При формуванні окружних виборчих комісій могли задіяти технології, щоб впливати на їхню роботу, - чернівецькі експерти Комітету виборців

При формуванні окружних виборчих комісій могли задіяти технології, щоб впливати на їхню роботу, - чернівецькі експерти Комітету виборців

28.08.2012, 00:06

Згідно із Законом України «Про вибори народних депутатів України» 26 серпня 2012 року за рішенням Центральної виборчої комісії утворено 225 окружних виборчих комісій – відповідно чотири окружні виборчі комісії (надалі ОВК) у Чернівецькій області (по 201, 202, 203, 204 виборчих округах).

Попередній аналіз складу комісій відверто здивував експертів КВУ, - повідомили BukNEWS у Чернівецькій обласній організації КВУ. Більшість членів ОВК є представниками екзотичних політичних партій, про існування яких в Чернівецькій області невідомо навіть більшості експертам «Комітету виборців». Наприклад, в усіх чотирьох окружних виборчих комісіях є представники таких політичних партій як: «Молодь до влади», «Руський блок», політичне об’єднання «Єдина родина», «Руська єдність», «Русь єдина», «Братство», «Союз анархістів України». Також до виборчих комісій включені представники політичних партій про діяльність яких не надто відомо виборцям: «Народно-трудовий союз України», Ліберальна партія України, Християнсько-демократична партія України, Українська партія «Зелена планета». Всі ці партії в Чернівецькій області не мають власних мажоритарних кандидатів, більшість з них не мають обласних осередків чи-то навіть обласних виборчих штабів. До окружних виборчих комісій відповідно до виборчого законодавства потрапили також представники політичних партій, депутатські фракції яких представлені у Верховній Раді України («Партія регіонів, ВО «Батьківщина», «Наша Україна – Народна самооборона» Народна партія та Комуністична партія України).

В той же час, до чотирьох окружних виборчих комісій в Чернівецькій області не потрапили представники політичних партій, які активно проводять виборчу кампанію, мають власних кандидатів в мажоритарних округах - це такі як: ВО «Свобода», політична партія «УДАР», Соціалістична партія України, Українська платформа «Собор».

Все це може говорити лише про:

а) або Центральна виборча комісія дійсно сформувала ОВК за принципом «сліпого жеребкування» (в якому взяло участь 82 з 87 політичних партій, суб’єктів виборчого процесу), а відповідно більшості членам ОВК, які проживають, для прикладу, в АР Крим, або на Сході України прийдеться вибирати: або брати участь у роботі окружної виборчої комісії з переїздом на два місяці в Чернівецьку область, або відмовитись від роботи в ОВК і надати можливість ЦВК при зменшенні кількості членів ОВК менше 12 до кооптувати комісію власними кандидатурами;

б) або тут задіяна чисто технологічна процедура формування окружних комісій за рахунок технічних партій (причому як від партії влади так і від опозиції) з тим, щоб реально впливати на роботу виборчої комісії.

 «Комітет виборців» також крім персонального складу ОВК провів аналіз питання щодо попереднього досвіду роботи членів комісій.

В Чернівецькій області, на жаль, не поширена практика залучення до роботи в ОВК в якості членів ОВК осіб, які раніше були членами виборчих комісій в межах округу.

Лише у ВО №202 голова і заступник голови окружної виборчої комісії мають достатній досвід роботи у виборчих комісіях (Чоботар Роман Романович, голова комісії від КПУ брав участь у виборчих кампаніях 2007 р., та президентській кампанії 2010 року, а його заступник Белінський Андрій Вікторович - в 2007 та 2010 рр. був членом комісії від БЮТ).

Ще у ВО №201 голова комісії Румянцев Андрій Миколайович від партії «Народно-трудовий союз України» також був в 2010 р. членом ОВК від кандидата в Президенти Тігіпка С.Л.

Також крім керівництва в кожній комісії є ще по 1 – 2 члени, які мають досвід роботи у виборчих комісіях.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Завтра перше засідання окружної комісії по виборах в 201 окрузі (м. Чернівці). Голова комісії - ?Румянцев Андрій, Політична партія "Народно-трудовий союз України" - знаходиться в Росії, присутнім не може бути.
Секретар комісії - Тишко Денис, Партія "Руський блок" знаходиться в Сімферополі, його також не буде. Питання по роботі комісії є? Питання не є ((

avatar

Каспрук

27 серпня 2012 18:29

Відповідь Удару щодо формування ОВК http://vk.com/id173773398
avatar

Микола

27 серпня 2012 21:09

Румянцев не був на виборах 2010 року від Тігіпка С,Л. у складі ОВК. Я добре знаю хлопців, які тоді були від Тібібка і ти їх дуже добре знаєш, так на чию користь граєш М.С., знов продався владі?

avatar

Каспруку

27 серпня 2012 22:04