Через аварійний міст сполучення між Тернопільською та Чернівецькою областями може обірватися будь-якої миті. Відео

Через аварійний міст сполучення між Тернопільською та Чернівецькою областями може обірватися будь-якої миті. Відео

01.05.2013, 23:42

Місяць тому влада заборонила автомобільний, а згодом і пішохідний рух через річку Дністер в Хотині. З того часу весь вантажний автомобільний транспорт з Хмельниччини на Буковину і у зворотньому напрямку їздив через Заліщики. Вузький міст на Тернопільщині витримав недовго. Нинішній його стан – близький до аварійного.

На терміновий ремонт потрібна значна сума коштів. Та чи знайдуться вони у держави – велике питання. Це є не Єнакієво, і навіть не Сєверодонецьк.

Джерело: Новинний портал "За Збручем!"

На на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць за участі директора департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби надзвичайних ситуацій України Василя Стоєцького, керівників профільних структурних підрозділів йшлося про аварійну ситуацію, що склалась на автомобільному мосту через р. Дністер у с. Атаки Хотинського району на межі Чернівецької та Хмельницької областей та подальший план дій для повноцінного відновлення руху автотранспорту на цьому об’єкті.

Георгій Галиць підкреслив, що технічний висновок щодо подальшої експлуатації моста у с. Атаки повинні зробити науковці. «Цей фаховий висновок дозволить визначитись із сумою коштів, яка необхідна для проведення повного комплексу ремонтних робіт. Мова йде і про відкриття руху через міст для вантажних автомобілів та пасажирських автобусів вагою понад 6 тонн», - зазначив він.

На засіданні штабу прийнято рішення звернутись до Служби автомобільних доріг України з проханням у найкоротший термін надати інформацію про подальшу експлуатацію мосту в с. Атаки Хотинського району на межі Чернівецької та Хмельницької областей з урахуванням експертних висновків попередніх років.

Рух для вантажного транспорту через міст у Атаках, що сполучає Чернівецьку та Хмельницьку області, планують поновити до серпня. До цього старі залізобетонні плити там мають поміняти на нові. Приблизна вартість робіт - 20 млн.грн.

- Наразі триває процедура із визначення підрядника для виконання робіт на мосту в Атаках, - розповів molbuk.ua начальник Служби автомобільних доріг Чернівецької області Ігор Гах, - найближчим часом він уже приступить до роботи. Це станеться протягом травня. Ми вживаємо всіх заходів, щоби пришвидшити роботу. Виготовлення пректно-кошторисної документації на такий вид робіт триває три місяці. Ми спромоглися зробити її менше, ніж за два тижні.

Як би не хотілося прийти і зразу все зробити -це неможливо. Кваліфікація ремонту — поточний середній ремонт, але характер робіт там наближений до капітального. Мова йде про облаштування нової накладної монолітної залізобетонної плити по всьому мосту. Стара плита буде повністю розібрана. Також підсилюється кріплення балок, проводяться роботи по опорах.

Тобто, там планується повний комплекс заходів по відновленню моста. Ремонт проводитиметься з урахуванням сучасних навантажень. Орієнтовна вартість виконання робіт — близько двадцяти мільйонів гривень. Можливо, буде дещо більше. Це стане відомо після того, як буде підписана договірна ціна із підрядником після 8 травня. У серпні ми плануємо відкрити міст для проїзду вантажного транспорту.

Зі слів Ігоря Гаха, роботи плиту мінятимуть, намагаючись не перекривати рух транспорту.

- Рух через міст наразі здійснюється у реверсивному порядку. Ми сподіваємось, що вдасться виконувати роботи без припинення руху легкового транспорту. Практично, це зробити досить важко, тому при виборі підрядника і технічних рішень одним із аспектів була можливість проведення робіт без перекриття руху для легкового транспорту - підсумував Ігор Гах.

Джерело: Молодий буковинець

1