'Час' Козаку не по зубах?

"Час" Козаку не по зубах?

12.11.2012, 17:16

Голова Сокирянської РДА Василь Козак (на фото) подав позов проти Геннадія Москаля та газети "Час"про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації за матеріал "Москаль просить з’ясувати, куди поділися 37 мільйонів гривень, виділених Чернівецькій області на садівництво та виноградарство".

Той вимагав спростування оприлюдненої інформації на сайті chas.cv.ua.

Ухвалою від 20 лютого 2012 року по справі притягнуто у якості співвідповідача газету "Час". Чомусь пан Козак позивався саме проти нас, хоча ця інформація, яка є дослівним цитування слів високопосадовця (інформація взята з офіційного повідомлення народного депутата Геннадія Москаля), тиражувалася чи не всіма інтернет-ЗМІ краю та України. І в позовній заяві Козак додає також скріншоти сторінок інтернет-видань. Але взявся саме за газету "Час" і хотів, аби саме на нашому сайті Москаль спростував недостовірну, на думку Козака, інформацію.

І от 2 листопада Шевченківський районний суд ухвалив заочне рішення, згідно з яким відмовив в позові Козаку. Адже Г. Москаль вважає свої вислови громадянською позицією та оціночними судженнями.

Таким чином, відповідно до ст. 277 ЦК України не є предметом судового захисту оціночні судження, думки, переконання, критична оцінка певних фактів і недоліків, будучи вираженням суб'єктивної думки і поглядів відповідача, не можна перевірити на предмет їх відповідності дійсності (на відміну від перевірки істинності фактів) і спростувати, що відповідає прецедентній судовій практиці Європейського суду з прав людини при тлумаченні положень статті 10 Конвенції з прав людини.

Суд вважає, що висловлювання Геннадія Москаля є інформацією щодо результатів його роботи, як народного депутата.

Суд (суддя Шевченківського районного суду С.І. Богдан) приходить до висновку, що примушення до спростування оціночних суджень порушило би гарантоване Конституцією України, міжнародним правовим актом право на вираження думок і поглядів та призвело би до встановлення опосередкованої цензури, забороненої ст.15 Конституції України.

Наразі ж рішення ще не набрало законної сили.

Світлина БукІнфо

Джерело: chas.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

Атєц! Фото це наше, а не Букправди. Нехай щастить! :

Брат! На сайті часу так було вказано, що то їхнє фото. То ми так і скопіювали.

avatar

БукІнфо

12 листопада 2012 16:56

Ну й тусня у вас, Атец з Братом, щодо хрєновини.

avatar

12 листопада 2012 19:54

ну чому ж він не покаже бухгалтерію, 
куди ж поділись гроші?))) якщо дійсно туди куди мали б піти, то проблем нема... але тут здається "на злодійові шапка горить")))

avatar

Yaroslav Levitskiy

13 листопада 2012 11:17