Через пандемію коронавірусу заклади культури на Буковині заробили на 60 відсотків менше від запланованого

Через пандемію коронавірусу заклади культури на Буковині заробили на 60 відсотків менше від запланованого

16.01.2021, 12:09

Через пандемію коронавірусу 2020 року заклади культури Чернівецької області не виколи планові показники роботи, якими зокрема передбачено надання платних послуг на певну суму.  

Про це в ефірі програми "Діалоги" на телеканалі "Чернівецький промінь" повідомила начальниця управління культури Чернівецької ОДА Оксана Филипчук

- Кожного року затверджуються певні планові показники надходжень, які заклади культури орієнтовно могли би отримати в результаті своєї профільної діяльності, - пояснила Оксана Филипчук. - Якщо порівняти минулий 2020 рік з позаминулим роком, то можна приблизно визначити ту втрату, яку культурі завдала епідемія. Якщо 2019 року закладами культури було надано платних послуг на суму 11 мільйонів 853 тисячі гривень і приблизно стільки з планувалося отримати 2020 року, то життя суттєво відкоригувало ці плани. Обласна культура змогла заробити тільки 4 млн 424 тис грн. Це  наполовину менше, ніж за попередній рік. Якщо ще точніше, то недоотримано 62 відсотка від запланованого. Водночас, зважаючи на те, що левову частку всіх надходжень традиційно давали концертно-театральні заклади, а вони якраз постраждали найбільше, то це ще не найгірший результат. Бо якщо, приміром, музеї, могли надавати якісь послуги індивідуальним відвідувачам, то концертно-театральні установи були позбавлені такої можливості. Трохи легше було влітку, коли культура, образно кажучи, вийшли на вулиці, наблизилася до людей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для функціонування мистецьких установ області бракує майже 30 мільйонів гривень: колектив Чернівецького обласного муздрамтеатру прийшов до Осачука просити гроші

- Державне фінансування культури на 2021 рік передбачено приблизно у тому самому обсязі, що й у попередньому році. Інша справа, що відбулося зростання вартості енергоносіїв і мінімальної заробітної плати. Тому якщо бюджетні заклади культури вийшли з цієї нової ситуації без втрат, тобто  сформували свої бюджети таким чином, що їм не потрібно додаткових ресурсів для фінансування у повному обсязі захищених статей, то госпрозрахунковим установам коштів трохи бракує. І тут усе залежатиме від карантину і можливості самостійно заробити додаткові кошти. У будь-якому разі управління культури не дистанціюється від цієї проблеми, шукає шляхи її розв'язання. В тому числі для залучення не тільки коштів обласного бюджету. Очевидно, що колективам також потрібно шукати нові форми роботи для залучення більшої кількості глядачів, щоб зали були заповнені.  

1