Чернівецькі пластуни проведуть “Листопадовий Зрив”

Чернівецькі пластуни проведуть “Листопадовий Зрив”

03.11.2011, 14:16

В суботу, 5 листопада 2011 року, пластуни Чернівців проведуть десяту історичну теренову гру "Листопадовий Зрив", присвячену 93-ій річниці Буковинського Віча. Цей захід уже 10 років поспіль проводиться за підтримки відділу у справах сім’ї, дітей та молоді Чернівецької міської ради, міського управління освіти та міського центру соціальних служб для молоді. Участь у грі «Листопадовий зрив» візьмуть команди чернівецьких загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв. Під час квесту учні повинні будуть відтворити події, які відбулися в Чернівцях 3 листопада 1918 року, відомі в історії як Буковинське віче. Саме тоді мешканці краю одноголосно ухвалили рішення про приєднання української частини Буковини до ЗУНР та перебрали владу австрійської адміністрації.

         Розпочнеться теренова гра «Листопадовий зрив» о 10.00 в актовому залі Українського народного дому (вул.Ломоносова,2) і триватиме до 14.00.

Історична довідка

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) — військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави на території, на яку вона претендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення сусідньої Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини. Листопадовий чин спричинив утворення Західноукраїнської народної республіки, до якої 3 листопада 1918 року під час Буковинського Віча вирішили приєднатися жителі Північної Буковини.

Прес-служба Станиці Чернівці НСОУ - ПЛАСТ

Депутати вирішили відзначити 100-річчя українського скаутингу на державному рівні!

 1-го листопада 2011 року Верховна Рада Україна прийняла Постанову "Про відзначення 100-річчя українського скаутського руху", оскільки у 2012 році минає 100 років з дня започаткування організованого українського скаутського руху.

Парламент України вказав на необхідність проведення низки заходів, присвячених 100-річчю, в різних регіонах України, і підтримати цю ювілейну дату на державному рівні оскільки скаутський рух дуже розвинений і по праву вважається найбільш масовим серед молодих людей в нашій країні.

Основним ініціатором прийняття Постанови стала НОСУ (Національна організація скаутів України) - єдиний повноправний представник нашої країни у Всесвітній організації скаутського руху, що об'єднує 30 млн дітей і дорослих на Землі.

Скаутами можуть бути люди у віці від 7 років, які виконуюють Закони Скаутів і які склали Скаутську Обіцянку – спільну для всіх країн світу.

Відповідно до Постанови, найближчим часом буде створено Організаційний комітет і затверджено план заходів із відзначення 100-річчя.

Вже сьогодні запланований ряд регіональних національних і міжнародних заходів в місті Києві і області, Автономній Республіці Крим, Донецькій, Львівській, Миколаївській, Черкаській областях та інших регіонах України.

Ці заходи покликані об'єднати молодих людей навколо ідей служіння своїй країні і здорового способу життя. Також організатори сподіваються залучити з вулиць перспективну молодь і допомогти її представникам розкрити себе через Скаутинг.

Національна організація скаутів України запрошує дітей, школярів, студентів і дорослих людей не залишатися байдужими і приєднаються!

Історична довідка: Після створення А. Гончаренком в 1909 році в г.Бахмут (зараз - м. Артемівськ Донецької області) першої бой-скаутскої дружини (роти) в Російській імперії, а в 1911 році – пластових гуртків на Західній Україні і загонів юних розвідників в Києві, Одесі, Катеринославі (Дніпропетровську), Олександрівську (Запоріжжі), Харкові Житомирі почалося поширення скаутингу на території України. Першу скаутську присягу українською мовою було складено в квітні 1912 року і цього ж року скаутський рух поширився по усій території сучасної України.

 Прес-служба Національної організації скаутів України (НОСУ)

[email protected]