Частина коштів, зібраних для порятунку онкохворих дітей, 'згоріла' у банку:  звернення до народних депутатів, голови НБУ, Президента України та Прем’єр-міністра  не дали жодних результатів

Частина коштів, зібраних для порятунку онкохворих дітей, "згоріла" у банку: звернення до народних депутатів, голови НБУ, Президента України та Прем’єр-міністра не дали жодних результатів

15.05.2017, 16:58

Десять років тому було засновано  благодійний фонд «Подаруй дитині життя» задля підтримки дітей, хворих на рак та лейкемію. 

На жаль, ці недуги щороку діагностують у маленьких буковинців, а лікування дуже складне й дороге. Тож активісти  фонду постійно проводили й проводять різноманітні заходи, розміщують скриньки, аби зібрати кошти на ліки й медичне обладнання  для відділення кардіоонкогематології обласної дитячої лікарні. Таким чином, за минулі роки було зібрано  понад 6 млн гривень добровільних пожертв для потреб дітей, які страждають на злоякісні захворювання крові. З цих коштів  169 дітей з різних районів Чернівецької області отримали істотну матеріальну допомогу на лікування недуги. 

На жаль, на допомогу від держави сподіватися не доводиться. Прикладом є ситуація, що склалась після закриття у березні 2014-го банку «Форум». Частина коштів, а саме 175 489 гривень, 15 500 доларів та 972 євро, що були зібрані на лікування дітей буковинцями, громадою італійського села Тасулло та партнерами з Канади в рамках «Любов-лав», залишилися на рахунку закритого банку. Усі звернення керівників фонду до народних депутатів, голови НБУ, Президента України та Прем’єр-міністра  не дали жодних результатів.

Завідувач відділення кардіоонкогематології Михайло Гнатюк розповів, що нині в області нараховується  171 онкохворі  дівчатка та хлопчики. У відділення проходять курс лікування 14 дітей. Повноцінний блок ліків включає в себе 128 літрів спеціального розчину, на які держава коштів не виділяє. Він також зазначив, що серед пацієнтів є певний відсоток смертності, адже не завжди вдається вчасно поставити діагноз або знайти необхідні ліки. Проте надія є. Чимало діточок після лікування  забували про недугу. Був навіть випадок, коли родина з Кам’янець-Подільського змінила прописку на чернівецьку задля отримання допомоги від Фонду «Подаруй дитині життя», якому лікарі надзвичайно вдячні. 

  За словами голови Фонду Франца Федоровича, люди відгукуються  на заклик Фонду. У різний час до допомоги долучались департаменти охорони здоров’я,  освіти облдержадміністрації та численні громадські організації.  Нещодавно отримали фінансову підтримку від посольства Японії в Україні, яке переказало Фонду майже півтора мільйона гривень. 

Найближчим часом передбачається низка благодійних заходів, які, сподіваємось, поповнять скарбничку Фонду, що дозволить надати чергову допомогу відділенню, де лікуються хворі дітки. Зокрема, 11 травня відбудеться  благодійний концерт студентів БДМУ, 17 травня – благодійна вечірка-аукціон в ресторані «Winston Hall», 24 травня – благодійний концерт школи танцю «Арабеск» у драмтеатрі ім. О. Кобилянської, 27 травня –благодійна акція на Центральній площі міста.

 Ми запитали голову фонду Франца Федоровича, що зараз найбільше перешкоджає роботі?

– Можливо, впливає негативна ситуація в Україні. Нас часто питали про те, як ми ставимося до людей, що використовують благодійні кошти не за призначенням. Цих людей потрібно публічно судити, адже це справжнє кощунство.

Що мене вразило найбільше? Дитячі очі, їхні довірливі погляди, стомлене обличчя лікаря, який постійно щиро турбується про своїх пацієнтів. А ще – відданість людей справі, яка навіть не приносить прибутку.  На щастя, в нашому суспільстві досі є ентузіасти, для яких благородний вчинок важливіший за власну вигоду.

 Олексій МАНЮТІН, слухач школи «Юнпрес» Чернівецького міського палацу дітей та юнацтва.

Джерело: http://www.bukovina.co.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Все так плохо.А Мишаня BMW X 5 на АUDI Q7 махнул.Показатель!

avatar

Болек

15 травня 2017 18:32