною. У другий день відбулась зустріч з віце-мером міста Дебрецен. На зустрічі делегація з України ознайомилась з діяльністю місцевої поліції, сучасними стандартами забезпечення громадського порядку під час проведення масових заходів, досвідом функціонування Угорсько-Української торгово-промислової палати.

Протягом третього дня учасники Майстерні зустрілись із представниками Угорського інституту міжнародних відносин, Міністерства закордонних справ Угорщини, відвідали парламент Угорщини, поспілкувались із керівництвом комітетів у закордонних справах та з європейських справ. У цей же день з представниками Міністерства державного управління та юстиції Угорщини було обговорено напрямки та результати реформ у сфері державної служби Угорщини. Завершився «угорський» етап Майстерні низкою зустрічей із представниками правлячої політичної партії FIDESZ, Президентом Європейського Конгресу Українців Ярославою Хартяні та радником Посольства України в Угорщині Михайлом Юнгером.

Надалі учасники переїхали до м. Братислави переймати досвід іншої країни, яка ще нещодавно перебувала у складі соціалістичного табору але успішно реформує всі галузі свого життя. Протягом першого дня перебування у Словаччині учасники Майстерні зустрілися з представниками міністерства внутрішніх справ Словаччини, міністерства фінансів Словаччини, відвідали парламент цієї країни та ознайомились із досвідом здійснення в Словаччині адміністративної, податкової та інших реформ. Учасників Майстерні прийняв Посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші. Він розповів про досвід перебування Словаччини в складі Європейського Союзу, а також відповів на запитання учасників щодо перспектив розвитку відносин України з Словаччиною та Європейським Союзом.

Другого деня перебування у Словаччині делегація з України провела зустріч із адміністрацією регіонального самоврядування Братислави, відвідала дільницю місцевої поліції, будинок для людей похилого віку та загальноосвітню школу. Учасникам Майстерні було продемонстровано, які радикальні зміни відбулись у роботі комунальних закладів Словаччини після вступу до Європейського Союзу. Наприкінці «словацького» етапу Майстерні відбулась урочиста церемонія вручення сертифікатів учасникам про завершення навчань у Майстерні європейської політики.

Принагідно, нагадаємо, про суть програми :

«Майстерня європейської політики»  –  це проект, започаткований Інститутом Політичної Освіти на початку 2012 року за підтримки донорської спільноти та низки дипломатичних місій іноземних країн.

Метою проекту є створення про-європейської мережі з числа нової хвилі перспективних політичних діячів та активістів, яка впливатиме на місцеву, регіональну та державну політику через сприяння європейській інтеграції та генерування синергії зусиль українських учасників та європейської спільноти.

Складові «Майстерні європейської політики»:

 Перший етап відбувається в м. Києві і присвячений побудові команди (team building) і започаткуванню комунікації між учасниками. Після цього учасникам пропонуються різноманітні презентації, тренінги тощо. Цілі цих заходів: а) надати базові знання про нинішню ситуацію у відносинах Україна - ЄС; б) передати досвід та найкращі практики нових держав-членів ЄС щодо здійснення ними різних видів реформ (судова, енергоефективність, освітня, охорони здоров’я тощо); в) надати базові рекомендації для місцевих заходів, які учасники будуть організовувати між етапами проекту.

Другий та третій етапи проходять у вибраному регіональному центрі України (Львів, Донецьк тощо). Вони присвячуються продовженню обговорення вищезазначених тем з акцентуванням на місцевих особливостях, а також презентації результатів проведених на місцях заходів.

Четвертий етап, - навчальний візит за кордон, - присвячується ознайомленню з діяльністю інституцій ЄС, центральних та місцевих органів влади і соціальної інфраструктури (офіс мера, поліцейська дільниця, госпіталь тощо) держав-членів ЄС. Учасники на практиці ознайомлюються з тим, як влаштоване соціальне життя в Європі, які стандарти впроваджено. Таким чином вони набувають власний досвід, який може бути використано при впровадженні реформ в Україні.

 Учасниками проекту є молоді люди віком до 40 років з лідерськими досягненнями у сфері політичної діяльності, державної служби, бізнесу, громадській активності, медіа, юриспруденції та готовністю продемонструвати прагнення до змін в Україні. При цьому забезпечується рівне представництво від різних регіонів, гендерний баланс та представництво різних секторів.

Партнери проекту – Посольства Великої Британії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Словаччини, Угорщини, Швеції та інших країн, а також міжнародні фонди, - Відродження, Едуардо Фрея, Конрада Аденауера, Роберта Шумана, Наумана, Словацька Асоціація Зовнішньої Політики (SFPA),  Вишеградський фонд.

1