Через смог в Європі виходять на протести і забороняють дизельні авто

Через смог в Європі виходять на протести і забороняють дизельні авто

17.01.2020, 11:57

Через тривалий період сонячної і безвітряної погоди багато міст на півдні Європи потерпають від смогу.

У більшості італійських міст, включно зі столицею, Римом, запровадили тимчасову заборону на дизельні авто, аби запобігти подальшому забрудненню повітря.

Обмеження діятимуть три дні, і, як очікується, стосуватимуться близько мільйона авто.

У Римі із 13 показників якості повітря порушені принаймні 9.

Природоохоронні організації скаржаться, що місцева влада італійської столиці надто повільно реагувала на дані про забруднення повітря.

Обладнання, що вмірює якість повітря у Римі, показує високі рівні забруднення

Очікується, що далі на північ Італії, де зазвичай повітря є бруднішим, - у Мілані, Турині та Болоньї - мають бути запроваджені схожі обмеження, аби запобігти подальшому забрудненню повітря.

Тим часом у Боснії і Герцеговині люди вийшли на вулиці у масках та протигазах, вимагаючи від уряду зменшити забруднення повітря.

Поки у північному місті країни, Тузлі, відбувалися протести, у столиці, Сараєва, уряд зібрався на термінове засідання, щоб обговорити, як покращити якість повітря.

Вже зараз влада обмежила кількість авто на дорогах, а на вихідні оголошено "надзвичайний стан" через стан повітря.

 У боснійській столиці Сараєво уряд обговорює термінові заходи, які допомогли б зробити повітря хоч трохи чистішим

Мешканцям Сараєво радять, за можливості, поїхати в гори, де повітря чистіше, а квитки на фунікулери зробили дешевшими.

Сараєво - серед міст, де зафіксовані найбільші рівні забруднення повітря впродовж останніх днів. Так само перевищення допустимих рівнів забруднення повітря є у сусідніх Сербії, Косово і Македонії.

У Сербії уряд також зібрався на термінове засідання. Там людям радять не виходити з дому, особливо тим, хто має проблеми з органами дихання, і, наприклад, хворіє на астму.

Сербський прем'єр Ана Брнабич заявила, що причинами забруднення є застаріла система фільтрування викидів теплостанцій, що забезпечують жителів міст опаленням, а також велика кількість авто на дизелі.

За її словами, уряд запровадить суворіший контроль дизельних двигунів, вимагатиме заміни фільтрів на ТЕС, а також започаткує державну програму, за якою висаджуватимуть більше дерев.

В найближчі 2-3 год. зі збереженням вночі та в першій половині дня 18.01.20 р. по території Чернівецької області та місту очікується туман, метеорологічна видимість становитиме 200 - 500 м. На дорогах місцями ожеледиця (І рівень небезпечності жовтий),- йдеться у повідомленні синоптиків Чернівецького ЦГМ

Джерело: https://www.bbc.com/ukrainian/news-51138460

1