Чернівецькі книгарні потрапили під пильний нагляд

Чернівецькі книгарні потрапили під пильний нагляд

26.02.2013, 23:15

Чернівецька обласна рада «слізно» обіцяє, що реорганізованим книгарням «ніхто і нічого не загрожує».

Така відповідь надійшла народному депутату (фракція «Батьківщина»), голові підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександру Бригинцю на його звернення до голови Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру щодо занепокоєння громадськості реорганізацію книгарень міста, яку проводить Чернівецька обласна рада, внаслідок чого, на їхню думку, можуть бути втрачені 8 книгарень.

Як йдеться у листі, п. 2. рішення Чернівецької обласної ради №76-10/12 від 31.05.2012 року «Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі», яким було об’єднано 8 книгарень в одне новостворене підприємство «Буковинська книга», передбачено заборонити відчуження приміщень, в яких перебувають книгарні - обласні комунальні підприємства.

Відповідний пункт був внесений до проекту рішення у ході розгляду та обговорення його під тиском громадськості.

«Чи маємо ми право вірити нинішній владі, враховуючи її вчинки, коли навіть всупереч закону захоплюються приміщення книгарень та бібліотек, забудовниками руйнуються пам’ятки, забудовуються охоронювані зони? Поки це питання щодо чернівецьких книгарень залишається відкритим. В усякому випадку, на даному етапі справи громада таки домоглася свого – надала їй публічності. Таким чином, тепер вся Україна і наш підкомітет пильно стежитиме за розвитком подій щодо чернівецьких книгарень», - наголосив О. Бригинець.

За словами чернівецьких очільників, необхідність реорганізації цих книгарень постала через їхню низькорентабельність, яка межує зі збитковістю, що потребувало докорінної зміни системи та стилю організації роботи комунальних підприємств. В свою чергу, колективи книгарень Чернівців обурює те, що всупереч статуту підприємств, з керівниками та колективами книжкових магазинів не проводилося обговорення злиття книгарень в єдине підприємство.

Джерело: http://www.zakyiv.com/index.php?nma=news&fla=stat&cat_id=3&page=1&nums=91084

Сьогодні ж у Чернівцях презентували фотоальбом зі світлинами чернівецьких журналістів на підтримку книгарні "Букініст".

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua

"Ідея фотосесії, яку ми провели у книгарні "Букініст", належить мені, - розповідає журналіст Маріанна Антонюк. – Журналісти відгукнулися на цю ідею, а мій колега Ігор Константинюк робив дуже майстерно ці знімки. Кожна фотографія – це не просто портрет, а фактично окрема історія".

Творці фотоальбому розповіли, що надрукували його без жодної підтримки політиків. Щоправда, знайшовся один таємний спонсор.

"Ми вирішили надрукувати цей фотоальбом, щоби привернути увагу громадськості до того, що відбувається у Чернівцях. Друк фотоальбому – справа не дешева. Ми зробили це абсолютно без підтримки політиків. Все це зробили силами самих учасників фотосесії. Крім того, у нас з’явився один благодійник, який побажав залишитися не названим. Але я можу назвати суму, яку він виділив – три тисячі гривень", - додала Маріанна Антонюк.

На фото: Автори ідеї фотоальбому "Букініст назавжди" Маріанна Антонюк та Ігор Константинюк

Літературний критик Олександр Бойченко теж став на захист книгарні "Букініст"

1