Бий Редька, щоб Михайлішин боявся, або чому Чинуш волав про нову більшість в Чернівецькій міській раді

Бий Редька, щоб Михайлішин боявся, або чому Чинуш волав про нову більшість в Чернівецькій міській раді

28.11.2013, 20:14

Банальне питання, ціна якого якихось 900 тисяч гривень,  про виділення чернівецькому аеропорту чергової позики від «Калинівського ринку» змусило добряче понервувати деяких другорядних членів нинішньої владної більшості  Чернівецької міської ради.

Досить було депутатам провалити голосування про включення цього питання до порядку денного сесії, як не витримали нерви у члена фракції «Наша Україна» Валерія Чинуша.  Перед самим оголошенням перерви він встиг нервово  заявити, що у раді формується нова більшість.  

Підстава для такого висновку, на яку вказав пан Чинуш, нібито синхронне голосування з деяких питань або, навпаки, не голосування депутатських фракцій  Партії регіонів та колишнього «Фронту Змін» (нинішньої фракції «За батьківщину»).  

До чого тут аеропорт і його борги по зарплаті, - запитаєте ви. Аеропорт тут справді ні до чого. І, швидше за все, питання потрапило б до порядку денного сесії, якби перед тим не голосувалося інше.  

Щойно вщухли пристрасті навколо тексту звернення до Президента з рекомендацією підписати Угоду з ЄС і депутати нарешті перейшли до формування порядку денного сесії, як несподівано взяв слово депутат Василь Ткач.

У звичній для себе спокійній манері регіонал запропонував внести до порядку денного сесії питання  про відкликання з посади голови земельної комісії Олексія Редька. Відповідний проект рішення  підготувала постійна депутатська комісія з питань земельних відносин, будівництва та архітектури.

Питання, загалом, не нове й в сесійній залі піднімається не вперше. Хто стежить за подіями в ратуші пам’ятає, як рівно два місяці тому цього самого – відставки Редька - вимагав депутат міської ради від Партії регіонів  Володимир Ніконов. Але того разу лише вербально і без відповідного проекту рішення. Хоча й пригрозив, якщо Редько не піде сам,  підготувати відповідний проект рішення і внести його на розгляд депутатів.

За два місяці, що минули з того моменту, щоправда, пішов не Редько, а Ніконов. Чи то сам, чи йому допомогли. Але щойно пристрасті навколо Ніконова і його невдахи-наступника Бешлея   трохи вляглися, регіонали знову взялися за старе.

Так докладно переповідати все це варто тільки для того, щоб був привід розповісти, як повели себе деякі депутати  сьогодні.

Природно, що захищати Редька кинулися колеги по фракції. Давно виключений з партії ВО «Батьківщина» за зраду, як і більшість його колег, пан Редько досі належить до фракції, яка носить цю назву. Очолює її Анатолій Чесанов. Він, зокрема, заявив, що з Редьком зводять рахунки, провини Редька не доведені, а вносити це питання на сесію – взагалі порушення регламенту, бо його не розглянула комісія з питань законності і депутатської етики. І, відповідно, не голосувала за даний проект рішення. Щоправда колега пана Чесанова Леонід Мельников поправив його, що поведінку і факти, які закидають Редькові, ця комісія  справді не розглядала, але  проект рішення з даного питання її члени все таки бачили. Ось тільки Анатолій Чесанов не  прийшов на засідання.

-          Давайте витримаємо процедуру, нехай на комісії доведуть провини Редька, - не слухав заперечень депутат Чеканов, палаючи праведним гнівом.

 Той самий депутат, до слова, який чи не найгучніше волав, коли йшлося про усунення з посади обраного навіть не самими депутатами, а всіма чернівчанами мера. Тоді пан Чесанов,  чомусь, не апелював до того, що провину людини треба довести. Юристи, нагадаю, так заспокоїли тоді депутатів: рішення  про усунення з поста обраного мера закон їм ухвалювати дозволяє, а чи були для цього законні підстави – нехай вирішує суд. То чим Редько кращий? Але це так, до слова, просто нагадування любителям маніпуляцій і подвійних стандартів про яму іншому і все таке. 

Але якщо голові фракції  Анатолію Чесанову, до якої належить Редько, захищати свою людину сам Бог велів, то набагато цікавішими виявилися виступи «нашоукраїнця» Володимира Бешлея і особливо виключеної з фракції «Фронт Змін» Марини Гаєвської. Їм, здавалося б, яке діло до якогось Редька? Але ж ні.

