Чернівецька обласна рада не дозволила вивчати нафтогазоносні надра на Путильщині і Вижниччині

Чернівецька обласна рада не дозволила вивчати нафтогазоносні надра на Путильщині і Вижниччині

22.11.2018, 09:04

Пленарне засідання 27-ї позачергової сесії Чернівецької обласної ради VII скликання під головуванням керівника крайової представницької влади Івана Мунтяна відбулось сьогодні, 21 листопада.

Учасники пленарного засідання 27-ї позачергової сесії обласної ради жваво обговорювали проекти рішень про подання Державної служби геології та надр України щодо погодження продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр з подальшим видобуванням нафти та природного газу на Дихтинецькій площі, яка знаходиться на території Путильського району, а також на Таталівській площі, яка знаходиться на території Вижницького району Чернівецької області.

Під час обговорення народні обранці зауважили, що аналіз поданих до обласної ради пакетів документів не дає можливості предметно оцінити потенційні екологічні ризики промислової розробки газонафтових родовищ у гірській місцевості нашого краю та обсяг і умови дольової участі суб’єктів цієї розробки у соціально-економічному розвитку місцевих гірських громад.

У результаті тривалої дискусії депутати крайового парламенту прийняли рішення надати Держгеонадрам України обґрунтовану відмову на зазначені подання у зв’язку з відсутністю відомостей щодо ділянки надр, які підлягають погодженню відповідно до п. 6 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 №594, відсутністю експертизи та оцінки розвіданих запасів корисних копалин в установленому порядку чи апробації прогнозних (перспективних) ресурсів корисних копалин та відсутністю оцінки впливу на довкілля, передбаченої ст. 15-1 Кодексу України «Про надра» та Законом України «Про оцінку впливу на довкілля».

Відтак, народні обранці ухвалили рішення щодо реорганізації шляхом перетворення обласних комунальних установ «Обласна дитяча клінічна лікарня», «Чернівецька обласна клінічна лікарня» та «Лікарня швидкої медичної допомоги» в обласні комунальні некомерційні підприємства, затвердили програму підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ на 2019-2021 роки та внесли зміни до Комплексної програми молодіжної політики у Чернівецькій області на 2016-2020 роки.

Депутати також прийняли звернення до Президента України щодо започаткування та відзначення Дня української пісні, взяли до відома інформацію про реагування на звернення депутатів Чернівецької обласної ради до центральних органів виконавчої влади, розглянули низку інших питань життєдіяльності територіальних громад сіл, селищ та міст нашого краю.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1