Чернівчани заплатять майже вісім мільйонів штрафу за кредити, які не змогли освоїти неефективні менеджери мерії і отримають більший тариф за тепло

Чернівчани заплатять майже вісім мільйонів штрафу за кредити, які не змогли освоїти неефективні менеджери мерії і отримають більший тариф за тепло

01.07.2020, 21:31

Кредит брали на модернізацію системи теплопостачання в місті, але навіть не змогли почати реалізацію проєкту

Ще у 2015 році «Чернівцітеплокомуненерго» отримав кредит 10 мільйонів євро від Європейського банку реконструкції і розвитку на проєкт  модернізації системи опалення у місті. Рішення тоді приймалось не просто. Депутати застерігали Каспрука від валютного кредиту, натомість мер звинуватив депутатів у спробах зірвати модернізацію теплопостачання у місті, і навіть «привів» на сесію своїх людей з метою тиску на народних обранців. Зрештою під тиском рішення тоді прийняли.

Та за 5 років Олексій Каспрук та керівник «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук так і не спромоглися реалізувати цей проєкт, який мав завершитись саме в 2020 році, і не використали жодної копійки кредитних коштів.

Більше того, за невиємку кредиту місто заплатило з кишені чернівчан 3 мільйони гривень штрафних санкцій.

Головний тепловик бідкається, що 5 років у нього проблеми з тендерами, а мер з гордістю заявляє, що така ситуація не лише в Чернівцях, а й в інших містах. Загалом докерувалися до того, що усі терміни збігли і ЄБРР прислав новий кредитний договір для ратифікації, який Каспрук виніс вже на сьогоднішню сесію. Новий договір передбачає ще серйозніші штрафні санкції за невикористання кредитних коштів.

І ніби дежавю, Каспрук ледь не слово в слово повторює свою ж промову 2015 року про зрив депутатами опалювального сезону і загалом проєкту з модернізації системи теплопостачання у місті та знову закликає чернівчан вплинути на депутатів, – пише «Чернівецький промінь».

Новий опалювальний сезон у Чернівцях під загрозою зриву, - повідомив телеканал ТВА. - А все тому, що депутати проти кредиту на заміну аварійних теплотрас. Під час засідання сесії обранці не задовольнили клопотання Європейського банку реконструкції та розвитку та відмовилися ратифікувати кредитний договір та грантову угоду між КП «Чернівцітеплокомунерго», Чернівецькою міською радою та ЄБРР.

Отже в сухому залишку ми маємо повну бездіяльність та безгосподарність міського голови впродовж 5 років, провалений проєкт модернізації теплопостачання у місті, який не те що не завершили, а навіть не розпочинали, неефективний менеджмент керівника «Чернівцітеплокомуненерго», що призвело до збитків на суму 3 мільйони гривень, кредит в євро з відсотками і відповідно зміною курсу, а винними мер Чернівців знову призначає депутатів, які до реалізації цього проєкту не мали жодного відношення. 

У Чернівцях також планують підвищити тариф на теплопостачання, який є одним з найнижчих в Україні.

Про це свідчить відповідний проект рішення, який оприлюднений на сайті Чернівецької міськради, пише molbuk.ua.

Згідно з ним, комунальному підприємству "Чернівцітеплокомуненерго" планують встановити тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для потреб населення, бюджетних установ та організацій.

Пропонується, зокрема, встановити тарифи на такому рівні 1266,65 грн/Гкал (без ПДВ).

При цьому, тариф на виробництво теплової енергії пропонується встановити у розмірі 1036,51 грн/Гкал (без ПДВ), тариф на транспортування теплової енергії в – 220,90 грн/Гкал (без ПДВ), а тариф на постачання теплової енергії – 9,24 грн/Гкал (без ПДВ).

Водночас пропонується встановити тариф на послугу з постачання теплової енергії для потреб населення, бюджетних установ та організації, інших споживачів на рівні 1519,98 грн/Гкал (з ПДВ).

У проекті рішення вказано, що воно може набрати чинності з початком опалювального сезону 2020-2021 років. Планується, що проект рішення розглянуть на черговому засіданні виконавчого комітету міськради 28 липня 2020 року.

Раніше ГО Центр реформ та розвитку - Чернівці повідомила, що сума штрафу за невикористаний кредит від німецького банку на модернізацію водоканалу становить майже 5 мільйонів гривень.

Використано матеріали https://times.cv.ua/.

1