Чернівчани вимагають зупинити будівництво біля найпершої кам’яної будівлі міста

Чернівчани вимагають зупинити будівництво біля найпершої кам’яної будівлі міста

22.09.2014, 21:38

Чернівчани вимагають зупинити будівництво будинку біля найпершої кам’яної будівлі міста. Поруч з генеральським домом, який був побудований ще 1780-го року підприємець розпочав будувати споруду, яка мала б розміщуватись стіна в стіну з найпершим об’єктом капітального будівництва міста.

Жителі будинку, який знаходиться біля будівництва проти зведення підприємцем споруди. Люди побоюються за цілісність їх помешкань після таких робіт. Вони запевняють, що вони знаходяться в зсувонебезпечній зоні, а окрім цього в буферній зоні об’єкта ЮНЕСКО.

Владислав, мешканець вул. Шалом Алейхема: «Проблема в тому, що на даній ділянці ведеться незаконне будівництво і ми стурбовані тим, що в центральній частині міста Чернівці руйнується пам’ятка архітектури, яка налічує понад 234 роки. Як бачите, турбує це питання безпосередньо мешканців, але не міську раду. Турбує це питання мешканців і обласну прокуратуру»

Елеонора, мешканка вул. Шалом Алейхема: «Мы 60 лет тут живем с сестрой, семьями жили 12 человек, 60 лет такого неподобства ще не було.»

Жителі будинку налаштовані рішуче і найняли адвоката, який назарі займається цією справою і вже готовий говорити про ряд порушень.

Вадим Тарновецький, адвокат: «Як виявилось, у даного забудовника, який здійснює забудову відсутній документ на земельну ділянку, який би надавав би можливість здійснювати йому забудову даної земельної ділянки, нам було пред’явлено договір сервітуту, але сервітути по законодавству України не дають можливість здійснювати будівництво капітальних споруд. Він би мав право ходити по цій земельній ділянці, прокласти трубу, лінію електропередач, для цього і встановлені сервітути. Разом з тим отримавши сервітут заплативши 12 тисяч гривень він почав будівництво, хоча інші люди в Чернівцях для того, щоб почати будівництво вимушені на конкурсах купляти земельні ділянки по 1,5 млн грн..»

Телефоном нам вдалось поспілкуватись з начальником відділу з питань охорони культурної спадщини національностей та релігій Чернівецької ОДА, який зазначив, що дана справа наразі перебуває на розгляді і з’ясовуються всі нюанси, а стосовно висновку доцільності погодження будівництва зараз ще зарано говорити. Для того, аби впевнитись в тому, що на об’єкті є порушення зараз справа розглядається, також вона є на контролі Міністерства культури України, яке направило запит на відділ охорони культурної спадщини міста Чернівці, які повинні в короткий термін надати документи по яких вони погоджували будівництво, а також ґрунтовну відповідь стосовно даного об’єкта.

Віктор Грига, начальник відділу з питань охорони культурної спадщини національностей та релігій Чернівецької ОДА: «У мене є на розгляді скарга від мешканців. На даний момент в мене документів погоджених немає, тому я не можу говорити про доцільність чи не доцільність цього будівництва, але враховуючи те, що дана пам’ятка знаходиться в охоронній зоні ЮНЕСКО, то можна вважати, що стосовно цього висновку є деякі певні порушення, але перш за все це треба з’ясовувати»

Також ця справа наразі знаходиться на контролі обласної прокуратури. Триває слідство.

Фото МТРК "Чернівці"
Джерело: МТРК Чернівці

1


КОМЕНТАРІ (2)

Маю сумніви щодо законного розгляду питання. Як і у нашому випадку невігласи скоробагатьки забудовники-руйнівники на свій власний смак спотворять місто, таким чинм, як в їхньому селі "цего сезону модно", а "захисники" культурної спадщини закриють на це неподобство очі. Маємо таке на Шевченка 57 в будівлі колишнього Німецького консульства.

avatar

Viktoria

22 вересня 2014 22:04

Зашевелились. Таких дозволів вспливе предостатньо. Віталька своїх не обіжав.

avatar

Василь

23 вересня 2014 09:51