Чернівецька міська лікарня купила двомісячний запас медичного кисню за понад півтора мільйона гривень

Чернівецька міська лікарня купила двомісячний запас медичного кисню за понад півтора мільйона гривень

30.04.2020, 19:59

Чернівецька міська лікарня №1 підписала 28 квітня договір з АТ «Львівський хімічний завод» на постачання медичного газоподібного кисню за 1,75 млн грн. Заклад замовив 58,5 тис. метрів кубічних кисню, якого, за підрахунками медиків, вистачить до кінця червня цього року.

Чернівецька міська лікарня №1 входить до переліку медичних закладів області, де приймають хворих на COVID-19. За словами міського голови Чернівців Олексія Каспрука, станом на 28 квітня у лікарні на 61 місце є 68 людей. При цьому 24 людини перебувають на дотації кисню, ще 11 лежать в реанімації, з них − троє перебувають на апараті штучної вентиляції легень.

Перед цією великою закупівлею у лікарні був запас кисню, однак його доводилося постійно докуповувати малими партіями. Тому медичний заклад взяв в оренду три кріоциліндри у «Львівського хімічного заводу» за 2,4 тис. грн на місяць – цей пристрій полегшує транспортування та зберігання медичного кисню.

В лікарні передбачають, що протягом травня та червня використають по 29,2 тис. метрів кубічних кисню, тобто кожного дня буде йти приблизно 975 метрів кубічних цього газу.

Згідно з договором, «Львівський хімічний завод» повинен поставити товар протягом трьох днів з моменту отримання та погодження заявки від лікарні. Один метр кубічний медичного кисню коштуватиме 30 грн. (Тут і далі вартість товару вказана без ПДВ.)

Ціни на медичний кисень від цього постачальника часто коливаються не залежно від пандемії коронавірусної хвороби. У січні, ще до запровадження карантину в Україні, «Львівський хімічний завод» продавав кисень у Львівській області по 34 грн за один метр кубічний, а у Вінницькій – по 15 грн.

У день підписання договору з чернівецькою міською лікарнею «Львівський хімічний завод» почав співпрацювати й з Перечинською районною лікарнею у Закарпатській області, де також запропонував один метр кубічний медичного кисню по 30 грн.

При цьому 17 квітня вартість одного метра кубічного для Кіцманської центральної районної лікарні у Чернівецькій області становила 34 грн. А от 21 квітня Подільський регіональний центр онкології у Вінницькій області замовив у «Львівського хімічного заводу» кисень по 15 грн.

АТ «Львівський хімічний завод» − основний постачальник медичного кисню в Західній Україні, і це дозволяє йому продавати кисень у двічі-тричі дорожче порівняно з іншими областями. Також підприємство визнане тендерним змовником, хоча суд назвав це помилкою Антимонопольного комітету.

Підготували за підтримки МФ Відродження

Джерело: http://lviv.nashigroshi.org/2020/04/30/chernivetska-miska-likarnya-kupyla-dvomisyachnyj-zapas-medychnogo-kysnyu-za-ponad-pivtora-miljona-gryven/

 

1