Чернівецькі лікарі розробили і видали 'Медичну пам'ятку бійця' для зони АТО

Чернівецькі лікарі розробили і видали "Медичну пам'ятку бійця" для зони АТО

03.07.2014, 01:03

- Ми розробили з колегами досить просте і зрозуміле навіть не медикам керівництво "Медична пам'ятка бійця" для наданння першої домедичної допомоги постраждалим та пораненим у зоні проведення АТО, - розповів BukNews один з авторів та ініціаторів розробки пам'ятки. - Мені часом телефонують звідти знайомі навіть вночі  - наші солдати не знають елементарного, наприклад, що робити при кровотечах. Їх банально ніхто цьому не вчив. У спецпідрозділах подібні заняття і тренування по меддопомозі проводились, а особливо у новопризваних - абсолютно нічого. А більше 46% всіх смертей - це прямий наслідок неправильної першої допомоги, або її ненадання взагалі. 

Ми друкуємо 500 примірників своїм коштом, ламінуємо з двох боків, щоби не намокало під час дощу, від поту і т.д. Содат зможе носити цю пам'ятку у рюкзаку і т.д. Ми розглядали більш детальне видання - у формі книги, але книга: а) незручно, б) забагато інформації, в) намокне - треба буде викидати, г) дорого. Тому вирішили зробити у вигляді інструкції, попростіше. Звісно - це не ідеал, але краще, ніж нічого. 

Принаймі на якийсь період часу поки йдуть активні бойові дії - ми сприяємо розповсюдженню необхідних знань. Якщо це керівництво врятує хоч одне життя - ми вже досягли мети, - кажуть лікарі.  - Рідні, знайомі, або самі солдати зможуть скачати на смартфон, або роздрукувати. І  ми зможемо отримати інформацію щодо удосконалення матеріалу. Чим простіше доступ до інформації для солдатів, тим, можливо, більше людей зможемо врятувати. Включили також першу допомогу при укусах змій. Виявляється,  зараз там це також проблема, ми отримали спеціальний запит від меддепартаменту ОДА стосовно цього.

1


КОМЕНТАРІ (7)

Чому тільки зараз? Невже наші бюрократи від медицини не могли до цього додуматись раніше?

avatar

Доктор

03 липня 2014 09:14

Неофіційно, памятка в аналогічному форматі була зроблена для спецпідрозділів і передана 1,5-2 місяці тому. Офіційно, після отримання запиту з відповідних структур, розробили представлену на фото. За цей час, нами підготовлений довідник. Будь ласка звертайтесь. Ми - практичні лікарі-хірурги. З повагою, автори.

avatar

Alex

03 липня 2014 12:24

Щоби тільки чиновники і тут не наробили клопотів. А взагалі молодці.

avatar

Чернівчанин

03 липня 2014 20:41

де іі можно скачати

avatar

майк

05 серпня 2014 21:49

avatar

Сергій Скоробогатий

19 серпня 2014 14:29

avatar

Сергій Скоробогатий

19 серпня 2014 14:30

avatar

Сергій Скоробогатий

19 серпня 2014 14:32