Чернівецькі студенти перемогли у міжнародному робототехнічному конкурсі

Чернівецькі студенти перемогли у міжнародному робототехнічному конкурсі

22.10.2011, 16:26

Студенти факультету комп’ютерних наук перемогли у міжнародному робототехнічному конкурсі “Earth Rover 2011”

 21-23 вересня у м. Кишинів (республіка Молдова) відбувся фінал міжнародного конкурсу з робототехніки “Earth Rover 2011”. Змагалися між собою 7 студентських команд з України, Молдови і Румунії, а перше місце виборола команда факультету комп’ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Ініціаторами проекту робототехнічного конкурсу “Earth Rover 2011” були міжнародна благодійна організація World Genesis Foundation (США) та Молдовський технічний університет (м. Кишинів, Молдова). Основна мета конкурсу – згуртувати молодь із різних університетів східної Європи і внести свій вклад у розвиток робототехніки.

Робота над проектом тривала 9 місяців та складалась з 3-х основних етапів: 1-й – підготовка до змагань, що включала запуск інтернет-порталу “www.Earth-Rover.com”, отримання обладнання університетами та планування проекту; 2-й – демонстрацію та дружні зустрічі, зокрема в академії UNESCO; 3-й – фінальні змагання у Кишиневі (республіка Молдова).

Студенти факультету з великим ентузіазмом підтримали проект. На початковому етапі зі студентів 2-4 курсів факультету комп’ютерних наук було сформовано 7 команд по 7 учасників. На різних етапах свій внесок у даний проект зробили багато співробітників факультету комп’ютерних наук, серед них Баловсяк С.В., Воробець Г.І., Кузь М.А., Танасюк Ю.В., Рощупкін О.Ю., Фратавчан В.Г., Яковлєва І.Д.

На завершальному етапі керівництво проектом здійснювали Яковлєва І.Д., Рощупкін О.Ю., Кузь М.А., а представлена команда Чернівецького національного університету була студентами факультету комп’ютерних наук: Юрієм Галіним, Володимиром Сидорчуком, Андрієм Струцом, Іоном Грицку, Дмитром Литвинюком, Віктором Кардащуком, Ігорем Яковлєвим.

Студентським командам пропонувалося розробити робототехнічну модель робота-планетохода за аналогією з роботами-дослідниками інших планет, якими можна керувати віддалено із командного центру Землі. Кожній команді було надано комплект стандартного технічного забезпечення, яке дороблялося командами університетів та доповнювалося новими функціями. У такий комплект входило: шестиосьове і шестимоторне мобільне шасі з корисним навантаженням до 20 кг; IP-камера з режимом «нічного бачення» і можливістю кругового огляду; WI-FI контролер; GPS модуль.

Команда факультету комп’ютерних наук представила проект “Earth Rover DAY” (три літери назви проекту є першими буквами імен всіх учасників команди), у якому реалізовано робота для дослідження віддалених планет. Робот виконує задачі дослідження території та складання карти, вивчення клімату і складу атмосфери, пошуку мінералів. Робот може  керуватися як автономно, так і з командного центру; сонячні батареї забезпечують додаткове живлення, а комп’ютерна система штучного інтелекту визначає пріоритетні задачі і відповідно до них перерозподіляє живлення. У випадку аварії передбачена система аварійної сигналізації.

Своїми враженнями діляться переможці:

Володимир Сидорчук: Останній тиждень ми працювали в авральному режимі, адже ідей було багато і хотілося їх втілити всі у життя: і отримати інформацію з датчиків температури, освітлення, газу, і реалізувати пошук мінералів, що містять метали та ще багато функцій, які могли би знадобитися при дослідженні іншої планети.

Збори в лабораторії кожного дня, мозкові штурми, легке паморочення в голові після багатьох годин безперервної роботи над проектом, непомітно промайнувші ночі перед екраном монітора, і дорога додому о 4-ій годині ранку, щоб сьогодні ж, зранку, знову почати все з початку. Це все було. І я навіть не встиг помітити як швидко воно промайнуло. За цей час я встиг добряче полюбити об’єктно-орієнтований підхід в програмуванні, з яким раніше не стикався настільки близько та поглибити свої знання в електроніці.

Далі нас чекала мандрівка до Кишиневу. А вже там робота тривала в режимі Non-Stop, вперше, в кімнатці гуртожитку, на маленькій площі вміщалося 7-9 чоловік які виконували кожен свою справу, щоб зібрати до купи наш планетохід. Поглиблення знайомства з Action Script, PHP, JavaScript, SQL, стеком протоколів TCP\IP і пізнання нових сторін комп’ютерних мереж, мікроконтролерів та електроніки – все це знайшло місце в нашій 4-денній мандрівці до Молдови.

Андрій Струц: З доброї чи поганої карми, при жеребкуванні я витягнув номер 1. Це означало, що презентувати роботу ми мали першими, хоча напевне кожен з нас мріяв виступити останнім, аби залишилося ще трошки часу на підготовку. Під час презентації хтось щось допаював, а ще за п'ять хвилин до того, в коридорі, ми змушені були розібрати наше дітище, через те, що в нього завис основний драйвер. Проте потім, опісля всього, я зрозумів, що добре, що ми були першими. Це зекономило нам багато нервів, і взагалі, відстрілявшись першими,  здохнувши з полегшенням, ми зрозуміли що презентація та ідея нашої команди нікому не поступалися. Другим етапом конкурсу були перегони роботів на пересіченій місцевості  і наша залізяка показала себе найкраще.

Ну, і власне, закінчилося все це нашою перемогою!

Дмитро Литвинюк: Коли оголосили, що команда Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича отримує перше місце, нашим емоціям не було меж. Вручили нам грамоти і нетбуки урочисто на виставці новітніх технологій компанії Orange.

І взагалі, вражень від поїздки море, і я зробив для себе висновок: все в наших руках, і не треба їх опускати. Якщо поставити перед собою мету і йти до неї незважаючи ні на що, то і результат буде!

Юра Галін, капітан команди: Участь у подібних заходах - це чудова нагода для розвитку своїх інтелектуальних здібностей і вмінь. Це - перша причина, чому я з головою поринув у роботу з підготовки планетохода для конкурсу. Інша, не менш важлива причина, - це можливість попрацювати в команді таких же як я. Робота в колективі, в якому кожен має свою частину проекту і вміє робити все з нею зв'язане - це, звісно, основа, на якій базується кожен більш - менш серйозний проект. А тому, довгі години роботи і вдень і вночі згуртували і поріднили нашу команду. Чесно кажучи, зараз, після завершення турніру, трохи скучаю за безсонними ночами, проведеними за мікроконтролерами, сонячними батареями і Java-додатками в компанії друзів. Тому хотілося б ще раз подякувати всім, з ким ми тісно співпрацювали, а також організаторам, без яких би не відбувся цей чудовий захід.

 

Інна Яковлєва, к.т.н., асистент кафедри комп’ютерних систем та мереж факультету комп’ютених наук ЧНУ ім.Ю.Федьовича