Бешлей теж дорікнув ініціаторам розгляду цього питання чимось на кшталт порушення регламенту. Щоправда мляво і непереконливо. Значно активнішою була Марина Гаєвська. Видно було, що до захисту Олексія Редька вона підготувалася ґрунтовно. Один тільки перелік його чеснот зайняв чимало часу.

Розглядати дане питання – недоцільно, – переконувала колег пані Гаєвська, - Де дані службового розслідування, призначеного після виступу Володимира Ніконова? - питала депутат. І сама собі відповідала: звинувачення Ніконова розслідування не підтвердило. Навпаки, нарікання Редька на членів своєї комісії цілком підтвердилися. Заявляю це, як член комісії, яка проводила службове розслідування. Депутати справді пропускають засідання. Врешті, за три останніх скликання міської ради не було такого, щоб голову комісії достроково відкликали з посади. Редько очолює цю комісію вже два скликання. На нього нема скарг. Тому роблю висновок, що він комусь неугодний. Закликаю, не голосувати за розгляд даного питання.

Для перебивки на тему про відсутність скарг: На останній прямий ефір радіопередачі "Суть речей", нагадаємо, телефонував слухач, який назвавшись Віктором Довганичем,  заявив, що Олексія Редька за гроші поставили головою  земельної комісії міської ради, щоб його фракція БЮТ голосувала в міській раді за потрібні питання

Але депутати проголосували. Для того, щоб внести питання до порядку денного не вистачило лише двох голосів. За проголосували лише 29 з 49 зареєстрованих у залі. Щоправда депутат Стецевич наполягав, що і цієї кількості голосів досить, щоб розглядати це питання на сесії. Проте це не принципово. Головне тут тенденція...

На відміну від попереднього разу, коли питання Редька озвучив депутат Ніконов, головуючий на сесії Віталій Михайлішин цього разу поводився інакше. У вересні він пробував погасити конфлікт, хоча відчувалося, що він на боці голови комісії. Як запевнив тоді секретар міської ради, Олексій Редько подавав заяву про складання повноважень, але він її не прийняв. Власне подальші дії Михайлішина з призначення службового розслідування і усунення з посади Ніконова лише підтвердили, за кого він грає. Сьогоднішня  поведінка деяких депутатів вкотре засвідчила, що конфлікт у середовищі регіонально-тушкованої більшості міської ради  тліє і далі.  Старій регіональній гвардії протистоїть група з умовною назвою «Рідне місто». І хоча своїх власних депутатів ця сила у складі ради не має, депутати деяких інших фракцій на неї орієнтуються. Є такі серед регіоналів. А після сьогоднішніх виступів і голосування з питання Редька стало ще більше очевидно, що на перспективне угруповання «Рідне місто», як називає його один філософ, орієнтується також більша частина афілійованих з владою «Нашої України», «Батьківщини» і Марина Гаєвська. Якщо брати за маркер результати голосування за аеропорт, орієнтовно в межах 20 депутатів. 

І те, що за включення питання Редька до порядку денного синхронно проголосували фракція Партії регіонів і «За батьківщину» Каспрука, їх неабияк схвилювало. Так само як і фактична відмова депутатів цих фракцій підтримати пропозицію «нашоукраїнця» Дмитра Сірмана внести питання про позичку аеропорту, яке  голосувалося  одразу після нього.

Саме через це волав Валерій Чинуш. 29 голосів «за», при багатьох відсутніх і чотирьох, що утрималися, хороший сигнал «Рідному місту», що голосів за відставку секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина у разі чого також цілком може вистачити. Якщо стара гвардія Партії регоінів і "За Батьківщину" захочуть. 

Власне, як пожартував після виступу пані Марини Гаєвської Олексій Каспрук, ця депутатка так розхвалила нам Олексія Редька, що можете обрати його собі за секретаря міської ради. Звісно, звільнивши перед цим для нього місце.

Мартин НЕБАБА

1


КОМЕНТАРІ (3)

Хоч і зрозуміло, на чий млин Юрко, пардон, Мартин, воду полив, але написано до ладу. 

 

avatar

Респект автору

28 листопада 2013 19:01

 

Ст.54 Регламенту Чернівецької міської ради

2. Рішення про включення питання до ще не затвердженого в цілому порядку денного пленарного засідання приймається не менше 1/2 депутатів від кількості присутніх на засіданні.

29 більше як 1/2 від 49. 

avatar

Мартину НЕБАБІ від Миколи НЕДІДА

28 листопада 2013 22:12

ЭТИ ГИМНЮКИ ЧИНУШЫ ТА ВСЕ ДРУГИЕ П...ВСЕ ВМЕСТЕ БУХАЮТ А ТУТ ПУРГУ НАВОДЯТ

avatar

fghjk

29 листопада 2013 01:29