Чернівецька область здобула цього року на чемпіонатах України з боксу 10 нагород

Чернівецька область здобула цього року на чемпіонатах України з боксу 10 нагород

17.12.2014, 12:18

Наприкінці кожного року традиційно проводяться підсумкові прес-конференції багатьох спортивних організацій, під час яких функціонери від різних видів спорту звітують перед громадськістю за роботу, яку було проведено під час останнього календарного року. Не є виключенням і Чернівецька обласна федерація боксу, що провела, напевно, один із найуспішніших своїх сезонів за всю історію існування буковинського незалежного боксу.

Більше того, у президента ЧОФБ Віталія Беляєва було відразу два приводи для проведення підсумкової прес-конференції саме в першій половині грудня. Справа в тому, що у Львові щойно завершився Чемпіонат України з боксу серед юніорів, у якому, звичайно, приймала участь і збірна Чернівецької області. У місті Лева «висадився десант» із девятьох буковинських боксерів цієї вікової категорії, а всього учасників було понад 200 чоловік.

Приємно, що команда Чернівецької області змогла відзначитися у медальному заліку чемпіонату. Відразу двоє юних буковинських боксери здобули бронзові нагороди на львівському рингу. Це – Мар’ян Дорош (вагова категорія 46 кг) і Леонтій Горчинський (в.к. – 80 кг), обидвоє – вихованці найдосвідченішого тренера Буковини з боксу Федіра Бурми (ФСТ «Спартак», м. Чернівці). Мар’ян провів 2 поєдинки: в одному одержав перемогу над суперником, а в півфінали змушений був поступитися своєму опонентові. Леонтій виходив на ринг тричі і має у своєму активі дві перемоги й одну поразку. Не зважаючи на невдачу в півфіналі, Леонтій Горчинський попав до списку потенційних кандидатів до збірної України з боксу серед юніорів і вже з січня розпочне тренуватися разом із іншими збірниками.

На даний момент навчально-тренувальні збори збірної України з боксу серед юнаків проходять відразу троє юних буковинців. Усі вони – вихованці ДЮСШ м. Вижниця (тренер – Микола Гакман), а всього на Чемпіонаті України серед юнаків, який у листопаді проходив у спортивному залі ФОК «Олімпія» в Чернівцях, відзначилося аж п’ять наших земляків. Це:

Валентин Гермаківський – 34 кг (І місце)

Юрій Том’юк – 35,5 кг (І місце)

Вадим Клим – 41,5 кг (І місце)

Стівен Корнівський – 76 кг (І місце)

Георгій Морар - +76 кг (ІІІ місце)

 Ну й, нарешті, найяскравіша зірка буковинського боксу на сьогоднішній день, боксер ФСТ «Україна» (с. Шипинці, тренер – Іван Собко), член збірної України з боксу серед молоді, дворазовий призер Чемпіонатів Європи з боксу Степан Грекул на минулому тижні повернувся з Молдови, де в місті Бєльци проходив міжнародний турнір. На ньому Степан здобув перше місце, провівши три поєдинки й здобувши три перемоги, при чому дві з них – технічним нокаутом. Нагадаємо, що цього року Грекул має два «срібла» чемпіонатів України, адже виступав відразу у двох вікових категоріях, плюс срібло турніру найсильніших боксерів України серед молоді.

Отже, у підсумку Чернівецька область здобула в цьому році на чемпіонатах України з боксу аж 10 нагород: 4 «золота», 3 «срібла» й 3 «бронзи», а такого успіху буковинський бокс не знав вже давно! До того ж, у наступному році маємо аж шестеро збірників, які отримають шанс виступити на європейських першостях у своїх вікових категоріях. Президент Чернівецької обласної федерації боксу Віталій Беляєв пообіцяв, що докладе максимум зусиль для того, щоби Буковина була представлена на найвідповідальніших міжнародних змаганнях і юні буковинці у 2015 році вдягли форму різних боксерських збірних України.

Важливою складовою функціонування федерації залишилася популяризація боксу в Чернівецькій області, а це – проведення великих всеукраїнських або міжнародних змагань. 2014 рік «відмітився» в Чернівцях проведенням чемпіонату України з боксу серед юнаків і міжнародною матчевою зустріччю з боксу серед жінок між збірними України та Канади. Наступного року, скоріш за все, подібні грандіозні заходи національного масштабу знову матимуть місце в серці Буковини. Навіть, є й більші сподівання. Скажімо, на проведення чемпіонату Європи...

 Альберт Комарі

1