Через будівельні порушення 'готель Чесанова', до якого причетні Продан і Бешлей, може завалитися, тому влада влаштує показовий суд над власниками і забудовниками

Через будівельні порушення "готель Чесанова", до якого причетні Продан і Бешлей, може завалитися, тому влада влаштує показовий суд над власниками і забудовниками

05.08.2016, 19:07

Обговорити долю скандального "готелю Чесанова" на вулиці 28 червня, 42 у Чернівцях та всіх незаконних будівництв на території Чернівців зібрались сьогодні міський голова Олексій Каспрук, голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев та нардеп Максим Бурбак. 

Відомо, що будівля зведена з порушеннями: спочатку зводилась як готельний комплекс, потім стала житловим будинком і зросла на два поверхи. Дана надбудова не відповідає вимогам ЮНЕСКО, оскільки будинок знаходиться в буферній зоні, яка охороняється.

Чиновники хочуть провести показовий судовий процес у справі «готелю Чесанова» в Чернівцях

Чиновники хочуть провести показовий судовий процес у справі «готелю Чесанова» в Чернівцях

Чиновники хочуть провести показовий судовий процес у справі «готелю Чесанова» в Чернівцях

Чиновники хочуть провести показовий судовий процес у справі «готелю Чесанова» в Чернівцях

Чиновники хочуть провести показовий судовий процес у справі «готелю Чесанова» в Чернівцях

За словами мера, стосунок до незаконної забудови мають депутати міської ради Анатолій Чесанов, Василь Продан, Володимир Бешлей, які нещодавно проштовхнули через сесійне рішення виділення земельної ділянки під забудову.

Наразі невідомо, чи потрібно буде зносити будівлю або ж кілька верхніх поверхів. 

"Тут дуже багато питань, є судові позови, мешканці скаржилися у свій час. Є численні порушення, які можуть призвести в тому числі до обвалу будинку", - каже Олексій Каспрук. – В разі доведення незаконності будівництва в суді, забудовника, власника може чекати приведення будівлі у стан, відповідний до державних будівельних норм, містобудівної документації".

Квартири в будинку уже почали продавати, хоча будинок ще не зданий в експлуатацію. Чиновники кажуть: міська рада може позиватися до забудовника в суді, але для цього суду необхідно надати копії документів на будівництво, які надати відмовились. 

"Вже з понеділка ми приступимо до роботи, і давайте разом зробимо показовий судовий процес, щоб довести, що всі порушники будуть покарані", - заявив Олексій Кудрявцев. 

За словами Бурбака, дана справа буде випробуванням для новоствореного органу, аби в Чернівцях надалі не було незаконних забудов. 

- Майже два роки тому розпочалися реформи по децентралізації влади, і Чернівці це відчули, - каже народний депутат Максим БУРБАК. – Це, зокрема, і перевиконання місцевого бюджету на суму понад 190 мільйонів гривень за минулий рік. Незважаючи на шалений спротив місцевого чиновництва, децентралізація влади відбудеться і в нашій області також. Це і добровільне об’єднання територіальних громад, зокрема, в Сокирянському районі, де треба почути рішення громад. Ми бачимо, що центр готовий віддавати свої повноваження. Але тут є цілком закономірне питання – чи готові місцеві органи самоврядування, виконавчої влади перебирати на себе ці повноваження. Відбулася робоча нарада стосовно тих проблемних об’єктів, які є у Чернівцях. Я особисто звертався з депутатськими запитами до Олексія Кудрявцева і стосовно скандального будівництва по вулиці 28 Червня, 42, де мав бути готельний комплекс, а є житловий будинок з порушенням всіх норм і поверховості. Це і ситуація навколо "Сорбони", де людина ледь не загинули, коли впала. Це і скандал по вулиці Рівненській, коли завалився перший поверх ще не збудованого будинку. Вважаю, це буде випробуванням новоствореної міської архітектурної інспекції стосовно покладених на неї завдань і як вона буде справлятися. Ми почули запевнення, що відповідно до чинного законодавства центральні органи виконавчої влади ДАБІ України буде всіляко підтримувати місцеві ініціативи і тут вже м’яч на нашому полі. Впевнений, що тепер не буде нарікань стосовно "а в центрі усе вирішили, не вводять в експлуатацію, не допомагають місцевим забудовникам". Переконаний, що тепер на місцевому рівні всі питання можна буде владнати в стінах цієї Ратуші.

Джерело: molbuk.ua

1