Чернівецька і Сумська області єдині в Україні, в яких немає комунальних ангіографів

Чернівецька і Сумська області єдині в Україні, в яких немає комунальних ангіографів

17.11.2017, 17:08

У Чернівцях розпочалася науково-практична конференція кардіологів Медики розглядають надання медичної допомоги при гострих коронарних станах. Лекції читають фахівці-кардіологи з Києва, є експерти з МОЗу. Працівники чернівецького обласного кардіодиспансеру діляться власними напрацюваннями. 

Такі конференції проводяться для того, аби в подальшому на базі кардіодиспансеру створити інтервенційний кардіологічний центр для більш якісного надання допомоги. Це європейська ініціатива покращення роботи кардіології, забезпечення вільного доступу пацієнтів до стентування під час інфаркту міокарда.   

Відразу ж все, про що говорять на конференції, учасники можуть перевірити на практиці, на спеціальній моделі - симуляторі.    Андрій Іфтодій, проректор БДМУ розповів журналістам Інформаційного агентства АСС, що учасники, які зможуть відповісти на 10 запитань у підсумку конференції, отримають сертифікат.   

"Уперше на Буковину приїхали провідні кардіохірурги. Ми маємо в Чернівецькій області впроваджувати кардіохірургію на державному рівні, а це можливо лище в умовах створення центру" -  додав проректор.

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА, Юрій Лесюк зазначив, що Чернівецька і Сумська області єдині в Україні, в яких немає комунальних ангіографів.  

"Хочу повідомити, що гроші вже знайдені і ангіограф у Чернівецькій області буде" - пообіцяв чиновник.   

"Ми маємо навчити медиків злагоджено і вчасно реагувати на хворобу", - поділився інформацією з журналістами Інформаційного агентства АСС Анатолій Руденко, член-кореспондент НАН України, перший замісник директора ГУ Національного інституту серцево-судинної хірургії Н.М.Амосова.   

"Це важливий захід і для медиків, і для пацієнтів. Адже лікування інфаркту донедавна було неефективним. В цій справі важливо, аби люди вчасно зверталися за медичною допомогою. Коли болить серце - треба викликати "швидку", а не чекати, що все пройде. Якщо це інфаркт, то дорога кожна хвилина. Роль медика-кардіолога - вчасно відкрити артерію, тобто зробити стентування. Для цього по всій Україні будуть відкриватися центри, де пацієнтам надаватимуть відповідну фахову допомогу".

Джерело: http://acc.cv.ua/ 

1