Чернівецькі музейники у Львові обмінялися досвідом  із західноукраїнськими колегами

Чернівецькі музейники у Львові обмінялися досвідом із західноукраїнськими колегами

29.03.2017, 13:38

Протягом 24-25 березня у Львові, на базі Львівського Музею історії релігії, Державного меморіального музею М. Грушевського та Історико-краєзнавчого музеюм. Львів-Винники проходив навчальний семінар «Нові акценти музейництва», в якому приймали участь музейні працівники з багатьох куточків Західної України, а також інші працівники сфери культури. Організатором семінару стала ГС «Західноукраїнська спілка музеїв», яка об’єднує 9 музеїв Львівщини, Прикарпаття, Волині й Тернопільщини.

У програму семінару увійшов ряд лекцій на різну тематику. Піднімалися питання економічного характеру, проблеми організації персоналу та психологічні й соціальні аспекти. Зокрема, учасники семінару прослухали лекції:

  «Як цілі та компетенції стають інструментом підвищення здатності музею залучити та організувати персонал, готовий зміцнювати вплив музею на середовище життя» - Ольга Зайченко

«Фандрайзинг: що розуміти, щоб залучити недержавні кошти для розвитку музею в усіх зазначених напрямках» - Микола Марусик

«Як задіяти потенціал громади на спільну з музеєм розбудову середовища життя, задіяння потенціалу спадщини задля якнайкращої якості життя. Кому, що і як доносити назовні з цією метою» - Ольга Носко

 Важливим моментом семінару стала презентація науково-популярного журналу «Наша спадщина», який із самого початку функціонування спілки співпрацює з цією організацією. Більше того, з минулого року саме Громадська спілка “Західноукраїнська спілка музеїв” є наразі офіційним видавцем і засновником «Нашої спадщини».

Знову ж таки, на даний момент розповсюдження журналу й коло тем, які підіймаються в публікаціях, охоплюють західний регіон України та прикордонні регіони сусідніх країн, але вже в найближчій перспективі передбачається «просування» цього друкованого видання в центральну та південну частину України.

Наприкінці дводенного семінару учасники отримали можливість оглянути експозиції львівських музеїв.

Був на цьому семінарі представлений і музей Чернівців. Найактивніший з-поміж усіх на Буковині та найпродуктивніший, який протягом останніх років упевнено іде в авангарді музейного життя краю. Звичайно, це – Чернівецький художній музей.

І подяка від учасника семінару - представника художнього музею - за можливість побувати на семінарі у Львові адресована ГО «Чернівецький Міжнародний Інститут охорони та збереження культурної спадщини», яка виступила партнером «музейного вояжу».

 ЗОЛТАН КІРАЙ

1