Чернівчани готові платити більше за гуманні умови утримання тварин: результати дослідження

Чернівчани готові платити більше за гуманні умови утримання тварин: результати дослідження

27.11.2022, 16:42

Попри повномасштабну війну українці турбуються про умови утримання фермерських тварин та переконані, що покращення стандартів утримання наблизить нас до Європи.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного ГО "Відкриті клітки Україна" разом з маркетинговою агенцією "УкрСоцСтандарт".

В опитуванні взяли участь близько 1000 респондентів з різних куточків України (Київ, Харків, Одеса, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг, Вінниця, Полтава, Тернопіль, Чернівці, Ужгород, Шостка, Павлоград, Лозова).

Ціллю та завданням опитування було:

  • 1) дослідити ставлення аудиторії до тварин та умов утримання їх на промислових фермах;
  • 2) підтвердити або спростувати гіпотезу про те, що умови воєнного часу сприяють покращенню гуманного ставлення аудиторії до фермерських тварин;
  • 3) дізнатися наскільки обізнаними є українці щодо умов утримання тварин у промисловому фермерстві в Україні.

Результати дослідження показали, що більшість опитаних (60,1%) погодились з твердженням, що країні потрібна загальнонаціональна система маркування того, в яких умовах утримувалися тварини при виготовленні м'яса, молока та яєць.

Абсолютна більшість респондентів зазначили що їм важливо, щоб тварини на промислових фермах утримувалися в умовах, які відповідають їхнім природним потребам (70%) та, щоб транспортування та забій фермерських тварин відбувалися так, щоб якомога менше впливати на їхній? фізичний і психологічний стан (71%). А для 63% людей також важливо, щоб промислові ферми мінімізували свій негативний вплив на навколишнє середовище. (інфографіка 1)

Немає опису світлини.

Також значна частина опитаних (57,6%) готові доплати за упевненість, що тварини, з яких були виготовлені харчові продукти, утримувалися в гуманних умовах, частка тих, хто точно не готовий, або скоріше не готовий, є майже вдвічі меншою (31,8%). Прийнятним варіант підвищення ціни знаходиться в діапазоні 10-20%. Та близько 6% респондентів готові платити навіть на 50-100% більше. (інфографіка 2)

Немає опису світлини.

Такі результати говорять про те, що навіть ті українці, хто споживають м'ясо та інші продукти тваринного походження хочуть аби умови утримання тварин були кращими.

Водночас аж третина опитаних зізнались що недостатньо знають про умови утримання, транспортування та забою тварин на фермах з виробництва м'яса, молока та яєць (29, 3%) та не знають, чим відрізняються вимоги до утримання, транспортування та забою фермерських тварин в Україні та Європейському Союзі (36%). Тому це безумовно велике поле для роботи не лише зоозахисних організацій, а також для виробників та ритейлерів, адже споживач має бути обізнаний та робити свідомий етичний вибір.

60% осіб впевнені, що покращення умов утримання фермерських тварин матиме позитивний вплив у подальшій євроінтеграції України.

Від початку повномасштабної війни ставлення до фермерських тварин незначним чином (29,5%) змінилося на більш гуманне. Особливо це стосується мешканців Заходу та Центру країни, тобто регіонів, де люди почуваються в більшій безпеці.

Отже, як показують результати дослідження, українці повністю підтримують зміни на краще в умовах утримання фермерських тварин, вбачають в цьому користь для країни на шляху до ЄС та, найголовніше, готові за це платити, проте потребують більше інформації в даних питаннях. А повномасштабна війна не лише не поставила питання гуманності до тварин у категорію "не на часі", а навпаки змінила ставлення третини українців до фермерських тварин на краще.

 

 

 

 

 
Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua      
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1