Бюджет недоотримав 60 млрд грн у зв'язку зі зміцненням національної валюти

Бюджет недоотримав 60 млрд грн у зв'язку зі зміцненням національної валюти

26.09.2019, 12:39

У зв'язку зі зміцненням гривні державний бюджет України недоотримав 60 млрд грн доходів за 8 місяців поточного року. Таку думку озвучив економічний експерт Віктор Скаршевський в коментарі кореспонденту УНН.

"Бюджет недоотримує десятки мільярдів гривень від зміцнення національної валюти, тому що, наприклад, в серпні доходи від митниці були виконані, всього на всього, на 80% - тобто, мінус 20% від плану. Доходи бюджету прив'язані до долара, і чим менше гривень за долар, тим, природно, менше доходів до бюджету... За 8 місяців це приблизно мінус 60 млрд грн, або мінус 9% від запланованих витрат", - зазначив економіст.

За його словами, 40% доходів бюджету забезпечується саме митницею (ПДВ на імпорт, ввізне мито і так далі). За умови, що в Держбюджеті-2019 закладено курс долара на рівні 28,20 грн/долар, а в даний час він впав до 24,20 грн, відповідно, утворюється "дірка".

При цьому він додав, що недостача надходжень до бюджету змушує уряд штучно стримувати дефіцит бюджету за рахунок недофінансування витрат.

Джерело: УНН

Водночас нинішнє зміцнення національної валюти в Україні є короткочасним і викликане спекулятивними факторами, тому населенню варто готуватися до чергової різкої девальвації. Таку думку озвучив економічний експерт Віктор Скаршевський у коментарі кореспонденту УНН.

"МВФ прогнозує, що протягом року-півтора буде світова фінансова криза, а вона може статися і протягом півроку... Чекаємо чергової девальвації, тому що фундаментально в слабкій, сировинній, відкритій економіці, як в Україні, сильної валюти не буває і бути не може. Ми живемо від кризи до кризи - від девальвації до чергової девальвації", - зазначив економіст.

За його словами, нинішнє зміцнення національної валюти в Україні є короткостроковим, нестійким і носить спекулятивний характер, тому і девальвація буде швидкою і різкою.

При цьому він додав, що зростання курсу гривні не пов'язане з припливом іноземних інвестицій, створенням нових робочих місць або розширенням обсягів високотехнологічного експорту, який передбачає контракти на 5-15 років і великі вливання валюти в країну.

Нагадаємо, на 26 вересня 2019 року офіційний курс гривні встановлений на рівні 24,12 грн/дол.

Як заявила представник Кабміну у парламенті Ірина Верещук, через зміцнення курсу національної валюти Державний бюджет недоотримує значні кошти і вже просів на 10%, утім, в Держбюджеті на наступний рік все одно закладається високий курс.

Джерело: УНН
1