Чернівецька обласна рада на відміну від міської ради попередніх скликань не передала жодного метра земельних ділянок психлікарні в оренду

Чернівецька обласна рада на відміну від міської ради попередніх скликань не передала жодного метра земельних ділянок психлікарні в оренду

27.09.2019, 23:21

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян  відвідав комунальну установу «Чернівецька обласна психіатрична лікарня». Причиною візиту стала, на превеликий жаль, нездорова ситуація, яку намагаються штучно створити довкола установи.

- Після мого останнього візиту до установи, 31 липня цього року, поінформував громадськість і про реальний стан справ у закладі, і про ті умови, в яких перебувають пацієнти там, і про ситуацію щодо господарюючих об’єктів, які розташувалися на землях лікарні і сплачують орендну плату в міський бюджет, - розповів Іван Мунтян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психлікарні не перепадає жодної копійки від орендної плати, яку Чернівцям сплачує "Формаркет" за її ж землю - Іван Мунтян

- Неприємно було визнавати факт того, що причиною проблемних ситуацій установи стало, зокрема, й небажання чи то невміння керівництва лікарні організувати функціонування закладу на належному рівні. 

- Поряд з цим, дуже прикро, що деякі посадовці не усвідомлюють рівень власної відповідальності та дозволяють собі нехтувати своїми посадовими обов’язками. Ще більш неприємно, що як тільки обласна рада взялася за вирішення проблемних питань установи по суті, розпочала необхідні дії, то знайшлися й ті, хто свідомо займається перекручуванням фактів і вводить в оману не тільки громадськість, а й не цурається використовувати у своїх провокативних діях навіть пацієнтів установи.

- Вкотре наголошую, що обласна рада діє в межах чітко визначених повноважень і не реагуватиме на будь-які підбурювання окремих персоналій, які переслідують виключно приватний інтерес. Можна прослідкувати систематичне втручання в дії крайового парламенту та театральне заламування рук саме в моменти, коли з місця зрушується вирішення питань, до яких роками не було діла, зокрема, й керівництву лікарні. Все це робиться для того, аби відволікти громадськість від реальних проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мунтян ініціював створення комісії для покращення умов лікування у психлікарні, бо її керівництво не хоче або може забезпечити функціонування закладу на належному рівні

- Ще раз хочу повторити, що чинне скликання Чернівецької обласної ради не передало жодного метра земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Чернівецької обласної ради в оренду, на відміну від попередніх скликань міської ради. Дуже прикро, що через політичні маніпуляції та нестиковки втрачає саме психіатрична лікарня, адже свого часу частину її земель вилучила (зі згоди, і навіть на пропозицію керівниці облпсихлікарні!) міська рада та передала підприємцеві, який сплачує оренду до міського бюджету. Тобто лікарня і землі втратила, і не отримує жодного зиску від заможних орендарів – жодних додаткових надходжень на потреби установи. Хоча 70% коштів за оренду землі обласної комунальної установи можуть залишатися в комунальній установі! І все це за прямої підтримки керівництва лікарні.

- Тому недолуго виглядають спроби окремих осіб, які чітко розбираючись в ситуації, займаються викривленням реальності та маніпуляцією. Абсолютно зрозуміло, що для вирішення порушених сьогодні проблем потрібна щонайменше ініціатива головного лікаря. Якраз робота і відповідальність керівника установи – не в перекладанні з хворої голови на здорову, а в ініціюванні потрібних заходів і поданні згідно з чинним законодавством через певні комісії відповідним центральним структурам.

- Натомість єдиною лікарнею, яка не подала ЖОДНОЇ пропозиції на фінансування з державного фонду регіонального розвитку, є обласна психіатрична лікарня. І поки інші подавалися і фінансувалися – облпсихлікарня втрачала всі можливості. Йдеться про невиконання обов’язків керівником, яка то каже, що «зверталася до департаменту», то звинувачує облраду. Для посадовиці, яка точно розуміється на джерелах фінансування закладу, це або некомпетентно і безвідповідально, або це є навмисним введенням громадськості в оману. І так, повторю – задля збереження посади, а не задля поліпшення умов перебування пацієнтів, - висловив переконання Іван Мунтян. 

1