Чернівчани збираються сьогодні пікетувати офіс «Чернівцігазу» через масове відключення будинків від газопостачання

Чернівчани збираються сьогодні пікетувати офіс «Чернівцігазу» через масове відключення будинків від газопостачання

10.06.2019, 00:00
У Чернівцях з’явилися оголошення із закликами прийти до офісу ПАТ «Чернівцігаз». Зокрема, у повідомленні йдеться про те, що підприємство під приводом «витоку газу» розпочало довготривале почергове відключення газу у будинках нашого міста, яке триває вже кілька місяців.
 
«Можливо завтра відключать і Ваш будинок! Лише перекриття вулиці Головної мешканцями 4-х багатоквартирних будинків (тиждень тому) змусило газових «бєзпрєдєльщіків» знову відновити газопостачання. А до сих пір залишаються не підключеними ще інші два будинки: по вул. Заньковецької, 27 та Першовтравневій, 13, - ідеться в повідомленні.
 
Акцію проетстувальники планують провести у понеділок, 10 червня, о 15:00 на вулиці Винниченка, 9А (біля адміністрації ПАТ «Чернівцігаз»).
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник приватної фірми Горда нарізав завдання керівникам області і міста Павлюку, Мунтяну і Каспруку, щоб втюхати буковинцям старі газові труби
 
Нагадаємо, у Чернівцях від газу можуть продовжувати відключати будинки. 

Минулого тижня працівники "Чернівцігаз" від газопостачання відключили майже 800 квартир, пише molbuk.ua.
 
У деяких багатоповерхових будинках газ відновили, але люди повинні сплатити за ремонті роботи майже 40 тисяч гривень. 

" Порядок відновлення газопостачання не змінився, потрібно укладати договори. У багатоквартирних будинках на бульварі Героїв Крут і вулиці Південно-Кільцевій газопостачання відновили за рахунок "Чернівцігазу". Але споживачі мають укласти договір і сплатити ці кошти. Так, у будинку на вулиці Південно-Кільцевій, 25, виконали ремонт внутрішньобудинкових мереж на 41 тисячу гривень. Там є 142 квартири, тож орієнтовно мешканці повинні сплатити по 300 гривень із квартири, і одночасно це буде їхня оплата за нинішній рік", - пояснила прес-секретар компанії Вікторія Голодняк.

Багато чернівчан звинувачували "Чернівцігаз", що відключення – це своєрідний шантаж, а аварійні ситуації – вигаданий привід. Бо досі, мовляв, таких проблем не було.

"Це не шантаж. Відключення газопостачання здійснювалося через реальні аварійні ситуації. І минулого тижня ми це демонстрували і мешканцям, і чиновникам міської ради на прикладі будинку №25, що на вулиці Південно-Кільцевій. Всі побачили стан газових мереж", – каже Вікторія.

За її словами, досі не було такої кількості аварійних ситуацій, бо минулими роками "Чернівцігаз" обслуговував внутрішньобудинкові мережі. 
 
"З травня 2018 року, відповідно до наказу міненерговугілля, "Чернівцігаз"втратив правові підстави для здійснення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у приватних та багатоквартирних будинках.
 
Газові мережі, звісно, старі, але ми підтримували їх у належному стані. Зараз газові труби не обслуговували понад рік, а це занадто багато для мереж. Тому й виникали подібні ситуації. Ми попереджали про таке і це стосується не лише міста, а й всієї області", - зазначила Вікторія Голодняк.

Газовики нагадують, що у випадку незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку розподіл газу припиниться. 
 
Джерело: https://promin.cv.ua/ та molbuk.ua
1