«Чернівецький комбінат хлібопродуктів» оштрафували на понад півмільйона  гривень через неофіційне працевлаштування  п’ятьох працівників

«Чернівецький комбінат хлібопродуктів» оштрафували на понад півмільйона гривень через неофіційне працевлаштування п’ятьох працівників

19.04.2018, 18:07

Через неофіційне працевлаштування  п’ятьох працівників на підприємство накладено штрафну санкцію у сумі понад 550 тисяч гривень

Грубі порушення законодавства про працю на Дочірньому підприємстві Державної акціонерної компанії «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів»  у ході інспекційного відвідування виявили фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області  - начальник відділу Юрій Пуріч та головний державний інспектор Олег Гончар.

У порушення чинних нормативно-правових норм, зокрема, частини третьої статті 24 Кодексу Законів про працю України - «Укладення трудового договору»,  адміністрацією підприємства  до виконання робіт  було допущено п’ятеро працівники, з котрими не уклали трудових договорів, оформлених відповідним наказом чи розпорядженням власника, або уповноваженого ним органу.

Установлено, що територіальний орган Державної фіскальної служби про прийняття даних працівників на роботу  теж повідомлено не було.

У такий спосіб посадові особи підприємства здійснили фактичний допуск працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту), що  є грубим порушенням законодавства про працю і згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України  - «Відповідальність за порушення законодавства про працю»  карається штрафною санкцією у сумі 30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника без належного оформлення.

За вказане порушення сума штрафу, накладена на підприємство,  -  558 450 гривень (п’ятсот п’ятдесят вісім тисяч чотириста п’ятдесят гривень).

У ході інспекційного відвідування  посадові особи відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Чернівецькій області встановили у роботодавця  й інші порушення законодавства про працю, зокрема,  окремим працівникам не оплачувалася належним чином понаднормова робота, робота у нічний час, святкові та неробочі дні.

За порушення  законних трудових прав працівників на роботодавця  накладено штрафну санкцію  у сумі  148 920 гривень (сто сорок вісім тисяч дев’ятсот двадцять гривень).

Загальна сума штрафних санкцій, накладених на підприємство за порушення законодавства про працю, - понад 700 тисяч гривень. 

Управління Держпраці у Чернівецькій області застерігає роботодавців області   щодо дотримання ними законодавства про працю.

1