Чернівчанка зомліла у маршрутці через спеку

Чернівчанка зомліла у маршрутці через спеку

24.06.2017, 18:06

«Днями поверталася додому в обід у переповненій чернівецькій маршрутці. Дихати не було чим: вікна були закриті, людей повно. Я несподівано втратила свідомість, - розповідає Ірина, чернівчанка. - В очах потемніло, в голові запаморочилося. Ще й одягнена була в синтетичну сукню. Тепер, коли виходжу на вулицю, беру з собою пляшку негазованої води. А ще на невеликі відстані ходжу пішки».

- Сонячні промені поділяються на три спектри. Один - корисний, решта — шкідливі. Вони можуть спричинити онкологічні хвороби. Сонце шкодить тим, у кого хвора щитовидка й людям, які приймають сульфаніламідні ліки, такі як бісептол, - розповідає Інформаційному агентству АСС Ольга Гуска, лікар-терапевт.

- Утім, сонце буває корисним: воно тонізує нервову і серцево-судинну системи. Але за умови, що температура не перевищує +28°С. За спекотнішої погоди тиск у судинах падає, приток крові у мозок знижується. Людина може почуватися роздратованою або, навпаки, знесиленою.

Поради лікаря:

Одяг слід носити світлий і просторий, який не перетискає судини. Уникати вузької одежі та синтетики, що погано вбирає вологу й не пропускає повітря.

Їжа у спеку перетравлюється погано, у людини порушується вироблення травних соків і ферментів. Не варто їсти калорійного, жирного і смаженого. Менше вживати м`ясних продуктів. Бо при засвоєнні м`яса теж виробляється певна кількість тепла. Корисно вживати фрукти та кисломолочні продукти. Звертайте увагу на термін придатності.

Пити багато підкисленої лимоном або солоної води. 3-3,5 л на день, але не одразу. Щогодини - півсклянки води кімнатної температури маленькими ковтками. Пітніючи, людина втрачає частину мінеральних речовин. Це згубно для серцевого м`яза. Тому краще пити очищену й відфільтровану воду. Краще обирати слабко- або середньомінералізовану. Газованих напоїв уникайте. Вони погано діють на слизову шлунка.

Корисно вживати несолодкі морси, компоти, теплий зелений чай. Він розкриває судини і допомагає тілу виводити тепло. Надто холодні напої спричиняють спазм судин, порушують теплообмін.

Людям похилого віку й сердечникам у спеку не можна виходити на сонце. Будь-які фізичні навантаження відкласти на вечір чи ранок. Завжди мати при собі медикаменти від тиску - валокордин, нітрогліцерин, валідол. Мати під рукою телефон, щоб у разі потреби викликати допомогу. Час від часу корисно ополіскувати руки прохолодною водою.

Дітям до 6 років можна бути на вулиці до 10-11 години ранку. Увечері - після 16:00. Вам буде цікаво: Як вижити у спеку: скоротити робочий день і відмовитися від поїздок у маршрутках

Джерело: сайт http://acc.cv.ua/

1