Через зволікання з утворенням Новодністровської ОТГ навколишні села втратили майже 23 млн. грн.

Через зволікання з утворенням Новодністровської ОТГ навколишні села втратили майже 23 млн. грн.

24.04.2018, 16:38

Через законодавчу невизначеність майже 23 млн. грн. втратили села, які планують увійти в Новодністровську ОТГ

Консультанти Чернівецького РВ АМУ (ПУЛЬС) порахували скільки могли б отримати села, які планують увійти в Новодністровську ОТГ. Так, якщо б Новодністровська ОТГ була утворена в 2015 році, то Білоусівка, Василівка, Ломачинці та Ожеве отримали б додатково у бюджети об'єднаної громади - 22,7 млн. грн. Ця сума практично порівну розподіляється між недоотриманою інфраструктурною субвенцією – 11, 4 млн. грн. та доходів від  ПДФО – 11,3 млн. грн. Найбільше коштів інфраструктурної субвенції могли б отримати села Білоусівка – 3,9 млн. грн. та Ломачинців – 3,3 млн.грн., у Василівці – ця субвенція б перевищила 2,5 млн.грн., у Ожеве - 1,7 млн. грн. Надходжень від ПДФО в селах були б наступні: Василівка – 5 млн.грн., Ломачинці -2, 5 млн. грн., Ожеве – 2,1 млн. грн., Білоусівка – 1,6 млн. грн. 

ПДФО зараз надходить до районного бюджету, можливо саме не бажання втрачати круглу суму бюджетних коштів спонукає районне керівництво до агітації проти Новодністровської ОТГ, повідомляють у прес-службі Офісу реформ у Чернвецькому РВ АМУ. 

Коментар регіонального консультанта з юридичних питань АМУ (ПУЛЬС) Ольги Чепель: "Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення»№6466 набуває чинності з 01.05.2018р., і м. Новодністровськ та суміжні села будуть мати право пройти процедуру добровільного приєднання до міста обласного значеннязгідно ст.3¹ Прикінцевих положень Закону, а не злиття чи будь-які інші процедури, тобто Новодністровськ, як місто обласного значення визнається спроможною об’єднаною територіальною  громадою (ОТГ) для здійснення процедури приєднання тих суміжних сіл, які передбачені Перспективним планом області.

Ініціювати процедуру приєднання мають право як сільський, селищний міський голова, 1/3 депутатів відповідної ради, так і жителі громади в порядку місцевої ініціативи чи представники органів самоорганізації населення згідно ч.2 ст.8¹ Закону № 1851-VIII. У об’єднаних територіальнихгромадах включається сільське та міське населення без зміни статусу по аналогії, а також на території села при приєднанні тимчасово до 2020р. виборів депутатів не відбувається, буде колишній голова ради, виконувати обов’язки старости у відповідному селі на період повноважень ради ОТГ. Крім того, інформаційну підтримку громадам щодо приєднання чи об’єднання згідно Закону районні ради не здійснюють, це компетенція місцевих адміністрацій.

Джерело: Прес-служба Офісу реформ у Чернвецькому РВ АМУ

1


КОМЕНТАРІ (3)

знову брехня і маніпуляції. Закон чітко сказав сільрада має саморозпустилася,,,,   Тобто село счезне.  Ну а як новодністровські депутати керують вже відомо не говорячи про балду болдишева так що селяни чекайте скорого покращення. Закриття шкіл садків і ходити на поклон до балади звісно якщо його застанете.    Вперед

avatar

Eсело

24 квітня 2018 18:41

Не труси жопою, Есело! Новодністровській громаді бути!

avatar

Михайло

24 квітня 2018 22:39

Була б потужна і класна громада. Чого зволікають? чого не вистачає щоб об'єднатись? 

avatar

Коля

04 червня 2018 20:37