Чернівецька облрада порушила постанову Верховної Ради України

Чернівецька облрада порушила постанову Верховної Ради України

26.12.2012, 00:31

Сьогодні сесія Чернівецької облради передала селу Ожеве Сокирянського району частину земель, які належать містові обласного підпорядкування Новодністровську. Це були 180 га земель Новодністровська, серед яких і 3 га міського пляжу. До облради приїхали близько півтора десятка депутатів Новодністровської міської ради, які наголошували на незаконності такого рішення. Адже Новодністровськ, як і решта населених пунктів України, розвивається згідно з генеральним планом, і це регулюється цілою низкою законів та нормативних актів. А проект рішення про передачу земель не був оприлюднений за 20 днів до сесії, як того вимагає закон, - повідомили www.buknews.com.ua в прес-службі обласної організації партії ВО "Батьківщина".

Пропозицію голови фракції «За Батьківщину!» Івана Мунтяна не нагнітати ситуацію і надати слово депутатам від Новодністровська голова облради Михайло Гайничеру проігнорував. Влада ПР вкотре довела, що слова її ідейного лідера Януковича «Почую кожного» не варті виїденого яйця. ПР нікого не лише не чує, а й не дає можливості висловитися.

Тож коли «піаністи» від ПР (а голосування в облраді чужими картками представники Партії регіонів навіть не приховують) проголосували питання передачі пляжних земель від Новодністровська селу Ожево, новодністровські депутати, які відстояли своє право бути присутніми на сесії, зустріли це рішення вигуками «Ганьба!». На знак протесту опозиція (фракція «За Батьківщину!», «Фронт змін» та «Свобода») покинули сесійну залу.

Під час загального шуму регіонали швидкісним голосуванням повернулися до питання звільнення неугодних директорів книгарень. Навіть попередньо не скасувавши вранішнього голосування, яким депутати не підтримали рішення про звільнення директора книгарні «Наука» Наталії Барановської, та голосування від 21 грудня, де депутати не проголосували за звільнення директора «Букініста» Марини Лібанової, вони звільнили цих двох керівниць комунальних підприємств.

Довідка. Згідно Законів України «Про врегулювання містобудівної діяльності», «Про землеустрій» та Методичних рекомендацій з розробки проекту землеустрою щодо встановлення або зміни меж населеного пункту, проект встановлення або зміни меж розробляється відповідно до плану земельно-господарського устрою, генерального плану населеного пункту та (або) техніко-економічного обгрунтування його розвитку. ТЕО може розроблятися як безпосередньо в проекті землеустрою, так і окремо. Підставою для складання проекту землеустрою щодо встановлення або зміни меж населеного пункту є рішення відповідних сільських, селищних та міських рад. Таких рішень до сьогоднішньої сесії немає. 

Згідно з генеральним планом смт. Новодністровськ та проектом встановлення меж, у північно-східній частині міста межа проходить по березі р. Дністер. Проте, в проекті встановлення меж, Чернівецьким науково-дослідним інститутом землеустрою, всупереч генеральному плану міста, не враховано, що межа проходить саме по НПР 121 м (по урізу води), у зв’язку із чим закоординована площа менша від площі, затвердженої Постановою Верховної Ради України.

Очевидно, що передача земель від Новодністровська ближнім селам потрібна для того, аби легше можна було приймати подальші рішення про приватизацію цих земель. Непокірні депутати Новодністровської міськради заявляють про те, що більшість земель Сокирянщини по берегу Дністра уже розпродані в приватні руки, відгороджені і закриті, і тепер для відпочинку мешканців та гостей району немає можливості. 

На фото: І.Мунтян спілкується з депутатами Новодністровської міської ради.

1