Через незаконне рішення виконкому 7 ОСББ Чернівців визначено виконавцями неіснуючих житлово-комунальних послуг

Через незаконне рішення виконкому 7 ОСББ Чернівців визначено виконавцями неіснуючих житлово-комунальних послуг

14.12.2011, 16:27

7 ОСББ міста Чернівці отримали непритаманний статус виконавців неіснуючих житлово-комунальних послуг (“послуг з централізованого теплопостачання”) через незаконне рішення виконкому Чернівецької міської ради №517/14 від 23.08.2011 “Про визначення виконавців житлово-комунальних послуг в житловому фонді м. Чернівців та визнання такими, що втратили чинність, рішення виконавчого комітету з цих питань”: ОСББ «ЕСКО», ОСББ «Івасюка 6-А», ОСББ «Мрія-98», ОСББ «Сяйво 2-А», ОСББ «Сокіл-Чернівці», ОСББ «Східний, 229-Б», ОСББ «Український дім».

У той час як згідно з роз’ясненням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України “Щодо статусу ОСББ як учасника у сфері житлово-комунальних послуг” від 26.04.11 №7/15-4687, “...ОСББ не є суб’єктом господарювання і не може бути виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг ...”, “...ОСББ може виступати лише у ролі споживача — як колективний замовник (абонент)”.

Крім того, немає такої комунальної послуги як “централізоване теплопостачання”. Стаття 13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” виділяє такі комунальні послуги як централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, централізоване опалення, але не “централізоване теплопостачання”.

А ОСББ «Мрія-98» ще з весни 2011 року взагалі не має власної котельні і перейшло на індивідуальне опалення.

Таким чином, через незаконне рішення виконкому Чернівецької міської ради 7 ОСББ міста стали виконавцями неіснуючих комунальних послуг. Це може призвести до спроб оподаткування коштів від співвласників (які можна трактувати як “плата за послугу”), до контролю ОСББ з питань захисту прав споживачів, з боку антимонопольних органів та інших негативних наслідків.

Наразі шість із цих семи ОСББ, з якими вдалося поспілкуватися, не відчувають жодних проблем у зв’язку з набуттям такого непритаманного і незаконного статусу. У них (окрім ОСББ «Мрія-98», якого ситуація взагалі жодним чином не стосується) укладено прямі договори на постачання газу. Вони сплачують за фактично спожите паливо, мають укладені договори з організаціями, які здійснюють обслуговування обладнання і мають відповідні ліцензії.

Микола Костинян, координатор житлово-комунальних програм ВГО Громадянська мережа “ОПОРА” у Чернівецькій області